Miikka ja Joona Kotilainen
Miikka ja Joona Kotilainen täydentävät toisiaan erilaisella osaamisella. Kuva: Johanna Kokkola

Kotilaisen veljekset rakensivat puusta tarinan, joka johti menestykseen

Miikka ja Joona Kotilainen täydentävät toisiaan varsin erilaisella ammatillisella osaamisella. Se on kantanut hedelmää Puuartistissa. 

Miikka Kotilainen, 33 
Puuartisti Oy, luova johtaja 

Kun perustin Puuartistin yhdessä veljeni kanssa, teimme suullisen sopimuksen. Sen mukaan Joonalla ei ole mitään asiaa verstaan puolelle, koska hän sahaisi luultavasti siellä sormensa. Minä en puolestani ota osaa sosiaalisen median tekstien kirjoittamiseen, koska siitä lähtisi yrityksen maine. 

Voisi sanoa, että olemme veljeksinä kuin yö ja päivä. Meillä on selkeät erot myös osaamisalueissa. Minä olen se, jolla oli oppimisvaikeuksia koulussa ja Joona enemmänkin sellainen, joka veti lukion läpi lukematta. Kaikki oppi tarttuu hyvin hänen päähänsä. Kun perustimme yritystä, Joona sai kirjoittaa kaikki rahoitushakemukset.

Tämä artikkeli on julkaistu Yrittäjä Plus -lehdessä. Tilaa lehti tästä!

Alun perin Puuartistin tavoitteena oli työllistää minut. Tiedostin kuitenkin, että en kykene itse hoitamaan kaikkea, mitä yritystoiminnassa täytyy hoitaa. Oli luontevaa, että pyydän jotain avukseni. Samoihin aikoihin Joona oli perustanut oman yrityksen, joka teki markkinointia. Tuntui luonnolliselta valinnalta, että hän on Puuartistin toinen osakas. 

Joona tuntee minut syntymästäni lähtien, mikä on eduksi yrityksen tarinan kertomisessa. Joona osaa kirjoittaa minusta kaiken niin hyvin ja aidosti kuin mahdollista. Siinäkin mielessä hän on paras kumppani markkinointiin. Yrityksen tarinan esille tuominen on ollut tärkeässä roolissa. Toiminta ei olisi kasvanut näin nopeasti, jos yrityksemme ei olisi saanut niin suurta näkyvyyttä. Se on Joonan ansiota. Ilman häntä voisi olla niin, että työllistäisin edelleen vain itseni. 

Meillä molemmilla on aivan yhtä huonot jutut, siinä emme ole kovin erilaisia. Erot tulevat esiin siinä, että minä tykkään keksiä, kehitellä ja tehdä asioita käsillä. Joona sen sijaan haluaa haastaa itseään enemmän aivopähkinöillä. Minä en tarvitse suunnitteluun kynää ja paperia vaan riittää, että menen kivelle istumaan. Näen tuotteet mielessäni. Joonan paras ominaisuus on kokonaisuuden hahmottaminen markkinoinnissa ja viestinnässä. 

Paras onnistumisemme on ollut Supercellin pääkonttorin saunan rakentaminen myrskyn kaatamien kuusien juurista. Tällä hetkellä työn alla on pöytä, jonka valmistan tuhansia vuosia vanhasta, suosta nostetusta puusta. Pöytä menee yksityiselle asiakkaalle. 

”Veljeksinä pieni riski isoihin erimielisyyksiin”

Joona Kotilainen, 35 
Puuartisti Oy, osakas ja hallituksen puheenjohtaja

Työskentely veljeni kanssa on itse asiassa aika seesteistä. Osaamisalueemme ovat niin erillään toisistaan, että ammatillisesta tekemisestä ei tule vääntöä ollenkaan. Pystyn luottamaan täydellisesti siihen, mitä verstaalla tapahtuu ja mitä puun kanssa pitää tehdä. Toisaalta Miikalla on myös luotto siihen, että digitaalinen kehittäminen ja viestintä on minulla hoidossa. Meillä on keskusteleva yhteys. Pidämme toisemme tietoisina siitä, mitä omilla tonteillamme tapahtuu ja annamme mahdollisuuden vaikuttaa. 

Miikan paras puoli on todella pitkälle viety avaruudellinen hahmotuskyky. Hänellä on kyky pyöritellä päässään erilaisia rakenteita siten, että hän näkee, miten jokin asia tulee rakentumaan fyysisessä maailmassa. Joskus olen kysynyt häneltä, miten hän tämän tekee. Miikka on vastannut, että hän miettii päässään, miten eri osat linkittyvät ja millainen ääni osista lähtee. Olen siinä käsityksessä, ettei Miikka edes pysty keskeyttämään asioiden hahmottamista. Se vaan tapahtuu. 

Itseltäni puuttuu sen tyyppinen fyysisen maailman hahmottaminen, jonka Miikka hallitsee. Olen sen sijaan hyvä näkemään digitaalisissa palveluissa, miten ihmiset havaitsevat asioita ja mitä ihmisille pitää viestiä. Usein ihmisiä kiinnostaa teknisten yksityiskohtien sijasta enemmän tarina, uniikin toteutuksen historia ja se, mistä kehitystyö on saanut alkunsa ja miten lopputulokseen on päästy. Usein mietin viestintää juuri tästä näkökulmasta. 

Sukulaisuussuhteemme tuo taustalle äärimmäisen vahvan luottamuksen siitä, että pystyn olemaan täysin varma, että toinen ei ole kusettamassa tai tavoittelemassa absoluuttisesti vain omaa etuaan. Uskon, että veljeksinä ja yrityksen ainoina osakkaina riski isoihin erimielisyyksiin on pieni. Miikka tekee tuntimäärällisesti moninkerroin enemmän töitä Puuartistin eteen kuin minä. Sen takia veljelläni on myös selkeästi isompi osuus yrityksestä. Itse en myöskään nosta kuukausipalkkaa Puuartistista. 

Olemme perustaneet yhdessä myös toisen yrityksen, Hiil Oy:n. Sen tavoitteena on kierrättää hukka- ja jätepuuta hiillyttämällä puumateriaaleja. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen