Kuva: Pixhill
10.12.2022 klo 12:03
Uutinen

KKV:n johtaja HS:lle kilpailun puutteesta julkisissa hankinnoissa – ”On hämmästyttävää, miten seuranta on niin kevyttä”

Julkisia hankintoja seurataan hämmästyttävän vähän, vaikka niihin käytetään vuodessa 45 miljardia euroa veronmaksajien rahaa, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo Helsingin Sanomille.

– On hämmästyttävää, miten hankintojen seuranta on niin kevyttä. Rahan käyttöä pitäisi seurata, ja hankintojen onnistumisesta pitäisi tehdä jälkikäteisarviointia, pääjohtaja Leivo sanoo HS:n haastattelussa.

Leivo ehdottaakin HS:ssa Suomeen perustettavaksi keskitettyä julkisten hankintojen rekisteriä.

– Se auttaisi identifioimaan, missä kilpailun määrä on vähäinen ja miksi, Leivo sanoo HS:lle.

Järjestöiltä toimenpidepyyntö

Neljä keskeistä elinkeinoelämän järjestöä toimitti vajaat kolme viikkoa sitten kilpailu- ja kuluttajavirastolle kiireellisen toimenpidepyynnön hyvinvointialueiden lainvastaisiksi arvioitujen suorahankintojen takia.

Toimenpidepyynnön jättivät KKV:lle Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari. Muodollisesti järjestöt vaativat toimenpidepyynnössään KKV:tä tutkimaan, rikkooko Vantaan ja Keravan hyvinvointialue lakia tilatessaan Sarastialta henkilöstöhallinnon järjestelmän ja palveluita ilman kilpailutusta. KKV:ta vaaditaan saattamaan sidosyksikköhankintojen laillisuus markkinaoikeuden tutkittavaksi.

– Sarastia on vain jäävuoren huippu. Sarastian tyyppisiä keinotekoisia järjestelyjä on Suomessa kymmeniä. Arviomme mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden kikkailu monopolisoi tukipalveluiden markkinaa yli 15 miljardin euron arvosta, Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari sanoi marraskuun lopulla.

Yli 2 000 kuntien ja hyvinvointialueiden yhtiötä on valtaamassa yksityisten pesula-, catering-, ict- ja kiinteistöpalveluyritysten markkinoita ja heikentämässä yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä, todettiin tuolloin elinkeinoelämän järjestöjen yhteisessä tiedotteessa.

Sarastia herättänyt kiinnostuksen

KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo sanoo HS:n haastattelussa Sarastian herättäneen jo aiemmin viraston kiinnostuksen.

– Toimenpidepyyntö tuli hyvään aikaan. Olemme sisäisesti käyneet keskustelua tästä aihepiiristä ja pohtineet vaihtoehtoja toimenpiteiksi, Leivo sanoo HS:lle.

KKV:llä on puoli vuotta aikaa tehdä selvityksensä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus