Alalla toimiva yksinyrittäjä nostaa puun polttohintaa noin kymmenellä prosentilla. Kuva: Getty Images
14.3.2022 klo 12:45
Uutinen

Lämmitätkö puulla? Lisälasku tulossa viimeistään loppukesällä – Varastot loppuvat pian

Savonlinnassa toimiva klapiyrittäjä nostaa hintojaan ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Ukrainan sota näkyy paitsi bensapumpuilla ja sähkön hinnassa, myös puuta ostavien kukkarossa. Klapiyrittäjällä ei ole vaihtoehtoja.

– Olisihan tuota hintaa pitänyt jo nostaa, Savonlinnassa toimiva Pilkepuodin yrittäjä Juha Laukkanen tokaisee. Hänet tunnetaan alueella myös konepajayrittäjänä.

Yksinyrittäjänä toimiva Laukkanen on myynyt polttopuuta jo 30 vuoden ajan. Tänä aikana hän ei ole koskenut hintoihin kertaakaan. Ukrainan sota on kuitenkin muuttanut tilanteen. Laukkanen povaa ensi syksylle vähintään 10 prosentin hinnannousua.

– Nykyiset puut myyn vanhoilla hinnoilla. Puuta riittää myyntiin vielä kuukaudeksi.

Tällä hetkellä hän myy irtokuutiota 60 eurolla. Jatkossa kuution hinta nousee 65-70 euroon. Hinnan päälle peritään korvaus kuljetuksesta.

– Polttoaineen kallistuminen aiheuttaa sen, että kuljetushintaakin on pakko korottaa. Tähän asti olen ottanut kuljetuksesta 50 euroa kaupunkialueella. Kyllähän tämä polttoaineen hinta kirpaisee ihan mielettömästi. Onneksi en ole mikään varsinainen kuljetusyrittäjä. Ei käy kateeksi.

Etätyö ehdytti varastot

Viime kuukausina polttopuun kysyntä on kasvanut niin paljon, että monen kauppiaan varastot ovat loppuneet. Kysyntää on lisännyt etätyö ja oleskelu aikaisempaa enemmän kotona ja mökeillä.

– Ylivuotista puuta on tavallisesti riittänyt, mutta tänä vuonna se loppuu kesken viimeistään toukokuussa. Yritän varmistaa, että puuta riittää vakioasiakkaille, mutta uusia asiakkaita en välttämättä voi tällä hetkellä ottaa, Laukkanen arvioi. Hän on jo tehnyt tilaukset ensi talven raaka-aineesta, josta Laukkanen pilkkoo klapit myyntiin.

Yrittäjä uskoo, että puun kysyntä kasvaa ensi talvena, etenkin jos energian hinnat jatkavat nousuaan. Tällä hetkellä moni pientalon omistaja kamppailee kalliiden sähkölaskujen kanssa. Öljylämmittäjät ovat niin ikään vaikeassa tilanteessa raakaöljyn voimakkaan kallistumisen seurauksena.

– Uskon että puun kysyntä kasvaa, vaikka yhteiskunnassa ajetaan sellaista viestiä, että päästöihin kuollaan heti huomenna. Sitä olen aina ihmetellyt, että ennen kun lämmitettiin puulla ja joka talosta nousi savu, että silti olemme hengissä vieläkin.

Pauli Reinikainen