17.9.2018 klo 11:44
Uutinen

Kumpi jättipuhelin kannattaa ostaa? Listasimme iPhonen XS Maxin ja Galaxy Note 9:n merkittävimmät erot työkäyttäjälle

Applen uusi iPhone XS Max ja Samsungin Galaxy Note 9 kilpailevat isoihin näyttöihin mieltyneiden rahoista. Listasimme puhelinten eroavaisuudet.

Viime viikolla esitelty iPhone XS Max on Applen tuorein vastaus isojen näyttöjen markkinoille, jotka ovat saaneet viime vuosina kilpailijoita useilta laitevalmistajilta. Kiinasta ja Japanista alkanut jättinäyttöjen buumi on rantautunut hiljalleen myös Suomeen.

Uuden jätti-iPhonen yksi pahimmista kilpailijoista on Samsungin Galaxy Note 9, joka on ehtinyt olla myynnissä muutaman viikon.

Listasimme puhelinten merkittävimmät erot työkäyttäjän kannalta.

Näyttö

IPhone XS Macin näyttö on suurin, mitä iPhoneissa on tähän mennessaä nähty: peräti 6,5 tuumaa. Galaxy Note 9:n näytössä tuumia on 6,4.

Jos et ole monesta uutuuspuhelimesta tutun ”näyttöloven” ystävä, valinta kohdistunee Samsungin puhelimeen. Apple käyttää kaikissa uusissa iPhone-malleissaan näytön ylälaidassa olevaa mustaa lovea, joka vie osan näyttötilasta ja piilottaa alleen muun muassa infrapunalähettimen ja kameran, joita tarvitaan kasvontunnistuksessa.

Samsungin näyttöpaneeli tarjoaa iPhonea paremman resoluution (2960×1440 pikseliä).

Muotoilu

IPhone XS Max on aavistuksen ohuempi kuin Samsungin huippupuhelin. Molemmat on suojattu vedeltä siten, että laitteet voi upottaa kahden metrin syvyyteen puoleksi tunniksi.

Ainoastaan Galaxy Note 9:ssä on paikka 3,5 millimetrin kuulokeliitännälle.

Apple toi XS Maxin mukana uuden kullanhohtoisen värivaihtoehdon. Samsungin ostajalle tarjotaan iPhonea enemmän erilaisia värivaihtoehtoja, muun muassa sininen.

Siinä missä uudet iPhonet luottavat pelkkään kasvontunnistukseen, Samsungin takaa löytyy sormenjälkitunnistin.

Suorituskyky

IPhonet ovat olleet aina erittäin tehokkaita, vaikka saattavat hävitä paperilla kilpakumppaineilleen. Syynä nopeuyteen on se, että iPhonen sovellukset suunnitellaan vain iPhonelle ja voidaan täten optimoida perusteellisemmin kuin Android-sovellukset. Applen uuden A12-prosessorin uskotaan lisäävän entisestään eroja nopeimpiin Android-puhelimiin kuten Galaxy S 9:ään.

Kamerat

Kansainvälisissä kameratesteissä Samsung Galaxy Note 9 on osoittautunut erittäin kilpailukykyiseksi verrattuna aikaisempaan iPhone X:ään.

IPhone XS Maxista löytyy uusi kamerasensori, jonka otaksutaan tasoittavan kilpailutilannetta. Sen pikselit ovat aikaisempaa versiota isompia. Tämä puolestaan parantaa sensorin sisään tulevan valon määrää ja näin ollen kameran pitäisi tuottaa parempia kuvia hämärässä. Apple on myös lisännyt automaattitarkennuksen nopeutta.

Uudistuksista huolimatta Galaxy Note 9:n kamera on ehdotonta eliittiä. Kameran aukko on edelleen laajempi kuin iPhone XS Maxissa. Note 9:n kamerassa on lisäksi ominaisuus, joka vaihtaa aukon kokoa automaattisesti kirkkaissa kuvausolosuhteissa. Note 9 käyttää lisäksi tekoälyä kuvattavien kohteiden (kuten maisemat, eläimet, ruoka) kuvaamiseen ja säätää kuvausasetuksia näiden kohteiden mukaisesti.

Video-ominaisuuksissa merkittävin ero on se, että Note 9 kykenee kuvaamaan hidastettua videota 960 kuvan sekuntinopeudella. IPhone XS Max tallentaa hidastettua videokuvaa vain 240 kuvan sekuntinopeudella.

Akun kesto

Note 9:ssä on iso, 4000 milliampeeritunnin kokoinen akku. Sen ansiosta laitteessa riittää virtaa noin 11 tunniksi yhdellä latauksella.

IPhone XS Maxin luvataan pärjäävän yhdellä latauksella 1,5 tuntia pidempään kuin iPhone X, jonka akussa riitti potkua parhaimmillaan lähes 11 tunniksi. Näin ollen on mahdollista, että Apple vie akkukisan Note 9:ää vastaan.

Muut eroavaisuudet

Galaxy Note 9:n mukana tulee kosketuskynä toisin kuin iPhone XS Maxin kohdalla. Kynää voi käyttää piirtämiseen tai muistiinpanojen tekemiseen. Kynä on varustettu bluetooth-yhteydellä, minkä ansiosta sitä voi käyttää kaukosäätimenä esimerkiksi Powerpoint-esitysten kanssa.

Puhelimista ainoastaan Galaxy Note 9 pystyy jakamaan ruudun kahteen osaan kahta eri sovellusta käytettäessä. IPhone XS Max tarjoaa saman ominaisuuden vain tiettyjä Applen omia sovelluksia käytettäessä.

Note 9:ää voi käyttää pöytänäytön kanssa, jolloin puhelin muuntautuu ikään kuin tietokoneeksi. Adapterin avulla yhdistelmään voi liittää lisäksi esimerkiksi hiiren tai täysikokoisen näppäimistön.

Note 9:ssä on muistikorttipaikka, joka puuttuu Applen puhelimista.

Apple päihittää Samsungin kasvontunnistuksessa. Molemmista puhelimista löytyy kyseinen ominaisuus, mutta Note 9:ssä toimintoa ei voi käyttää esimerkiksi mobiilimaksujen varmentamiseen eikä ominaisuus toimi yhtä nopeasti.

Hinnat

Apple iPhone XS Maxin alkaen-hinta on 1279 euroa. Kallein, 512 gigatavun muistilla varustettu versio maksaa 1679 euroa.

Samsung Galaxy Note 9 maksaa tällä hetkellä noin 1300 euroa 512 gigatavun muistilla varustettuna. Puhelimen muistikapasiteettia voi kuitenkin kasvattaa yhteen teratavuun muistikorttia käytettäessä.

Kuva: Valmistajat

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi