Kultasuklaa jätti konkurssihakemuksen
Kultasuklaa valmisti muun muassa erikoista Ruby-suklaata.
25.6.2024 klo 15:03
Uutinen

Konkurssihakemuksen jättäneen Kultasuklaan yrittäjä: “Tietyt asiat olisi voinut tehdä eri tavalla”

Vuodesta 1990 toimineen suklaatehtaan tarina päättyy.

Iiittalassa toiminut perinteikäs suklaavalmistaja Kultasuklaa on jättänyt konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen. Hakemus laitettiin vireille viime viikon torstaina.

– Tässä tilanteessa olemme keskeyttäneet kaiken toiminnan. Odotamme päätöstä pesänhoitajan määräämisestä, yrittäjä Juri Kaskela kertoo.

Kaskela ja yhtiökumppani Juha-Pekka Kärkkäinen ostivat Kultasuklaan edellisiltä omistajilta vuonna 2017.

Konkurssihakemus jätettiin yrittäjän mukaan siinä vaiheessa, kun muita vaihtoehtoja ei enää näyttänyt olevan.

– Tällaisetasiat eivät koskaan tapahdu yhdessä yössä. Yritimme pitkään löytää ratkaisua, jotta toiminta olisi järkevää. Se ei valitettavasti onnistunut. Jouduimme toteamaan, että jatkolle ei ole edellytyksiä ja että konkurssi on järkevin ratkaisu.

Kaskelan mukaan pääomitusta rakennettiin viimeiseen asti, mutta kannattavalle toiminnalle ei ollut enää edellytyksiä.

Kultasuklaan vaikeudet kulminoituivat yleiseen ostovoiman heikentymiseen ja raaka-aineiden hinnannousuun, josta on seurannut myös saatavuusongelmia.

– Jouduimme pingottamaan asioita liian tiukoille. Kaakaoviljelyssä on ollut pari huonoa satoa, mistä on seurannut selkeä markkinahäiriö. Hinnat ovat 2,5-kertaistuneet vajaassa vuodessa, Kaskela kertoo. Hän pitää arvonlisäveron korotusta huonona uutisena alalle, vaikka veromuutoksen vaikutuksia onkin tässä vaiheessa vaikea ennustaa.

– Yhtälöä ei helpota, että samaan aikaan pitäisi laskea, miten alvin nousu lasketaan hintoihin. Ja kun yhtiöllä on velkaa, korkojen nousu ei ainakaan paranna omavaraisuuden kehittymistä.

Kaskelan mukaan pääomitusta rakennettiin viimeiseen asti, mutta kannattavalle toiminnalle ei ollut enää edellytyksiä.

”Ei tämä yllätyksenä tule”

Yrittäjät ovat käyneet avointa keskustelua yrityksen tilanteesta työntekijöidensä kanssa. Toimintaa on viime vuosina sopeutettu useaan otteeseen.

– Olen keskustellut työntekijöiden kanssa henkilökohtaisesti. Ihmiset ymmärtävät tilanteen, koska he ovat nähneet läheltä, millaisia vaikeuksia meillä on ollut. Ei tämä yllätyksenä tule.

– Meillä on ihmisiä, jotka olleet töissä 30 vuotta. Tämä on menetys työntekijöille ja omistajille sekä kaikille yhteistyökumppaneille. Alueellisesti Kultasuklaa on ollut tunnettu ja pidetty yritys. Tuntuu, että tietynlainen aukko konkurssista jää, Kaskela jatkaa.

Yrittäjän omat suunnitelmat ovat vielä auki. Hän kertoo kerranneensa paljon viime vuosien tapahtumia ja myös omia päätöksiään.

– Tietyt asiat 2–3 vuoden ajalta voisi nykyisen tiedon valossa tehdä eri tavalla. On paljon ulkoisia tekijöitä, joihin ei voi vaikuttaa. Sitten on asioita, joihin voi vaikuttaa. Jälkikäteen on helppo todeta, mihin olisi pitänyt tarttua ja mitä olisi pitänyt tehdä eri tavalla. Sitä kutsutaan jälkiviisaudeksi. 

– Seuraavaksi lepään ja kertaan tapahtumia. Minkäänlaista varasuunnitelmaa en ollut rakentanut.

Kultasuklaa ehti toimia vuodesta 1990 lähtien.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen