12.3.2018 klo 13:00
Uutinen

Kaupunki hääti suppausyrittäjät oudoin perustein – tuleeko jupakkaan yllätyskäänne?

Helsingin kaupunki antoi suppauspalveluita tarjoavalle yritykselle lähtöpassit kongressivieraiden sekä alueen kasvillisuuden ja lintujen takia. Nyt yrittäjät toivovat, että kaupunki ottaa päätöksen uuteen käsittelyyn.

”Töölönlahden rantaan emme vuonna 2018 myönnä vuokraustoimintaa sup-laudoille tai muulle vesiurheilutoiminnalle.”

Tällaisen sähköpostiviestin suppauspalveluja tarjoavan Hakuna Matata Sup Rentalin yrittäjät Jonne Nurminen ja Noora Laitinen saivat loppuvuodesta Helsingin kaupungilta.

Nurmisen ja Laitisen yritys on toiminut Helsingin Töölönlahdella kesästä 2015. Suppaus eli SUP-lautailu tarkoittaa laudalla melomista seisten.

Laitinen muistelee, kuinka kaikki alkoi kahden kaveruksen kesäbisneksestä.

– Se oli silloin nouseva trendi ja Helsingissä on hieno meri ja paljon rannikkoa, Laitinen kertoo.

– Löysimme Töölönlahden ja pistimme samantien paperit vetämään. Onnenkantamoisella saimme vuokrapaikan.

”Haittaa muuta vapaata liikkumista”

Nyt Helsingin kaupunki on kuitenkin lopettamassa kaverusten toiminnan Töölönlahdella.

Kaupungin lähettämän sähköpostiviestin mukaan ”Töölönlahdella on suojeltavaa kasvillisuutta ja lintujen pesimäaluetta, jonka rauhoittamisesta jo edellisinä vuosina on tullut palautetta. Viime kesän paikka annettiin koeluontoisesti ja valitettavasti rannan käyttö vuokraustoimintaan haittaa alueen muuta vapaata liikkumista ja emme voi taata esteetöntä alueenkäyttöä siellä liikkuville ihmisille.”

Lisäksi ”viereinen Finlandia-talo kerää alueelle kansainvälisiin kongresseihin osallistuvia henkilöiltä ja ranta-alue on myös siellä vierailevien asiakkaiden katseen alla. Meidän puisto – ja ranta-aluetta hallinnoivan tahon on tärkeää vaalia luontaista pohjakasvillisuutta, lintujen pesintää, esteetöntä liikkumista ja turvallista alueen käyttöä.”

Laitinen hämmästelee kaupungin kantaa.

– Meille on ollut aina tärkeää pitää kaupunkikuva siistinä. Emme ole koskaan saaneet valituksia roskaamisesta tai sotkuisuudesta.

Yrittäjien mukaan he myös ovat haravoineet vuokraamansa osan hanhien jätteistä joka aamu.

”Yrittäjien työtä vaikeutetaan”

Kaupunki on ehdottanut kaksikolle muita, syrjäisempiä sijaintivaihtoehtoja kuten Viikkiä ja Arabiaa.

– Aina puhutaan siitä, että yrittäjää pitää tukea. Saman aikaan yrittäjien työtä vaikeutetaan kummallisilla tavoilla. Joka vuosi haimme luvat uudelleen, saman hakuprosessin kautta. Joka kerran olemme saaneet jännittää [sitä]. On ollut mahdotonta miettiä investointeja. Sup-laudat eivät ole ilmaisia. Sitten voi vain ihmetellä, jos ostat 30 uutta lautaa ja seuraavana kesänä homma ei jatkukaan.

Suppausyritykselle satoi viikonloppuna tukea sosiaalisessa mediassa. Samalla toivonkipinä heräsi uudelleen henkiin. Yrityksen puolesta perustetussa nettiaddressissa oli maanantaina alkuiltapäivästä jo yli 2 000 allekirjoitusta.

– Meillä on muutama aika korkean profiilin kaupunginvaltuutettu, jotka ovat tarttuneet asiaan, lähteneet selvittämään sitä. Lisäksi sain [maanantaiaamuna] soiton Helsingin kaupungilta. Asiaa selvitellään.

Yksi puolustajista oli asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

– Mielestäni väärä päätös kaupungilta. Suppaajat sopivat elävöittämään Töölönlahtea. Häiriöt luonnolle voi välttää, vesilinnut pesivät varhain ja muutenkin suppaus onnistuu paremmin avovedessä kuin ruovikossa, Tiilikainen twiittasi.

– Toivottavasti saataisiin ainakin reilu päätös eikä yksittäisen virkamiehen leimasin, joka heilahtaa suoraan sanottuna välillä hyvinkin kummallisesti, Laitinen toteaa.

Entä jos kaupungin linjaus ei muutu?

– Nautitaan sitten lomasta. Aina elämä tuo jotain eteen.

– Toivon, että tästä kohusta ei jää mieleen vain se, saammeko jatkaa vai emme. Tärkeämpää on tietää, onko Helsingin kaupunki myönteinen pienyrityksille ja voisiko byrokratiakoneistoa helpottaa ja selkeyttää, jotta he pystyvät ennakoimaan asioita, Laitinen sanoo.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuvat: Hakuna Matata Sup Rental