15.2.2023 klo 14:29
Uutinen

Kielikylpyjä, työpajoja, valmennusta…

Teksti ja kuva: Marja Mölsä

Ilmaisutaidon, kielivalmennuksen ja teatterin ammattilainen, Tmi Holisticationin yrittäjä Pia Hyppönen liputtaa elinikäisen oppimisen puolesta.

-Jos ymmärrät tämän verkkosivuston englanninkielistä sisältöä, mutta tunnet epävarmuutta englannin tai saksan puhumisessa, ota rohkeasti yhteyttä minuun. Voin auttaa sinua.

Näin lupaa viime maaliskuussa Tmi Holistication -nimisen yrityksen perustanut Pia Hyppönen, 54, verkkosivustollaan.

Suomessa syntyneen, mutta suurimman osan elämästään Euroopan eri maissa asuneen Hyppösen mukaan on tarttunut maailmalla melkoinen paketti eri alojen osaamista: teatteria Pariisissa, Italiassa ja Lontoossa, kieltenopetusta Berliinissä, ilmaisutaitoa, ja rentoutusta eri puolilla Eurooppaa. Nyt hänen elämänsä täyttävät Joensuussa järjestettävät kielikurssit ja erilaiset valmennukset sekä yksityishenkilöille että yrityksille.

-Ei ole vain se kieli, on paljon muutakin. Itse kukin voi miettiä, miten olla sinut luonnon kanssa ja miten käyttää omat resurssit parhaiten. Ja aina pitää ensin oppia huolehtimaan itsestään. Jos on itselle liian rankka, miten voi olla hyvä muille? Hyppönen kertaa muun muassa vaikkapa työyhteisölle järjestettävän valmennuksen peruslähtökohtia.

Hän muistuttaa, että ihmisen on hyvä oppia sanomaan ei niin, että myös tarkoittaa sitä ja toinen ymmärtää. Toisaalta on hyvä oppia sanomaan kyllä niin, että myös tekee, mitä lupaa. Aina, läpi elämän, voi oppia uutta.

Hyppösen mukaan jokaisen valmennuksen, tyky-toiminnan tai jonkin muun yhteisen tilaisuuden lähtökohtana on aina asiakkaan toive siitä, mitä halutaan.

-Valmennuksessa voidaan vaihtaa vaikkapa työyhteisön rooleja, voidaan käydä yhdessä läpi ongelmia ja niin edelleen. Toiminta tapahtuu aina tilanteen, tarpeiden ja osallistujien mukaan. Voidaan keskustella avoimesti, kirjoittaa, liikkua tai käyttää erilaisia ilmaisukeinoja ja draamaa. Pääasia on, että jokainen osallistuja saa suunvuoron.

Eri tekniikoita

Kielivalmennuksessa Pia Hyppönen käyttää mieluusti perinteisistä poikkeavia tekniikoita.

-Voidaan keskustella asiasta, joka kiinnostaa asiakasta joko kasvokkain tai zoom-yhteyden kautta. Voidaan lähteä kävelylle ja jutella samalla. Tai jos esimerkiksi meno vaikkapa messuille ulkomaille jännittää, voimme yhdessä harjoitella tilanteita, joissa kohdataan asiakkaita, hän luettelee.

Parhaillaan Pia Hyppönen kirjoittaa kirjaa, jonka työnimenä on Mikä on vesi, kysyy kala. Kirjassa hän pohtii muun muassa elinikäistä oppimista ja sitä, miten vanhanakin voi oppia uusia tapoja ja miten vanhoista ajatusmalleista voi päästä eroon.

Erilaisten tutkintojenkin suorittamiseen on Pia Hyppösellä jäänyt aikaa aikuisiällä. 40-vuotiaana hän suoritti sosiaali- ja vanhustyön kandidaatin tutkinnon Helsingissä ja 50-vuotiaana aikuiskasvatuksen ja elinikäisen oppimisen maisterin tutkinnon Berliinin Humbolt-yliopistossa.

-Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia, hän vinkkaa.

Vapaa-aikanaan Hyppönen harrastaa laulua, vesijuoksua, neulomista, kävelyä ja pyöräilyä.

-Myös hevosharrastus, ratsastus ja hevosten hoito, kiinnostavat, Hyppönen hymyilee.

Hukanhaudan kaupunginosassa asuvan Pia Hyppösen perheeseen kuuluu Esa-puoliso ja Mimmi-kissa.