Roosa Heikkilä
Käsityöyrittäjä Roosa Heikkilä valmistaa muun muassa makramee-hiuspantoja.
12.8.2022 klo 08:01
Uutinen

Kun korona sulki ravintolat, Roosa Heikkilä löysi käsityöt – Nyt hänen valmistamansa hiuspannat herättävät ihastusta makramee-piireissä

Roosa Heikkilä päätti vaihtaa ravintola-alan työt käsityöyrittäjyyteen. Se kannatti.

Elettiin ensimmäistä koronavuotta. Ravintola-alalla työskennelleen kokkolalaisen Roosa Heikkilän työt loppuivat kuin seinään koronarajoitusten iskettyä voimalla ravintolatoimintaan. Heikkilän tarinasta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen-lehti.

Vapaa-aikaa oli yhtäkkiä paljon aikaisempaa enemmän. Heikkilä päätti tarttua käsitöihin, joiden tekemisestä hän oli nauttinut aikaisemminkin.

Ensin Heikkilä valmisti makramee-korvakoruja ja avaimenperiä. Hiljalleen keskittyminen siirtyi hiuspantoihin, joita hän teki lähinnä itselleen. Kokeilun kautta syntyi useita erilaisia malleja, joista myös ystäväpiiri alkoi kiinnostua. Osa kysyi, voisiko Heikkilä tehdä niitä muillekin.

Vuoden 2020 kesällä harrastustoiminta muuttui yritystoiminnaksi. Heikkilä palasi vielä ravintola-alan töihin, kun koronarajoitukset hellittivät. Viime kesänä hän päätyi irtisanomaan itsensä ja on siitä lähtien keskittynyt vain Roosan-yrityksensä pyörittämiseen.

Heikkilän valikoimissa on korvakoruja ja hiusasusteita, mutta pääsääntöisesti hänet tunnetaan hiuspannoistaan. Erikoista niissä on joustava ja taipuisa pantapohja.

– Se mahdollistaa pannan kiristäminen ja löysäämisen pään koon mukaan niin, ettei panta purista, hän kertoo.

Valikoimissa on myös makramee-pantoja. Makramee on käsityötekniikka, jossa solmuja käyttämällä tehdään koristeellisia nyörejä. Sellaisia pantoja ei Heikkilän mukaan ole juurikaan myynnissä muualla.

Heikkilällä on jo useita jälleenmyyjiä Suomessa. Niiden lisäksi hänen valmistamiaan hiuspantoja myydään yrittäjän omassa verkkokaupassa.

”Apu olisi tarpeen”

Yhteen makramee-pantaan Heikkilä käyttää aikaa hieman alle kaksi tuntia. Selvästi tätä nopeammin valmistuvat kankaiset hiuspannat. Pantojen hinnat vaihtelevat 32-48 euron välillä.

Makramee-hiuspanta.

– Teen kaiken yksin. Apu olisi tarpeen, mutta kun kyse käsitöistä, niissä näkyy oma kädenjälki ja voisi mennä aika kauan, jos kouluttaisin jonkun toisen auttamaan, Heikkilä kertoo.

Hän työskentelee kotinsa keittiössä. Tilaa on verrattain vähän ja yrittäjän haaveena onkin muuttaa isompaan asuntoon, johon voisi toteuttaa isomman työhuoneen.

Yrityksen kasvattamisen tiellä on nimenomaan ammattitaitovaatimus. Etenkin makramee-hiuspannmat vaativat osaamista. Niiden kaavan Heikkilöä on kehittänyt itse alusta alkaen.

– Olen yrittänyt miettiä, miten makramee-panta toimisi hyvin käytössä ja kestäisi mahdollisimman pitkään. 

Yrittäjyytensä aikana Heikkilä on huomannut, että useina päivinä työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa.

– Koska teen työt kotona, tuntuu että olen lähes koko ajan töissä, ainakin henkisellä tasolla. Käsitöiden tekemistä on monena päivänä kahdeksan tuntia.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen