7.1.2022 klo 14:28
Uutinen

Liikunta-alaa uhkaa peruuttamaton yrityskato

Laaja-alaiset ja yleisluontoiset liikunta-alan koronarajoitukset ovat koitumassa alan yritysten ja kansanterveyden pysyväksi tappioksi. Lähes kahden vuoden ajan toimijat ovat sinnitelleet muuttuvien rajoitusten ja vähentyneiden asiakkaiden paineessa. Investointeja vaativana matalan katteen yritystoimintana tilanne on muuttunut kestämättömäksi ja moni yrittäjä on jo lopettanut toimintansa tappioiden takia. 

– On kohtuutonta, ettei liikunta-alan rajoituksiin ole saatu riittävää riskien arviointiin perustuvaa luokittelua ja ettei rajoituksissa ole huomioitu jo alan tekemiä hyviä toimia ja sitä, että liikuntapaikoista on lähtenyt hyvin vähän tartuntaketjuja. Ristiriitaisten viranomaislausuntojen takia ihmiset ovat epätietoisia ja jättäytyvät liikunnasta pois, vaikkei varsinaisia rajoituksiakaan olisi. Yksittäisen ihmisen näkökulmasta voi väliaikaisesti harrastaa vaikkapa lenkkeilyä ulkona, mutta alan toimijoille asiakaskato ja epävarmuus rajoituksineen ovat kuolinisku, joka lopettaa yritystoiminnan. Pandemian hellittäessä toimijoita ei enää välttämättä ole ja vie vuosia rakentaa liikuntatarjonta entiselleen, mikä kääntyy koko hyvinvoinnin tappioksi, toteaa Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto.

Alan yrittäjät ovat tehneet paljon sopeutuakseen alati muuttuviin tilanteisiin ja pitääkseen liikunnan turvallisena asiakkaille. Toistaiseksi Etelä-Karjalan alueen liikuntapaikat voivat olla auki, mutta aluehallintoviraston päätöksiä on vaikea ennakoida ja ottaa huomioon esimerkiksi työvuorosuunnittelussa.

– Toimimme väljissä, hyvin ilmastoiduissa ja valvotuissa tiloissa. Lisäksi olemme rajoittaneet osallistujamääriä, porrastaneet aikataulut ja lisäinvestoineet ilmanpuhdistuslaitteisiin. Meillä on koko pandemian aikana ollut vain kolme altistumistilannetta, joista tietääksemme ei ole seurannut yhtään jatkotartuntaa ja tartuntatautilääkäri on kehunut toimenpiteitämme erittäin hyviksi, toteaa lappeenrantalaisen TwoStep tanssistudion yrittäjä Katja Puranen.

– Omikron-muunnos leviää nyt vauhdilla, mutta sairaan- ja tehohoidon tarve ei kasva rokotusten ansiosta enää aiempaan malliin. Siksi rajoituspäätösten ei tule nyt perustua tautitapausten määrään, vaan niiden tulee olla mahdollisimman täsmällisesti rajattuja. Useimmat liikuntaa harrastavat ovat rokotesuojattuja ja vastuullisesti omaan ja toisten terveyteen suhtautuvia kansalaisia ja juuri liikunta tuo vastustuskykyä ja suojaa taudin oireita vastaan. Siksi meillä Etelä-Karjalassa tulee olla hyvin painavat ja perustellut syyt asettaa lisärajoituksia liikunta-alan toimintaan, peräänkuuluttaa Hanhisuanto.

Lisätietoja:
Marko Hanhisuanto
toimitusjohtaja
Etelä-Karjalan Yrittäjät ry
050 440 8868
marko.hanhisuanto@yrittajat.fi