21.2.2019 klo 15:29
Uutinen

Kun romu ja roska muuttuvat rahaksi

Lopen Yrittäjät kannattaa eroamisprosessin jatkamista jätelautakunta Kolmenkierrosta ja sitä kautta Kiertokapula Oy:stä.

Lopen Yrittäjät on tehnyt kannanoton Lopen kunnan eroamisesta jätelautakunta Kolmenkierrosta ja sitä kautta Kiertokapula Oy:stä. Yrittäjäyhdistyksen mukaan Lopen kunnan ei tarvitse kuulua kunnalliseen jätehuolto-osakeyhtiöön.

Lopen Yrittäjät toteaa kannanotossaan, että jätteet eivät ole ongelma, vaan arvokas materiaalivirta. Maailma on menossa kiertotalouden suuntaan, että romu ja roska muuttuvat rahaksi. Kiertotalouden hyödyntäminen Lopella luo työpaikkoja ja on osa paikallista ympäristönsuojelua tuleville sukupolville.

Eroaminen on nähtävä suurena mahdollisuutena kehittää paikkakunnalla yrittäjävetoista jätehuoltoa järkevästi hoidetun elinkeinopolitiikan avulla.

Tehokas ympäristöpolitiikka ja sen toteutus edesauttaa asukkaiden hyvinvointia ja viihtymistä. Monen kuntalaisen mielestä kuitenkin on tärkeintä se, että Loppi pysyy itsenäisenä kuntana. Onnistunut elinkeinopolitiikka mahdollistaa sen kuin myös tuo paikkakunnalle verorahoja palveluiden kustannusten peittämiseksi.

Vääristettyä tietoa on annettu jo vuosia Lopen päättäjille. Samaan pöytään ei ole kutsuttu yrittäjien edunvalvontaa hoitavia järjestöjä. Informaatiotilaisuudessa 14.2. oli esillä paljon toteutuneita lukuja, jotka perustuvat raportteihin ja vertailuihin koko valtakunnassa. Tilaisuus on edelleen katsottavissa Lopen Yrittäjien fb-sivuilla.

Lopen Yrittäjät muistuttaa, että kun kilpailutus hoidetaan eroamisen jälkeen Lopen kunnan toimesta, kunta voi asettaa kilpailutukseen omia laatuvaatimuksia ja myös päättää kuljetusjärjestelmästä.

– Voisimme olla pilottikunta näyttämällä esimerkkiä Suomen muille kunnille, miten kierrätyskelpoisia yhdyskuntajätteitä voidaan kierrättää uusiokäyttöön. Suurin haaste kunnissa on saada ihmisten käyttäytyminen muuttumaan jätehuollossa. Onnistumisen vaikutukset näkyvät vasta sukupolvien päästä. Suunta jätehuollossa on vanhan ajan malliin, jossa kaikki käytetään hyödyksi, kuitenkin nyt uuden teknologian avulla, Lopen Yrittäjät summaa kannanotossaan.

Muita kiinnostavia aiheita