Savonkatu 19
Ravintolayrittäjä Kirsi Nivan huumori alkaa loppua.
20.6.2022 klo 13:25
Uutinen

Kymmenen päivää käteiskauppaa otsalampun valossa: Iisalmen ytimessä sijaitsevan kiinteistön sähköt katkesivat eivätkä ole palanneet – ”Joka aamu toivon, että lamput syttyvät” 

Erikoinen tilanne voi selvitä pian. Kiinteistön omistaja lupaa, että rahat laskuihin ovat olemassa.

Iisalmen keskustassa, Savonkatu 19:ssa sijaitseva kiinteistö on noussut paikalliseksi ihmetyksen aiheeksi. Kiinteistön toista kymmentä yrittäjää ja yli kahdenkymmenen huoneiston asukkaat ovat olleet viime päivät täysin tai osittain ilman sähköjä. Asiasta on kertonut muun muassa Iisalmen Sanomat.

– Tämä on jatkunut jo toista viikkoa, osalla vuokralaisista pidempään, vuodesta 1977 samassa kiinteistössä toimineen perheyrityksen Ravintola Tuoppi-Kellarin nykyinen yrittäjä Kirsi Niva kertoo. Hänen lisäkseen kiinteistössä toimii hierojia, kampaajia ja muita palvelualan yrittäjiä.

Toisin kuin monella muulla kiinteistön yrittäjällä, Nivalla on myös oma sähkösopimus, joka on mahdollistanut ravintolan toiminnan jatkamisen. Suurimmalla osalla yrittäjistä sähkösopimus kuuluu vuokraan ja sähköstä maksetaan vuokran yhteydessä.

”Muun muassa ilmastointi on kytketty taloyhtiön verkkoon, joten se ei toimi.”

Kirsi Niva, yrittäjä

Yrittäjillä tilanne tuli puun takaa, sillä vastaavia ongelmia ei ole aikaisemmin ollut.

– Muun muassa ilmastointi on kytketty taloyhtiön verkkoon, joten se ei toimi. Savon Voima on uhannut katkaista myös kaukolämmön. Jos niin käy, yritystoiminta loppuu kokonaan, koska lämmintä vettä ei enää tule ja lämmitys katkeaisi.

Nivan ravintola toimii kahdessa kerroksessa. Alimmassa kerroksessa sähköt eivät toimi. Monen viereisen yrittäjän tilat ovat täysin pimeinä. Sähköttömyys merkitsee myös sitä, että kassakoneet eivät toimi.

– Osa kerroksissa toimivista yrittäjistä on menettänyt vanhempia asiakkaita, koska hissit eivät toimi. Kun ilmanvaihto ei toimi rappukäytävässä, haju on melkoinen. Tämä vaikuttaa monen ihmisen elämään.

Niva hakee korvauksia omasta keskeytysvakuutuksestaan. Hän ei ole varma, mitä muuta on tehtävissä.

– Nyt olisi paras aika vuodesta. Kesällä Iisalmessa on paljon tapahtumia ja ravintolaan olisi tunkua. Kaikki tilat pitäisi saada käyttöön. Jos tilanne pitkittyy, jossain vaiheessa on pakko alkaa miettiä yrityksen muuttoa.

Koska rikosta ei ole tapahtunut, poliisi ei ole reagoinut asiaan. Niva ei näe ratkaisuna myöskään omaa oikeuskannetta.

– Siitä ei ole tähän hetkeen apua.

”Vaikea löytää sanoja”

Savonkatu 19 sijaitsevassa käsityökaupassa ollaan vähintään yhtä ymmällään.

– Isosta näyteikkunasta tulee sen verran valoa, että pystymme palvelemaan asiakkaita ja tekemään käsityötarvikekauppaa. Kaikki kurssitoimintamme on tällä hetkellä seis, Taitokeskus Aliinaa pyörittävän Taito Ylä-Savo ry:n toiminnanjohtaja Eija Rasanen kertoo.

Sähköttömyys on vienyt valot ja kassakoneen toiminnan. Kaikki kauppa tehdään käteisellä.

– Otsalampun kanssa tehdään töitä. Nyt on kymmenes päivä menossa. Joka aamu toivomme, että valot syttyvät päälle katkaisijasta. Olemme niin hämillämme tilanteesta, että on vaikea löytää sanoja, Räsänen jatkaa.

Käsityöliikkeen asiakkaat ovat olleet lähes yhtä hämillään. Moni on tsempannut myyjiä.

– Kaikista suurin ongelma on se, että emme tiedä, mihin asti tämä kestää. Kiinteistönhoidossa on ollut ongelmia aikaisemmin, mutta tämä tilanne on yllättänyt täysin.

Käsityökaupalla oli vuoteen 2020 asti oma sähkösopimus, mutta pari vuotta sitten se siirtyi kiinteistölle.

– Silloin kiinteistön omistaja ilmoitti, että systeemi muuttuu. Kun tämä asia saadaan selvitettyä, alan neuvotella omistajan kanssa siitä, että saisimme oman sopimuksen, Räsänen sanoo.

Kiinteistön omistaja: Lasku ei tullut

Savonkatu 19:n kiinteistön omistaja lupaa, että asia selviää pian. Sähköjen katkeamisen syynä on monimutkainen tapahtumaketju.

– En ole saanut laskuja sähköpostiini, koska operaattorin kanssa on ollut ongelmia. He väittävät, että laskuja on perinnässä, mutta perintätoimistossa ei ole avoimia laskuja. Olen jutellut viimeksi tänään Savon Voiman kanssa. Rahat ovat heillä tilillä heti, kun saan laskun, Veli-Pekka Korhonen sanoo. 

Ongelmat ovat kumuloituneet, sillä laskua ei ole jostain syystä tullut edes paperisessa muodossa.

– Posti on ilmeisesti hävittänyt kirjeet. Olen ihan jumissa tämän asian kanssa. Neuvottelen parhaillaan korvauksista Savon Voiman kanssa. Tämä maksaa itsellenikin paljon.

Pauli Reinikainen