Rakennusalalla paljon lopettaneita ja perustettuja yrityksiä
Rakennusala korostuu sekä toimintansa lopettaneissa että perustetuissa yrityksissä. Kuva: Getty Images
19.1.2024 klo 10:35
Uutinen

Lopettaneiden yritysten määrä pomppasi – Ongelma-alalla erikoinen ilmiö

Vuoden 2023 heinä-syyskuussa toiminnan lopettaneita yrityksiä oli 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan vuoden 2023 heinä-syyskuussa toimintansa lopetti kaikkiaan 5 453 yritystä. Lopettaneita yrityksiä oli neljänneksen aikana 12,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Samaan aikaan toiminnan aloitti 9 584 yritystä. Aloittaneita yrityksiä oli vuoden 2023 heinä-syyskuussa yksi prosentti vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Toimialoittain tarkasteltuna määrällisesti eniten yrityksiä lopetti vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä rakennusalalla, yhteensä 838 kappaletta. Kaupan alalla lopettaneita yrityksiä oli toiseksi eniten, kaikkiaan 807.

Yllättävää on se, että samaan aikaan rakentamisen alalla perustettiin toiseksi eniten yrityksiä kaikkien alojen vertailussa, kaikkiaan 1 119. Määrällisesti eniten yrityksiä aloitti vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä toimialalla ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta.

Vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä rakennusalalla lopettaneita yrityksiä oli 31,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samana ajankohtana kaupan alalla toiminnan lopettaneita yrityksiä 2,7 prosenttia ja toiminnan aloittaneita 8,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna lopettaneiden yritysten määrä kasvoi kaikilla toimialoilla lukuun ottamatta kiinteistöalan ja kaivostoiminnan toimialoja.

Yrittäjien ekonomisti: Merkittävä kasvu

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pitää Tilastokeskuksen tietoja osoituksena lopettaneiden yritysten merkittävästä kasvusta.

– Vaikka enemmistö lopettaneista yrityksistä oli odotetusti rakentamisessa, huomionarvoista on se, että lopettaneiden yritysten määrä kasvoi lähes kaikilla toimialoilla. Tämä kertoo taloudessamme olevien haasteiden laaja-alaisuudesta. Positiivista on kuitenkin huomata, että samaan aikaan Suomessa aloitti uusia yrityksiä reilut 40 prosenttia enemmän kuin yrityksiä lopetti.

Tämä on Malisen mukaan vahva viesti siitä, että yrittäjät odottavat talouden nykyisten haasteiden olevan lyhytaikaisia ja ohimeneviä.

Artikkelia päivitetty 19.1. klo 13.32: Lisätty Petri Malisen kommentit.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus