Alakunnaksen grilli on perinteinen luukkugrilli, jonka suosituin annos on makkaraherkku. (Kuva: Jani Alakunnas)

Korkeat kulut kaatoivat rovaniemeläisen klassikkogrillin – “Nostan kädet pystyyn ennen kuin kaikki rahat loppuvat”, sanoo yrittäjä

Alakunnaksen perheen vuodesta 1976 pyörittämä grilli lopettaa toimintansa tämän vuoden lopussa. Raaka-aine- ja energiakustannukset kasvoivat liian koviksi.

Legendaarinen Alakunnaksen grilli Rovaniemellä joutuu lopettamaan toimintansa. Vuodesta 1976 palvellutta luukkugrilliä ei enää kannata pitää hengissä, sillä raaka-aineiden ja energian hinta on kohonnut liian korkeaksi.

– Nyt ei auta kuin nostaa kädet pystyyn, ennen kuin kaikki rahat loppuvat, sanoo grilliyrittäjä Jani Alakunnas.

Suunnitelmissa on panna lappu luukulle tämän vuoden lopussa.

Alakunnas kertoo, että esimerkiksi tukkujen ostohinnat ovat nousseet 30-40 prosenttia. 

– Tietenkin se hinta pitäisi panna tuotteisiin, mutta mielestäni perinteinen grillikioski ei voi nostaa hintoja viittä euroa annosta kohti. Siinä menee koko toiminnan idea.

Varsinkin heinäkuussa 2021 voimaan tullut kertakäyttömuovit kieltävä EU-direktiivi vaikeutti grillin toimintaa. Alakunnas joutui vaihtamaan grillin muoviset ja styroksiset ateriointivälineet puukuituisiksi.

– Iso rasia, johon meillä pannaan makkaraherkku, maksoi styroksisena neljä senttiä kappale. Nyt samanlainen puukuituinen rasia maksaa 45 senttiä. Hinta siis kymmenkertaistui.

– Kaiken huippu on, että nykyään jotkut hakevat Ruotsista muovirasioita, siellä niitä myydään vielä, Alakunnas mainitsee.

Alakunnas kertoo vielä esimerkkinä, että aikaisemmin sinappisanko maksoi 19 euroa, nyt 39 euroa.

– Se, joka tässä tilanteessa pystyy pyörittämään grilliä, on kyllä kova tyyppi. Minä ajattelin tehdä tällaisen ratkaisun, ennen kuin menee höpöksi kaikki.

Korona-aika oli parasta aikaa

Raaka-aineiden kalleus ei ole ainoa asia, joka vaikeuttaa grillin toimintaa. Myös energian hinta on ongelma. Alakunnas käytti sähkönmyyntiyhtiö Karhu Voiman sähköä, mutta yhtiö meni konkurssiin syyskuussa. 

– Jouduin ottamaan pörssisähkön, ja hinta nousi kymmenkertaiseksi, Alakunnas sanoo.

Nyt Alakunnas harkitsee, purkaako omistamansa grillin, joka sijaitsee kaupungin markkinakiinteistön tontilla.

– Tontinkin vuokra nousee koko ajan. Nyt se on 762 euroa, mikä on aika paljon pelkästä tontista.

Alakunnaksen grilli on alun perin veljesten Pasin ja Janin äidin, Rauha Alakunnaksen perustama. Se on toiminut Alakunnaksen nimellä vuodesta 1976. Nykyisin grillin omistaa Jani, Pasi taas toimii työntekijänä.

Grillin on pitänyt pystyssä vakaa ja uskollinen asiakaskunta.

– Osa on käynyt grillillä 45 vuotta, lapsena ja aikuisena, Jani Alakunnas kertoo.

Grillin suosituin annos on makkaraherkku.

– Makkaraperunat, niin kuin helsinkiläiset sanovat. Sitä on myyty koko grillin olemassaolon aikana yli miljoona kappaletta.

Grillistä saa perinteisiä herkkuja, kuten nakkeja, hiillos- ja ryynimakkaraa ja lihapiirakoita. Se on perinteinen myös siinä mielessä, että asiakastiloja ei ole, vaan myynti tapahtuu luukun kautta. Tämä oli onnenpotku korona-aikana.

– Meille korona-aika oli parasta aikaa. Meillä oli pelkkää ulosmyyntiä, joten meitä eivät koskeneet mitkään rajoitukset. Muut ravintolat olivat kiinni, mutta meille se oli aivan mahdotonta aikaa. Henkilökuntakin oli tiukilla. Se oli niin kuin ennen vanhaan, äidin aikoina.

Jani (vas.) ja Pasi Alakunnas ovat pyörittäneet grilliä pitkään.

Asiakkaat tahtoisivat pelastaa

Alakunnaksen grillin asiakkaat ovat lopettamispäätöksestä hyvin pahoillaan. 

– Tämä on ollut asiakkaille todella kova pala. Eilenkin tuli soitto, että eiköhän jatketa. Rahoitusta on ehdotettu. Mutta ei se ole rahasta kiinni. En minä tiedä, kyllä kai tässä joutaa muutakin tekemään, Alakunnas pohtii.

Hän ei pidä mahdottomana, että palaisi samalle alalle, kunhan hinnat laskevat.

– Meillehän jää kaikki laitteet, pannaan ne jemmaan jonnekin, ellei joku osta tuota kiinteistöä. Ei sitä viitsi ilmaiseksikaan antaa, ennemmin vaikka puran sen pois. 

Jani Alakunnas kertoo, että lopullinen niitti lopettamispäätökselle oli veljesten 92-vuotiaan äidin siunaus asialle. 

– Äiti oli aluksi pahoillaan, mutta sitten hän sanoi, että laita pois vain. Pitää olla järki mukana, eikä auta kärvistellä.

Aiheesta kertoi ensin Yle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen