Vilma Säteri on kiertänyt Kyrönmaan alueen yläasteilla ja lukioissa puhumassa yrittäjyydestä. Kuva: Pia Korpela-Mäki / Pohjankyrö
24.3.2022 klo 08:15
Uutinen

Kyrönmaalla innostetaan nuoria yrittäjiksi – Vapaus kiinnostaa, mutta riskit ja pitkät työpäivät arveluttavat

Kyrönmaalla toimii kolmen kunnan alueella yhteinen hanke, jolla innostetaan nuoria yrittäjäksi. Kouluvierailuilla Laihialla, Isossakyrössä ja Vähässäkyrössä on käynyt ilmi, että nuoria kiinnostaa yrittäjyydessä ennen kaikkea vapaus ja omien kykyjen hyödyntäminen.

Hankekoordinaattori Vilma Säteri on työskennellyt joulukuusta lähtien Nuori Yrittäjyys Kyrönmaa -hankkeessa. Paljon on ehditty jo tehdä, mutta paljon aktiviteetteja on suunnitteilla.

− Olen kiertänyt Kyrönmaan alueen yläasteilla ja lukioissa puhumassa yrittäjyydestä. NYK-tiimiin on lähtenyt jo noin 50 nuorta. Meillä on yhteinen Whatsapp-ryhmä, jossa suunnittelemme toimintaa, Säteri kertoo.

Tarkoitus on järjestää teemakohtaisia koulutuksia, messuja, työpajoja, verkostoitumistilaisuuksia ja yritysvierailuja. Yhteistyötä tehdään oppilaitosten ja yrittäjyyden parissa työskentelevien yhdistysten, kuten Pohjanmaan Nuori Yrittäjyys ry:n ja Kyrönmaan 4H-Yhdistyksen kanssa. Lisäksi paikalliset yrittäjät ovat keskeisessä roolissa.

Yhdeksäsluokkalaisille pidetyissä työpajoissa nuoret ovat suunnitelleet muun muassa yrittäjähenkisiä tapahtumia. Esille nousivat muun muassa pihakirppis ja yritysmessut.

− Lukiolaiset puolestaan miettivät työpajoissa yritysideoita, jotka he pitchasivat muille ryhmille. Ideoiksi tuli muun muassa monialaisia palveluja ja asiantuntijayritys.

Säterin mukaan monet nuoret tuntevat yrittäjyyden yritysvaltaisella alueella omien vanhempiensa tai sukulaistensa kautta. Yrittäjyydessä kiinnostaa siihen liittyvä vapaus, mutta arveluttavat riskit ja pitkät työpäivät.

− Lukiolaisille heräsi monia hyviä ideoita, ja he olivat luovia ja innostuneita. Monille oli tärkeätä, että voisi käyttää omaa osaamistaan ja persoonaansa yrittäjänä.

Nuoret toivovat, että tietoa yrittäjyydestä olisi saatavilla helposti.

− Moni toivoo, että koulussa opetettaisiin aiheesta enemmän. Näin tietoa saisi matalalla kynnyksellä, Säteri kertoo.

Tietoa voidaan jakaa myös esimerkiksi messuilla ja tapahtumissa. Maaliskuussa neljä kyrönmaalaista yrittäjää osallistui paneelikeskusteluun Vaasan ammattikorkeakoululla. Tilaisuus striimattiin Instagram Liven kautta.

Nuori Yrittäjyys Kyrönmaa eli N.Y.K. on Isonkyrön, Vähänkyrön ja Laihian yrittäjäyhdistysten yhteinen kaksivuotinen Leader-rahoitteinen kehittämishanke. Hanke rohkaisee nuoria toimimaan yrittäjyyden polulla ja tulevaisuuden työmarkkinoilla yrittäjämäisellä työotteella sekä tekee aluetta houkuttelevammaksi paikaksi elää ja yrittää. Kohderyhmänä ovat 15−35-vuotiaat, jotka ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä Kyrönmaalla. Verkostoja rakennetaan myös Kyrönmaan rajapinnoille eli Vaasaan ja Seinäjoelle.

Kouluvierailuilla suunniteltiin työpajoissa yrittäjähenkisiä tapahtumia. Kuvassa Laihian keskuskoulun 9. luokan yhteiskuntaopin valinnaisryhmän oppilaita.
Tiina Rantakoski