4.5.2017 klo 16:13
Uutinen

Katso aikuistubettajan vinkit videoiden tekoon

Yrittäjä ja aikuistubettaja Mikko Silvennoinen kannustaa ja patistaa yrityksiä tekemään videoita. Mitkä ovat tv-pomona olleen Silvennoisen vinkit videoiden tekoon?

Videoiden määrä Youtubessa on kasvanut räjähdysmäisesti, monien tutkimusten mukaan noin 40% median käytöstä on jo videoiden katsomista.

– Ai miksi video? Siksi, että kiinnitämme huomiota liikkuvaan kuvaan ihan eri tavalla kuin valokuvaan, Mikko Silvennoinen sanoo.

Hän kannusti Entertainment Business Arena -yritystapahtumassa (EBA) pieniäkin yrityksiä tekemään videoita, olipa kyseessä sitten tavallinen tai viihdealan firma.

Mikko Silvennoinen antaa muutaman vinkin yrityksen videoiden tekemiseen:

Ensinnäkin, videoiden ei tarvitse tai pidä olla elokuvatasoa.

– Tube-tähtienkin suosio perustuu aitouteen ja rosoisuuteen. He ovat helposti lähestyttäviä ja heihin on helppo samastua, Silvennoinen muistuttaa.

– Tuota sisältöä. Älä tiedota, älä mainosta, Silvennoinen vinkkaa.

Tv-pomona ollut Silvennoinen ryhtyi noin vuosi sitten yrittäjäksi.

Hän muistuttaa, että mainontaa estävien sovellusten käyttö yleistyy koko ajan, mutta sisältöä ei blokata. Sisältöä voivat olla vaikkapa yrityksen tarinat, käsikirjoitettu viihde, asiantuntijoiden haastattelut – mikä vaan, minkä uskoo kiinnostavan katsojia ja asiakkaita.

Silvennoinen huomauttaa, että some-kanavat ovat erilaisia. Esimerkiksi Youtubessa video voi elää jopa vuosia, facebook elää enemmän hetkessä. Video saa ensimmäisen vuorokauden aikana paljon katsojia ja sitten tuoreemmat asiat alkavat työntää sitä sivuun.

– Yritysten kannattaa myös tehdä vuosikalenteri, johon videot sijoittuvat, esimerkiksi juhlapyhien ja lomien mukaan, Silvennoinen vinkkaa.

– Mobiili on yhä tärkeämpää, kännykkää katsotaan nukkumaan mennessä ja aamulla ennen vessaan menoa, Mikko Silvennoinen toteaa.

Nuori polvi seuraa tubettajia

Varsinkin nuorempi polvi katsoo todella paljon videoita ja seuraa tubettajia. Televisiota he eivät niinkään katso.

Tubecon-tapahtuman taiteellinen johtaja Jonna Paananen kertoi EBA-tapahtumassa Taloustutkimuksen tekemästä Nuorisoidolit 2017-tutkimuksesta. Listan kärjessä on kuusi tubettajaa, muun muassa kotimaiset Mmiisas, Lakko ja ruotsalainen megasuosittu PewDiePie. Hänellä on kymmeniä miljoonia seuraajia, kotimaisella Mmiisasilla reilut 300 000 seuraajaa.

Silvennoinen ja Paananen kertovat, että yritykset tekevät yhä enemmän yhteistyötä tubettajien kanssa. Myös aikuistubettajien määrä lisääntyy koko ajan. He ovat itsekin sellaisia.

– Suomessa on jo kolme managerointitoimistoa, jotka hoitavat sopimuksia tubettajien ja yritysten välillä. Noin 30 henkilöä Suomessa elättää jo itsensä tubettajana, Tubeconin luova johtaja Jonna Paananen kertoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi