Kuva:Getty's Images
27.2.2024 klo 11:31
Uutinen

Kuluttajien luottamus polkee matalalla − Yritysten positiivinen vire ei kantanut pitkään

Joulukuussa alkanut koheneminen kohti positiivisempia talousnäkymiä näyttää katkenneen ainakin toistaiseksi, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Sekä kuluttajien että elinkeinoelämän luottamus heikkeni helmikuussa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli helmikuussa -9,5. Tammikuussa saldoluku oli -9,1 .

Korkeat asuntolainojen korot, synkät talousuutiset sekä työmarkkinoiden kasvava epävakaisuus varjostavat kuluttajien luottamusta. Joulukuussa alkanut koheneminen kohti positiivisempia näkymiä näyttää katkenneen ainakin toistaiseksi, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

− Kuluttajien näkemykset oman talouden nykytilasta heikkenivät selvästi. Lähes kolmannes kuluttajista arvioi, että heidän oman taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan odotukset oman talouden kehityksestä seuraavan vuoden aikana säilyivät suhteellisen optimistisina. Samalla näkemykset yleisestä työttömyyskehityksestä pysyivät synkkinä. Myös itse työttömäksi tai lomautetuksi joutumisen riskin koettiin kasvaneen.

Joulukuussa kuluttajaluottamuksen saldoluku oli -13,3 ja marraskuussa -12,4. Vuotta aiemmin helmikuussa kuluttajien luottamus sai arvon -11,9, ja pitkän aikavälin keskiarvo on -2,4.

Yritysten joulun positiivinen vire katkesi myös

Yritysten joulukuun positiivinen luottamusvire katkesi myös helmikuussa. Yritysten talousluottamus kääntyi joulukuussa 2023 kasvuun kaikilla päätoimialoilla, mutta positiivinen vire ei kantanut tammikuuta pidemmälle, Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorista ilmenee.

Rakentamisen alan luottamusta kuvaava saldoluku laski helmikuussa arvoon -42,1. Tammikuussa lukema oli -39,4 ja joulukuussa -36,4. Rakennusala kärsii edelleen korkeista koroista ja rakennuskustannuksista sekä asunnonostajien varovaisuudesta, eikä käännettä ole vielä näköpiirissä.

−  Epävarmuus kurittaa erityisesti pk-yrityksiä, sillä pienemmillä yrityksillä on usein vähemmän keinoja suojautua markkinoiden heilahtelulta, Ohlsbom muistuttaa.

Myös Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotukset ovat laskeneet selvästi viime syksystä. Pk-yrityksistä 31 prosenttia arvioi talouden suhdanteen heikkenevän seuraavan vuoden aikana, ja vain 17 prosenttia arvioi sen paranevan.

− Tuoreimpien lukujen valossa vähintään vuoden ensimmäisestä puolikkaasta tulee vaikea. Korkotason lasku voi kuitenkin kääntää talouden näkymät nopeasti parempaan suuntaan vielä tämän vuoden aikana, Ohlsbom ennakoi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen