30.6.2020 klo 08:02
Uutinen

Kotimaan matkailu voimissaan, mutta elokuu kysymysmerkki – Miltä kuulostaisi norpparetki Saimaalla tai kaislikkokylpylä saaristossa?

Suomessa on ympäri maan hienoja matkailukohteita. Tutustumme Savonlinnan Oravin kylän ja Naantalin matkailutarjontaan. ”Syksystä tulee ihan huima. Putken päässä näkyy reippaasti valoa”, sanoo Herrankukkaron yrittäjä Pentti Oskari Kangas.

Varsinais-Suomen Rymättylässä sijaitseva kokous- ja virkistyspalvelukeskus Herrankukkaro on auki tilauksesta ympäri vuoden sekä heinä-elokuun lauantait ohjelmailtojen aikaan. Pentti Oskari Kankaan yritys järjestää myös päivä- ja illallisristeilyjä höyrylaiva Ukkopekalla.

– Kesäkuu meni leppoisasti, sillä Ukkopekka odotti rajoitusten purkua. Vanha höyrylaiva ei taipunut rajoituksiin, kuten turvaväleihin, mutta 1. heinäkuuta aloitetaan risteilyt. Herrankukkarossa peruuntuivat kaikki varaukset 100-prosenttisesti keväältä ja kesän alusta, mutta noin 70 prosenttia niistä siirtyi syksyyn.

Kesäkuussa kotimaalaiset korvaavat puuttuvat ulkomaan turistit – ”Elokuu on täysi kysymysmerkki”

Euroopan neljänneksi suurin makeavesijärvi Saimaa on myös ulkomaalaisten suosiossa oleva matkailukohde.

Miten Saimaan Eräpalvelun ja Oravi Lake Centerin kesäkuu meni?

Toimitusjohtaja Marie Fantin mukaan kesäkuu meni paremmin kuin yrittäjät olivat toivoneet.

– Kotimaiset matkaajat ovat korvanneet ulkomaiset. Perinteisesti 40 prosenttia asiakkaistamme on ulkomaalaisia, tietyissä tuotteissa, kuten opastetuissa kalaretkissä valtaosa asiakkaista on ulkomaalaisia. Kalaretkiä emme ole tehneet juuri ollenkaan, kanoottivuokrauksella menee hyvin, ja norpparetkiä olemme tehneet paljon, Fant kertoo.

Ravintola Ruukinranta avasi ovensa 1. kesäkuuta, kun avaaminen sallittiin, ja asiakkaita on ollut enemmän kuin viime vuonna. Konserniin kuuluu myös kyläkauppa, joka tarjosi koronatilanteessa kotiinkuljetuksia.

Järviohjelmaa, kuten kalaretkiä, järjestetään toukokuusta lokakuun puoleenväliin. Talvella yritys tarjoaa aktiviteetteja jäällä. Saimaan Eräpalvelu on osakkaana hotellissa ja hoitaa alueen majoituksen myynti- ja vastaanottopalvelut, mutta ei omista majoitustiloja.

– Oli ikävää, että matkailulinjauksia jouduttiin odottamaan niin pitkään. Monet saksalaiset ovat odottaneet ja odottaneet, nyt he peruuttavat aika myöhäisessä vaiheessa, emmekä välttämättä saa suomalaisia korvaamaan kahden viikon majoitusvarauksia.

Fantin mukaan elokuu on täysi kysymysmerkki, sillä elokuussa suurin osa asiakkaista on ulkomaisia. Ulkomaiset ovat matkustaneet Saimaalle vielä syyskuussa ja jopa lokakuun alussa.

Norpparetkien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Norpparetkien pääsesonki on toukokuu.

– Norpat vaihtavat karvan toukokuussa ja viettävät silloin paljon aikaa kivillä. Toukokuun retkistä 99 prosentissa nähdään norppa, ainoastaan tuulinen ja sateinen päivä voi haitata norppien näkemistä. Keskikesällä teemme auringonlaskun norpparetkiä, sillä auringonlaskun aikaan norpat voivat nousta kiville. Tällöin noin joka toisella retkellä nähdään norppia.

Kesä voi tuoda nostetta kotimaan matkailuun jatkossakin

Saimaan Eräpalvelu Oy aloitti toiminnan melonnalla ja se on edelleen liiketoiminnan ydin. Yritys vuokraa Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa kajakkeja. Ravintola on profiloitunut kalaruokiin, ja he jalostavat kalaa myös Savonlinnan muihin ravintoloihin.

Saimaan Eräpalvelu ja Lake Center työllistävät kesällä noin 25 työntekijää ja ympärivuotisesti noin viisi työntekijää.

Kotimaiset matkaajat ovat tottuneet monipuoliseen ohjelmatarjontaa ulkomailla matkaillessaan. Nyt ihmiset tutustuvat kotimaan tasokkaisiin kohteisiin ja palveluihin.

– Hieno juttu, että ihmiset matkustavat kotimaassa, jotkut ehkä ensimmäistä kertaa, ehkä tekevät sen tulevaisuudessakin. Toivomme, että tämä kesä toisi nostetta kotimaan matkailuun.

– Suunnittelemme matkailutuotteita asiakaspalautteen ja toiveiden perusteella. Matkustamme tosi paljon itsekin Suomessa ja maailmalla, ja seuramme trendejä. Pyrimme seuraamaan Suomessa tehtäviä tutkimuksia ja raportteja, ja olemme hyödyntäneet Visit Saimaa -hankkeen koulutuksia.

Saimaan Eräpalvelu ja Lake center kuuluvat SaimaaHoliday ry -verkostoon.

Turun saaristossa koettavaa: Ohjelmallisia kesäiltoja ja höyrylaivaristeilyjä

Naantalin Herrankukkaron kysytyintä antia ovat savusaunat ja kaislikkokylpylä, johon kuuluu seitsemän lämminvesiallasta. Isoin savusauna on 126-paikkainen maasavusauna. Toimitusjohtaja Pentti Oskari Kangas perusti Herrankukkaron vuonna 1979. Yritys on palkittu muun muassa Suomen parhaana matkailuyrityksenä.

Kangas on vanhemmalle polvelle tuttu Seitsemän Seinähullua veljestä -viihdeyhtyeestä. Yritys järjestää myös kalastusretkiä ja esimerkiksi pelastuspukukelluntaa.

– Suosituimpia ohjelmapalveluita ovat veneretki pirtumiesten kätköluolalle rysäveneellä ja toinen suosittu on vanhan ajan torpparin pihapelit. Ne sopivat kaikille ikään ja kokoon katsomatta.

Vaikka Herrankukkaron kevään ja alkukesän varaukset peruuntuivat, noin 70 prosenttia niistä siirtyi syksyyn. Höyrylaiva Ukkopekan risteilyt tuovat puolet yrityksen liikevaihdosta, mutta nyt kauden aloitus siirtyi keväältä heinäkuun alkuun.

Herrankukkarossa käy normaalivuonna noin 8000 asiakasta vuodessa ja Ukkopekalla noin 16000. Ukkopekalle lipun voi ostaa myös hetken mielijohteesta laiturilla sijaitsevasta lipputoimistosta.

Yritys työllistää noin 40 työntekijää, joista puolet Ukkopekalla. Kaikki työntekijät on kutsuttu takaisin töihin lomautuksilta. Herrankukkaron asiakkaista lähes 90 prosenttia on ryhmiä.

– Heinäkuu on ollut ylivoimaisesti vuoden hiljaisin kuukausi. Silloin meillä on kerran pari kuukaudessa savusaunatapahtumia. Kesällä on lisäksi lauantaisin Kesäpäivä saaristossa -tapahtuma, joka on aika iso juttu. Ohjelmassa on muun muassa Turun Linnateatterin esitys, tunnettujen iskelmätähtien laulua ja laituritanssit.

Elokuussa järjestetään niin ikään tansseja.

Yritys on palkittu kestävän kehityksen matkailusta.

– Kun aloitimme 35 vuotta sitten, en tiennyt, mikä on hiilijalanjälki. Olen kotoisin Uudenkaupungin ulkosaaristosta, ja ajatus saaristoelämästä, on peräisin sieltä. Käytämme 99- prosenttisesti uusiutuvaa energiaa, emmekä juuri käytä muovia. Olemme tehneet näin jo 30 vuotta. Nyt näistä asioista tulikin trendikkäitä, mutta se kuuluu pirtaamme, Kangas kertoilee.

– Rymättylä on ollut vuosituhansia ruoka-aitta, ja meidänkin ruoat tulevat nurkan takaa, näin se toimii.

Pentti Oskari Kangas tekee vapaaehtoistyötä Sri Lankassa, jossa työ keskittyy vammais- ja orpolasten auttamiseen.

Perheyrityksen omistus on nykyisin Pentti Oskari Kankaan lasten, Kari-Oskari Kankaan, Meri Dow’n ja Noora Kangas-Kuutin hallussa. Myös Pentti Oskarin vaimo Marja Kangas työskentelee yrityksessä.

Katso matkailukohteita Työ- ja elinkeinoministeriön tukemassa ja Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n toteuttamassa palvelussa 100 syytä matkailla Suomessa.

Kuvat: Saimaan eräpalvelu ja Herrankukkaro

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi