22.9.2017 klo 12:43
Uutinen

Lappeenrannan kaupunki suututti yrittäjän: Vuokraa sähköautoja ”polkuhintaan”

Suomen Yrittäjät pitää kaupungin toimintaa arveluttavana kilpailulain kannalta.

Lappeenrannan kaupungin vuokraamien sähköautojen hinnoittelu on saanut paikallisen autovuokrausyrityksen hermostumaan.

Kaupunki perii sähköautoista 10 euron tuntivuokraa. Yön yli vuokra on 40 euroa ja viikonloppuvuokra 100 euroa. Bensiinikäyttöisen auton saa yli yön ajaksi 20 eurolla ja viikonlopuksi 50 eurolla. Kaupungin sähköautoa voi ladata myös kaupungin pistokkeesta ympäristökeskuksen pihalla.

Äskettäin perustetun autovuokrausfirma FiRentin toimitusjohtaja Henna Nousiainen oli pöyristynyt kuullessaan kaupungin palvelusta.

– Voiko olla niin, että verovaroilla toimintaansa rahoittava kaupunki voi lähteä kilpailemaan yksityisiä yrittäjiä vastaan? hän ihmettelee Etelä-Saimaan haastattelussa.

Lehden mukaan Lappeenrannan kaupunki aikoo vuokrata enintään kolmea henkilöautoa ja yhtä pakettiautoa. Kulkuneuvot vuokrataan Shareit Box Car -vertaisvuokrauspalvelun kautta.

– Kyseiset hinnat eivät kata toimintakuluja. Autoja pitää pestä ja huoltaa. Yrittäjän pitäisi tuoda leipä pöytään, mutta tällaisia hintoja vastaan kilpaileminen on mahdotonta, Nousiainen sanoo.

Kaupungin edustajan mukaan kyseessä tarkoituksena ei ole kilpailla yksityisiä yrityksiä vastaan.

”Täyttää markkinat, jossa jo kilpailua”

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekinin mukaan Lappeenrannan kaupungin palvelu voi olla kilpailulain vastainen.

– Kyse vanhoista ajoneuvoista, jotka ovat kaupungin mukaan käyttöikänsä päässä ja poistumassa kokonaan ensi vuonna. Eli hyvä on, jos tätä enempää kalustoa tähän bisnekseen ei ole kaupungilta tulossa. Tässähän hyödynnetään yrittäjyyttä alustan tarjoajana.

– Huono puoli tässä on se, että kaupungin palvelu tulee täyttämään markkinoita, joissa on jo kilpailua. Palvelu
on helposti kilpailulain vastainen, koska hinnoittelu ei liene markkinaehtoista vaan alihintaista. Markkinaehtoinen hinnoittelu on kilpailulain edellytys, kun toimitaan kilpailluilla markkinoilla, Grekin muistuttaa.

Jatkoa ajatellen Grekin pitää paikallisten yritysten kannalta mielenkiintoisena sitä mahdollisuutta, että Lappeenrannan kaupunki tarjoaa alustan vastaavaan vuokraustoimintaan.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi