14.4.2020 klo 14:43
Uutinen

Koronan kurittama kahvilayrittäjä liittyi Yrittäjiin: ”vaikutuin toimista”

Yrittäjän mukaan on arvokasta, että Yrittäjät tukee, tiedottaa ja kannustaa jäsenyrittäjiä sekä vaikuttaa päättäjiin.

Korona kaikkine vaikutuksineen pysäytti kahvilayrittäjä Kaisa Takalan toiminnan seinään. Yrittäjän ideointikyky ja ihmisten kiitollisuus hoitohenkilökuntaa kohtaan saattoi pelastaa yrityksen toiminnan.

Kaisa Takala on pyörittänyt yrityksensä CC Cateringin kautta Café Qwenseliä Turun Apteekkimuseon sisäpihalla vuodesta 2011. Koronakriisi pysäytti toiminnan kokonaan.

– Kahvila on nyt kiinni, yrittäjä Kaisa Takala kertoo huhtikuun alussa, kun koronan vaikutukset ovat myllertäneet kotimaista pk-yrityskenttää parin viikon ajan.

– Tilanne näytti pian todella heikolta. Olen ideoinut ja miettinyt yötä päivää mitä teen, hän kuvaa.

Kiitos sairaaloihin

Valvominen ja ideointi tuottivat tulosta, kun Takala kertoo haastattelua edeltävänä päivänä keksineensä valjastaa somen yritystoimintansa tueksi. Hän ideoi Café Qwenselin Facebook-sivulle kakkukampanjan, jossa haastoi yhdistykset, yksityishenkilöt ja yritykset tilaamaan taukokakkuja. Tilatut kakut toimitetaan terveydenhuoltohenkilökunnalle kiitokseksi heidän työstään kriisin keskellä.

– Kaikki voivat näin osoittaa kannustuksensa sairaanhoitajille, näytteenottajille, laitoshuoltajille, välinehuoltajille ja siivoajille.

Kampanjan suosio kertoo arvostuksesta, jota sairaaloissa ahertavia kohtaan tunnetaan.

– Kakkuja on tilattu vuorokaudessa kymmeniä, onnellisen kuuloinen Takala kertoo.

Jakelu hoidetaan hänen mukaansa yhteistyössä sairaaloiden henkilöstön kanssa niin, että mahdollisimman moni puurtaja tulee huomioiduksi. Jos suosio jatkuu samanlaisena, Takalan yritystoiminta voi jatkua olosuhteista huolimatta.

– Olen hakenut eri tukia, mutta juuri nyt näyttää siltä, etten tarvitse työttömyystukea ja työntekijöiden lomautus voidaan ehkä purkaa, Takala kertoo.

Hän on kiitollinen siitä, että Apteekkimuseo tuli nopeasti vastaan kahvilan tilavuokrassa.

– Sillä on iso merkitys.

Ihmisiä kaikki

Kaisa Takala liittyi koronakriisin kärjistyttyä Turun Yrittäjien jäseneksi.

– Kriisin puhjettua somessa tuli pyörittyä. Vaikutuin niistä valtavan hienoista toimista, joita Yrittäjät on tehnyt. Ajattelin, että pitää olla mukana.

Takalan mukaan on arvokasta, että Yrittäjät kaikilla järjestön toiminnan tasoilla tukee, tiedottaa ja kannustaa jäsenyrittäjiä sekä vaikuttaa päättäjiin. Turun Yrittäjät muun muassa nostaa jäseniä esiin some-kanavissaan ja koronatietoa jaetaan aktiivisesti mm. Suomen Yrittäjien FB-ryhmässä ja muissa kanavissa.

Takala arvioi, että päättäjät ovat tehneet parhaansa kriisissä, joka iski rytinällä Suomeen.

– Olemme ihmisiä kaikki. Terveys on tärkeintä ja kaikki varmasti tekevät parhaansa. Tieto yrittäjien konkreettisista tukitoimista on kulkenut hitaasti ja sitä on tullut tipoittain. Siinä pitää parantaa, hän sanoo.

Monet yrittäjät ovat kriisin keskellä kovilla.

– Kollegayrittäjille haluan toivottaa jaksamista, idearikkautta ja yhteen hiileen puhaltamista, Takala sanoo.

(Teksti: Suvi Uusitalo-Sirén, kuva: Kaisa Takala)