29.1.2020 klo 12:54
Uutinen

Kuntabarometri mittaa kuntien  ja yrittäjien yhteistyötä – viimeksi kärjessä Muurame, Lieto ja Seinäjoki

Suomen Yrittäjien toteuttaman Kuntabarometrin kysely starttaa helmikuun puolivälissä.

Aiemmin nimellä Elinkeinopoliittinen mittaristo tunnettu kysely uudistuu nyt ja uusi nimi on Kuntabarometri. Kyselyllä kartoitetaan joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Seuraava kysely starttaa 16. helmikuuta. Vuonna 2018 kyselyyn vastasi 5835 Yrittäjien jäsentä.

– Nykyään kun puhutaan jo noin 6000 yrittäjän näkemyksestä, kunnat suhtautuvat asiaan entistä vakavammin. Aina kun käyn missä tahansa kunnassa, kunnanjohto kertoo mihin toimenpiteisiin he ovat kyselyn ansiosta ryhtyneet tai nyt tehneet, kertoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Vuonna 2018 kuntien saama keskiarvo elinkeinopolitiikasta oli 6,74. Tulos on hieman parempi kuin vuonna 2016 (6,65).

Kunnittain tarkasteltuna arvosanat vaihtelevat suuresti. Parhaan arvosanan vuonna 2018 saivat alle 10 000 asukkaan kunnista Muurame Keski-Suomesta (8,73), yli 10 000 asukkaan kunnista Lieto Varsinais-Suomesta (8,87) sekä suurista kaupungeista Seinäjoki (7,61).

Työkalu yrittäjien ja kuntien vuoropuheluun

– Yrittäjien Kuntabarometri 2020 on ensijaisesti työkalu ja edunvalvonnan väline kuntien ja yrittäjien väliseen vuoropuheluun, Anssi Kujala toteaa.

– Odotamme, että kysely johtaa myös toimenpiteisiin, Kujala painottaa.

Helmikuun 16. päivänä alkavassa kyselyssä on uusia kysymyksiä.

Elinkeinopolitiikan osa-alueita on päivitetty. Kysymyksissä käsitellään muun muassa seuraavia aiheita: kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, hankintapolitiikka, yrityspalvelut, ja elinkeinopolitiikan asema kunnassa sekä koulutus ja osaaminen.

– Lisäksi teemme tällä kertaa Kuntaliiton kanssa yhteistyötä: toteutamme rinnakkaisen kyselyn, jossa on kysymyksiä kuntajohdolle. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten näkemykset poikkeavat yrittäjien näkemyksistä, Yrittäjien Anssi Kujala toteaa.

Vuoden 2018 kyselyn tulokset löydät täältä

toimitus(at)yrittajat.fi