12.3.2021 klo 08:42
Uutinen

Kasvuyrittäjyys kumpuaa pitkästä kokemuksesta ja halusta kehittyä

Kotipesä Outokummussa, asiakkaat ympäri Suomea, vientikanavat auki Ruotsiin ja Puolaan. Näistä lähtökohdista kasvuun ponnistaa koneistusalan konserni Premetec. Vuonna 2019 käynnistynyt noin 1,2 miljoonan euron investointiohjelma viedään loppuun kuluvan vuoden aikana. Investoinnissa ja kehittämistoimissa kumppanina on ELY-keskus.

Perheyhtiöstä Metso Paperille, Valmetilta Rautpohjan Konepajaan ja edelleen Valtralle. Siinä tiiviisti se urapolku, joka kuljetti jyväskyläläisen Paavon Linnan Outokumpuun. Plakkariin oli kertynyt pitkä kokemus koneistajan ja kokoonpanijan töistä, esimies- ja kehitystehtävistä sekä tuotanto- ja valmistuspäällikön vastuista.

Aikanaan CNC-koneistajaksi valmistunut mies täydensi reippaan työputken ohessa osaamispohjaa vielä insinööriopinnoilla. Vuonna 2015 Paavo Linna oli valmis hyppäämään yrittäjäksi. Sopiva ostettava firma löytyi Outokummusta.

– Metalliporaamo M. Nykänen oli vailla jatkajaa. Tehtiin kaupat. Tuolloin metalliporaamon liikevaihto oli noin 400 000 euroa. Työntekijöitä oli neljä. Ruvettiin hakemaan kasvua olemassa olevista asiakkaista, Premetecin toimitusjohtaja Paavo Linna taustoittaa.

Tulosta tuli; metalliporaamon liikevaihto ponkaisi jyrkkään kasvuun. Oli aika ottaa seuraava steppi. Linnan yhtiö osti niin ikään jatkajaa etsineen outokumpulaisen työkaluvalmistaja Toolmanin vuonna 2017.

Kotipesän plussat

Toolman-kaupan myötä Premetecistä tuli konserni. Vuonna 2019 valmistusliiketoiminta siirrettiin tytäryhtiö Toolmaniin, jolloin tytäryhtiön nimeksi tuli Premetec Productionion Oy. Premetec otti kontolleen hallinnon, myynnin, suunnittelun ja strategisen suunnittelun. Kaikkiaan konserni työllistää nyt noin 35 henkilöä, liikevaihtoa on reilut neljä miljoonaa euroa.

Prosessiteollisuutta sekä laite- ja koneteollisuutta palvelevan Premetecin kehityksen ja kasvun mahdollistajana iso rooli on ollut pohjoiskarjalaisilla aktiivisilla verkostoilla.

– Aivan alkuvaiheessa Premetecillä ei erityisiä kehittämishankesuunnitelmia ollut. Ratkaiseva signaali kehittämisen tuli ensimmäiseksi Finnveralta. Sittemmin kehittämisen yhteistyöverkosto on laajentunut silloisesta Josekista nykyiseen Business Joensuuhun, Outokummun teollisuuskylästä ELY-keskukseen.

Linnan mielestä Outokumpu on erinomainen tukikohta Premetecin kaltaiselle yritykselle. Kaikki teollisuusyrityksen tarvitsemat palvelut ovat äärellä. Verkostoissa on voimaa, ihmiset tuttuja ja helposti lähestyttävissä.

Vahvasti digiä!

Premetecin tuotannosta tällä hetkellä noin puolet on automatisoitu. Automaatioon ja digitalisaatioon panostamista jatketaan – tahdin määrää asiakas. Osana vuonna 2019 alkanutta investointiohjelmaa yhtiön tuorein hankinta on portaaliautomaatiolla varustettu sorvauskeskus.

– Pärjätä voi ainoastaan kehittymällä asiakkaiden mukana, Linna tiivistää todeten, että jatkuvassa asiakastarpeiden skannaamisessa ote ei saa herpaantua missään vaiheessa.

Digitalisaation hyödyntämisessä Premetec kulkee eturintamassa. Digi konkretisoituu avoimena yhteydenpitona asiakkaisiin. Niin syntyy laatua ja lujia asiakassuhteita.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen
Kuva: Jarno Artika