Perinteinen voileipäkakku on helppo tarjottava, koska pöytä voidaan freesata helposti uudella kakulla, kun vieraita tulee tipotellen. Kuva: Getty Images
2.6.2023 klo 10:23
Uutinen

Lohivoileipäkakku on valmistujaisten ykkösherkku – ”Nuorisokin innostunut, pöytään halutaan sitä mitä on itsekin lapsena juhlissa syöty ”

Pitopalveluyrittäjät kertovat, että suosituimmat tarjottavat valmistujaisjuhlissa ovat vuosikymmenestä toiseen lohivoileipäkakku, kinkkuvoileipäkakku ja mansikkakermakakku.

Voileipäkakkujen lisäksi salaatit, cocktailpalat ja juustokakut ovat myös suosituimpien tarjottavien joukossa.

Pitopalvelu Hiidenveden Pitomestareiden pitomestari ja yrittäjä Mikko Artjoki kertoo, että tänä vuonna valmistujaisiin on tilattu paljon pitopalveluherkkuja, mutta yleisen tiukan taloustilanteen vuoksi jostain myös tingitään.

– Valmistujaisiin on tilattu paljon pitopalveluita, joissa toimitetaan tarjottavat tai jossa asiakas hakee tarjottavat ja myös koko paketteja.  Tämän päivän trendi on kuitenkin se, että ihmiset tekevät aika paljon itse. Niin että he tilaavat vain ruoat ja astiat, mutta tarjoilevat itse. Yleisen taloustilanteen vuoksi tästä on nyt tingitty, Artjoki kertoo.

Perheyhteisön perinteet korostuvat kotijuhlissa

Perinteisyys korostuu kotijuhlissa. Artjoen mukaan myös valmistuvat nuoret haluavat usein omiin ylioppilas- tai valmistujaisjuhliinsa perinteisiä voileipäkakkuja.

– Lohivoileipäkakku on ehdottomasti suosituin ja sitten tulee kinkkukakku. Nuorisokin on innostunut voileipäkakuista. Pöytään halutaan sitä mitä on itsekin lapsena juhlissa syöty. Lohivoileipäkakku ja kinkkukakku ovat suosikkeja vuosikymmenenestä toiseen, Artjoki kertoo.  

Perinteinen voileipäkakku on helppo tarjottava, koska pöytä voidaan freesata helposti uudella kakulla, kun vieraita tulee tipotellen, Artjoki sanoo.

Pöytään halutaan usein myös laittaa itse tehtyjä perinteisiä herkkuja, jotka ovat suvun perinteitä.

– Monet haluavat rikastuttaa tarjoilua itse tekemillään tarjottavilla, joita ”pitää aina olla” juhlapöydässä. Tällainen voi olla vaikka mummon tekemä tiikerikakku. Perheyhteisöissä on perinteitä, sanoo Artjoki.

Salaatit ja cocktailpalat hittejä

Suolaisissa tarjottavissa ruokaisat salaatit ovat iso hitti. Niiden seuraksi tilataan usein suolaisia piirakoita tai cocktailpaloja, pitopalvleluyrittäjät kertovat. Kasvisvaihtoehtoja pitää myös olla nykyään aina, Artjoki sanoo.

– Ei ole oikeastaan enää juhlaa, jossa ei olisi paikalla vegaania tai kasvissyöjää. Kasvistarjoilut ovat lisääntyneet vuosi vuodelta.

Yrittäjä Anniina Raidalla Café Wilhelmsdalista Inkoosta on kahviloiden ohella pitopalvelutoimintaa Uudellamaalla ja Oulussa.  

– Meillä menee kotijuhlissa kuten valmistujaisissa ja rippijuhlissa ylivoimaisesti eniten salaatteja ja piirakoita. Teemme paljon kylmäpöydän lisukkeita kuten rieskarullia, lohirullia ja minikolmioleipiä. Sellaisia, joilla pöydän saa näyttämään tosi runsaalta. Valmistujaisissa asiakkaat suosivat pääsääntöisesti kylmätarjoilupöytiä, sanoo Raita.

Cocktailtarjottavien kysyntä on myös suurta.

– Menee esimerkiksi poropiparjuurikuppeja, punajuurivuohenjuustokuppeja ja skageneita saaristolaisleivästä, Raita kertoo.

Mansikkakermakakku kruunaa

Yrittäjä Kirsi Ilola-Ollikka Pitopalvelu Metsäkansan Ilolasta Valkeakoskelta kertoo myös, että valmistujaisjuhliin tilataan keveämpää ruokaa ja perinteisiä kahvipöytätarjottavia ruokatarjoilujen sijaan.

– Tulevana viikonloppuna osa porukastamme on laittamassa kuntoon valmistujaisjuhlien tarjoiluja tai tarjoilemassa juhlissa jossain. Itse olen pitokartanolla yo-juhlien tarjoiluja järjestelemässä. Yleensä teemme kinkku- tai kalavoileipäkakkuja sekä perinteisiä mansikkakermakakkuja ja juustokakkuja, Ilola-Ollikka kertoo.

Makeista herkuista mansikkakermakakku onkin edelleen suosituin, Artjoki sanoo.

Raidan mukaan kermakakut ja mansikkakakut pitävät pintansa, mutta Raidan pitopalvelusta menee valmistujaisiin paljon myös juustokakkuja ja suklaakakkuja.

Esimerkiksi pienet herkut macaronsit ovat kasvattaneet suosiota makeina tarjottavina.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen