16.9.2021 klo 09:00
Uutinen

Loppilainen J & J Kolmos-Siivous Oy: Keskitettyä apua työvoimapulaan kaivataan – yrittäjä luo työviihtyvyyden

– Olen keskustellut Lopella ja seutukunnassa eri yrittäjien kanssa ja voimakas työvoimapula näkyy myös täällä. Pula alkaa ulottumaan pienempiinkin yrityksiin ja siihen olisi hyvä saada keskitettyä apua, toivoo siivousalan yrittäjä Jarmo Laukkanen.

Vuonna 1987 perustettu J&J Kolmos-Siivous Oy tuottaa kiinteistösiivouspalveluja pääasiassa Hyvinkää-Riihimäki-Hausjärvi-Loppi-akselilla. Asiakkaina on eri kokoisia yrityksiä, kauppakeskuksia ja julkisia tiloja. Yritys työllistää tällä hetkellä 6 osa-aikaista henkilöä yrittäjäpariskunnan lisäksi.

Kun vielä vuosi sitten ammattitaitoisia tekijöitä löytyi kohtuullisesti, niin ongelma on Jarmo Laukkasen mukaan nopeasti paisunut.

– Yllätyksellistä on, että työnhakijoiden joukossa on ollut esimerkiksi laitoshoitajia ja apuhoitajia. Ymmärrän hyvin alanvaihtoaikeita ylikuormittuneella terveydenhoitosektorilla. Kaiken kaikkiaan työvoimapula on koskettaa yhä useampia toimialoja, käytyäni keskusteluja alueen yrittäjien kanssa, toteaa Lopen Yrittäjien puheenjohtajana ja Hämeen Yrittäjien varapuheenjohtajana toimiva Laukkanen.

Viihtyvä tekijä soittaa puskaradiota

Jarmo Laukkanen teroittaa, että kohtaanto-ongelmaa ei kokonaisuudessaan voi lasettaa päättäjien ja poliitikkojen piikkiin. Yritykset voivat itsekin panostaa työsuhteen veto- ja pitovoimaan.

– Henkilökunnassamme on hyvin pieni vaihtuvuus. Kun palkka, työolosuhteet ja ilmapiiri on kunnossa, niin ihmisetkin pysyvät tyytyväisenä ja työsuhteessa pitkään. Ja puskaradio soi.

– Yksityisellä hoitopuolella on jo tehty rekrytointikampanjoita, joissa kosiskellaan tekijöitä palkka-argumentein, väläyttää Laukkanen.

Toistaiseksi Laukkasen yritys on pystynyt toimimaan kotimaisella työvoimalla. Tekijöitä on löytynyt omien työntekijöiden suositusten ja TE-palvelujen kautta. Jatkossa ollaan entistä enemmän varpaillaan, tarvitseeko osaajia hakea kauempaa.

– Kiinteistösiivouksessa tarvitaan ammattitaitoista työvoimaa, sillä erilaisia koneita pitää osata käyttää ja kannamme myös vastuun asiakkaiden tilojen hoidosta sekä arvokkaista pintamateriaaleista.

Keskitetty apuri Kanta-Hämeeseen

Suuremmat yritykset hoitavat ulkomailta saapuvien henkilöiden rekrytointia henkilöstöpalveluyritysten kautta. Laukkanen kaipaisi Kanta-Hämeen mittakaavassa pienyrittäjille keskitetympää neuvontaa, palveluja ja yhteyksiä, miten ratkaista työvoimapula niin kotimaisin kuin kansainvälisin keinoin.

– Pienyrittäjän arjessa saattaa olla aika ylivoimaista yrittää ratkaista näitä asioita omin päin. Olisi hienoa, jos olisi yhteistyökumppani, kenen kautta pääsisi linkittäytymään eteenpäin. Vuoden päästä olemme vielä suuremman työvoimapulan edessä, ellei ratkaisuja löydy, enteilee Jarmo Laukkanen.

FAKTAA – J & J Kolmos-Siivous Oy
Kotipaikka: Loppi
Perustettu: 1987
Yrittäjät: Jarmo ja Jaana Laukkanen
Toimiala: Kiinteistöjen siivous (81210)
Liikevaihto: 340 000 € (4/2020)
Henkilöstö: 8
Palkittu: Lopen vuoden yrittäjä 2006
Muuta: Jarmo Laukkanen toimii Lopen Yrittäjien puheenjohtajana ja Hämeen Yrittäjien 1. varapuheenjohtajana sekä Lopen kunnanvaltuutettuna.