Kopterikyytien suosio kasvaa maakunnissa
Kopterikyyti maksaa hieman yli 400 euroa matkustajaa kohden, jos kopterissa on neljä henkilöä.

Kopterifirma hakee matkustajan jopa kotipihalta – Maakuntien väliset lennot lisääntyvät, mutta hinta on vielä monen taviksen tavoittamattomissa

Neljän hengen kopterikyyti 200 kilometrin päähän maksaa noin 1 700 euroa. 

Helsinkiläisen kopteriyrityksen liiketoiminta näyttää lähteneen kirjaimellisesti lentoon. Korona-aikana perustetun yhtiön laivasto on kasvanut viiteen ja lentoja operoidaan eri puolille Suomea.

– 80 prosenttia lennoistamme suuntautuu maakuntiin, Helsinki Citycopterin toinen perustaja Joonas Nurmi sanoo.

Nurmi pitää kopterilentoja ajankohtaisempina kuin koskaan. Keskustelu valtion tukemista maakuntalennoista käy parhaillaan kuumana.

Helsinki Citycopterin lennoista suurin osa operoidaan 600 kilometrin säteellä Helsingistä. Yritys lentää myös muihin Pohjoismaihin.

– Usein lennämme Suomessa itä-länsisuunnassa, jossa on vähän lentoyhteyksiä ja autolla matkustaminen on liian hidasta, Nurmi kertoo.

Yrityksen toimisto on Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kopterit lennetään sinne, missä niille on kysyntää. Matkustaja napataan tarvittaessa kyytiin kotipihalta.

– Se vaatii vähintään 20×20 metrin laskeutumisalueen. Usein laskeutumispaikka löytyy yrityksen tontilta. Sellainen voi löytyä myös kaupungin keskustasta.

Lipun hinta runsaat 400 euroa

Kopteriliikenteessä on kyse yksityisistä tilauslennoista. Isoimpaan kopteriin mahtuu kuusi matkustajaa. Hinta määräytyy kopterityypin mukaan. Edullisimmillaan reilun 200 kilometrin matka tunnin lentoajalla neljän matkustajan kopterissa maksaa noin 1 700 euroa. Tällöin yhden matkustajan lipun hinta on hieman yli 400 euroa. Isomman kopterin tuntihinta on noin 3 000 euroa.

Nurmen mukaan asiakkaat saattavat valita kopterilennon ajansäästön takia. Jos asiakas lentää maakunnasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle tarkoituksenaan siirtyä jatkolennolle Eurooppaan, hänen ei tarvitse käydä terminaalin tiloissa.

– Lentokentällä meillä on suora siirtopalvelu jatkolennoille. Hoidamme esimerkiksi passitarkastukset ja lentokenttävelvollisuudet. Se säästää aikaa, Nurmi kertoo.

Yritysten keskuudessa kopterilentoja käytetään myös useiden toimipisteiden ja teollisuusrakennusten välillä liikkumiseen yhden päivän aikana, jolloin vältytään hitaalta autoilulta maakuntien välillä. 

Sähkökopterit tulossa

Tällä hetkellä Nurmen yhtiö selvittää mahdollisuuksia sähkökopterien pilotointiin lähivuosina. Yhdysvalloissa sähkökopterien kaupalliset lennot aiotaan aloittaa vuonna 2024.

– Nyt näyttää siltä, että sähkökopterit tulevat liikennöintiin ennen lentokoneita. Se tarkoittaisi, että kopterilentämisen kulut laskisivat huomattavasti. Käymme neuvotteluja kolmen potentiaalisimman valmistajan kanssa sähkökoptereista, joilla on lennetty jo tuhansia testilentoja.

Nurmi arvioi, että Euroopassa tullaan muutama vuosi Yhdysvaltojen perässä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.