26.7.2018 klo 21:06
Uutinen

Lista julki: Onko puhelimessasi jokin näistä sovelluksista? Poista heti, ne vakoilevat toimintaasi

Tuore selvitys paljastaa lukuisia sovelluksia, jotka vakoilevat käyttäjän toimintaa. Eniten niitä on Android-puhelimille.

Yhä useampi käyttäjä on huolissaan tietoturvastaan. Pelko on aiheellinen ainakin tuoreen selvityksen mukaan. Mainostenestämislaajennuksiin erikoistuneen AdGuardin selvityksen perusteella monet sovellukset seuraavat luvatta käyttäjänsä toimia. Yrityksen mukaan näitä sovelluksia on ladattu jopa yli 11 miljoonaan laitteeseen.

Kyse ei ole ainoastaan mobiilisovelluksista vaan myös selainlaajennuksista. Jos näiden ohjelmien tietosuojakäytäntöjä lukee tarkemmin, niissä luvataan ettei kerätty data liitty käyttäjän yksityisyyteen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sovellukset keräävät nimenomaan käyttäjän henkilökohtaisia tietoja.

Selvityksen mukaan vaaralliset sovellukset ja lisäosat keräävät käyttäjän koko selaushistorian. Lisäksi sovellukset keräävät tietoa siitä, miten ihminen käyttäytyy verkossa.

Sovellusten ja lisäosien takana on yritys nimeltä Big Star Labs. Kyseinen yhtiö pyrkii piilottelemaan nimeään esimerkiksi siten, että sen logo on kuvamuodossa. Tällöin logo ei löydy normaalilla Google-haulla.

AdGuardin tutkijat eivät löytäneet sovellusten sisältä merkkejä haittaohjelmista. Vaara on kuitenkin ilmeinen, sillä moni käyttäjä antaa sovelluksille täydet oikeudet, jolloin ne pääsevät henkilökohtaisiin tietoihin.

Onko sinulla jokin näistä sovelluksista? Poista heti

AdGuard on listannut käyttäjää vakoilevat ohjelmat. Selvityksen jälkeen kaikki sovellukset on poistettu eikä niitä ole enää ladattavissa. Jos kyseinen sovellus kuitenkin löytyy puhelimesta, se kannattaa poistaa välittömästi.

Google Chrome -selaimen lisäosat

Block Site (myös Firefox-selaimelle)

Poper Blocker (myös Firefox-selaimelle)

CrxMouse

Android-sovellukset Google Play -kaupassa

Speed BOOSTER

Battery Saver

AppLock Privavy Protector

Clean Droid

Block Site

Mobile health club apps

IOS-sovellukset

Adblock Prime (ei saatavilla suoraan App Storen kautta)

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita