K-kauppias Mikko Virtasen luotsaama K-Citymarket Forssa keräsi viime joulun tienoilla eniten paistinrasvaa verrattuna muihin keräyspisteisiin eri puolilla Suomea. Kuva: Mikko Virtanen
15.12.2023 klo 14:25
Uutinen

Keskikokoisen joulukinkun rasvasta valmistetulla dieselillä ajaa kolme kilometriä – “Asiakkaat pitävät hyvänä juttuna, että tällainen on keksitty”

Viime joulun tienoilla suomalaiset kierrättivät Kinkkutemppu-kampanjassa yhteensä 45 000 kiloa paistinrasvaa ympäri Suomea, ja eniten rasvaa keräsi K-kauppias Mikko Virtasen luotsaama K-Citymarket Forssa.

Maanantaina 18. joulukuuta pyörähtää kahdeksannen kerran käyntiin Kinkkutemppu-kiertotalouskampanja, jossa kotitaloudet voivat kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat.

Keräyspisteisiin voi viedä kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan ja kalan paistinrasvan sekä kaikki kasviperäiset rasvat.

Kerätyt paistinrasvat kierrätetään ja käytetään raaka-aineena Neste MY Uusiutuva Diesel -polttoaineen valmistuksessa.

K-ryhmällä on merkittävä rooli Kinkkutempauksessa, sillä suurin osa keräyspisteistä sijaitsee K-ruokakauppojen yhteydessä.

Viime vuonna Kinkkutempussa luovutettiin yhteensä 45 000 kiloa paistinrasvaa eri puolella Suomea sijaitseviin keräyspisteisiin. Eniten rasvaa kertyi K-Citymarket Forssan keräyspisteeseen.

K-ryhmä havainnollisti tuolloin Facebook-sivuillaan, että Forssassa kerätystä rasvasta valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa henkilöautolla Forssan ympäri 1 880 kertaa.

Määrä kasvanut joka vuosi

K-Citymarket Forssan K-kauppias Mikko Virtanen on ollut mukana joka vuosi kampanjan alusta saakka keräämässä paistinrasvaa.

– Viime vuonna keräsimme noin tuhat kiloa, Virtanen kertoo.

Hänen mukaansa mitattaessa sitä, mikä taho keräsi eniten rasvaa, määrät suhteutettiin paikkakunnan asukaslukuun.

Virtanen arvioi kärkisijan irronneen osittain siksi, että myös Forssan ympäryskunnissa asuvilla ihmisillä on tapana asioida Forssassa.

– He käyvät täällä ostoksilla ja tuovat samalla paistinrasvatkin tänne.

Virtanen uskoo, että tänä vuonna K-Citymarket Forssa kerää vähintään yhtä suuren määrän kuin viime vuonna.

– Joka vuosi määrä on hieman kasvanut. Saatamme tänä vuonna kerätä enemmänkin kuin viime vuonna, kun tietoisuus Kinkkutemppu-kampanjasta on lisääntynyt. Jotkut tekevät paistinrasvasta kastikkeita tai syöttävät sitä lemmikeille, mutta pääsääntöisesti paistinrasva viedään keräykseen.

Mikko Virtanen kehuu Kinkkutempun konseptia.

– Valmis konsepti on kaupalle todella helppo ja vaivaton. Kinkkutempussa on mukana monta eri tahoa, ja meidän tarvitsee vain seurata astian täyttymistä.

Virtasen mukaan on itsestään selvää, että hänen kauppansa haluaa olla mukana kierrättämässä paistinrasvaa.

– Laitamme muutoinkin kiertoon kaiken materiaalin, mitä vain pystymme laittamaan, hän sanoo.

Kehuja asiakkailta

K-Citymarket Forssan kierrätyspiste sijaitsee kaupan parkkipaikan laidalla.

– Sisätiloissa rasva alkaisi haista, Virtanen toteaa.

Koska kierrätyspiste sijaitsee ulkona, suoraa palautetta asiakkailta hän kuulee harvoin.

– Somesta olen seurannut, että asiakkaat pitävät hyvänä juttuna, että tällainen on keksitty.

K-ryhmän mukaan keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla uusiutuvan dieselin määrällä ajaa autolla kolme kilometriä.

Mitä ajatuksia herättää se, että paistinrasvasta valmistetaan dieseliä?

– Se on Nesteeltä järkevä ja äärettömän hieno innovaatio.

Kinkun paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kuva: Pxhere

Lähes 200 keräyspistettä

Kinkkutempun keräyspisteitä on lähes 200, ja ne sijaitsevat kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä Neste- ja Neste K -asemien yhteydessä ympäri Suomea.

Paistinrasvoja voi kierrättää 7. tammikuuta saakka.

Kinkkutempussa on kaiken kaikkiaan mukana 15 eri organisaatiota. K-ryhmän lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry. KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Kierrätysteollisuus ry.

Näin osallistut Kinkkutemppuun

Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva paistinrasva tyhjään kartonkitölkkiin, kuten maitotölkkiin. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Sulje kartonkitölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.

Anna rasvan hyytyä viileässä.

Vie pakkaus lähimpään Kinkkutempun keräyspisteeseen 18.12.2023–7.1.2024 välisenä aikana.

Älä laita kartonkitölkkejä keräysastiaan muovipussissa.

Lähimmän keräyspisteen voi katsoa osoitteesta www.kinkkutemppu.com

Lähde: Kesko

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen