Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.3.2017 klo 14:22
Uutinen

Lukuisia julkkisyrittäjiä ehdolle kuntavaaleissa – Reilu viidennes istuvista valtuutetuista

Yrittäjien puolue rynnistää näkyvästi kuntavaalikentille: ehdolla on koko kansalle tuttuja kasvoja kuin myös lukuisia muita yrityspäättäjiä ympäri Suomen.

Suomen Yrittäjien aluejärjestöt ovat keränneet tietoja yrittäjäehdokkaista. Viime vaaleissa yrittäjätaustaisia ehdokkaita oli jopa 5733 henkilöä. Tietojen kerääminen on vielä kesken, ja SY:n keräämä lista sisältää noin 550 yrittäjäehdokasta. Viime kuntavaaleissa läpi meni 2020 yrittäjää.

Insinööritoimistosta näyttelijäntyöhön

Yrittäjäsanomat on käynyt läpi ehdokaslistoja ja poiminut muutamia julkkisehdokkaita eri puolelta maata. Helsingistä ehdolle ovat asettuneet näyttelijä ja Silvopleen ravintoloitsija Satu Silvo (vihr.), näyttelijä-juontajayrittäjä Jasmin Hamid (vihr.) sekä politiikasta tunnettu, myös peruspalveluministerinä vuosina 2000–2002 toiminut, Tietokeino Oy:n Osmo Soininvaara (vihr).

Turusta ehdokkaaksi on lähtenyt kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt (kok.). Kanta-Hämeessä yrittäjäpuoluetta kasvattaa Kaisa Liski LKV OY:n Kaisa Liski (kesk.) Hausjärveltä. Lisäksi on monia jo useamman kauden valtuutettuna toimineita, kuten Vantaan kokoomuksen listoilla Entertainment Capital Finland Oy:n Lasse Norres. Kuopiosta Tuotantotalo Turpatalli O:n yrittäjä Ismo Apell (kesk) pyrkii kaupunginvaltuustoon.

Yrittäjiä on lukumääräisesti paljon valtuustoissa: kuluvalla valtuustokaudella 20,9 prosenttia valtuutetuista on yrittäjätaustaisia ihmisiä.

Nämä ovat ne vaikuttamisen paikat valtuustotyössä

Salatut elämät -tv-sarjasta julkisuuteen tullut Tesian agentuurin yrittäjä Jasmin Hamid on ollut kaksi kautta mukana Helsingin valtuustossa, joista ensimmäisen kauden varavaltuutettuna.

Mitkä asiat koet tärkeimmäksi ensi kauden valtuustotyössä?

– Kaupungin elinvoimaisuus on mulle todella tärkeä juttu. Olen puhunut paljon siitä, että lakisääteisten tehtävien lisäksi on huolehdittava Helsingin säilymisestä elinvoimaisena yrityksille ja matkailijoille myös tulevaisuudessa.

Hamidin mukaan on tärkeää, että kaupungista löytyy muitakin tulolähteitä kuin kunnallisvero ja valtionosuus.

Kuntavaaliehdokas Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy:n Jethro Rostedt on tuttu kasvo muun muassa Nelosen Kauppaneuvos Jethro -tv-ohjelmasta. Turkulainen yrittäjä nostaa ensi valtuustokauden kaksi kärkiasiaa esiin.

– Päätöksenteon nopeuttaminen ja järkeistäminen ovat tärkeitä asioita. Ja toisena Turun kehittäminen Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kaupungiksi.

SY:n puheenjohtaja: Kunta pysyköön poissa markkinoilta

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen on ehdolla kotikaupungissaan Seinäjoella. Mäkynen kertoi ehdokkaaksi asettumisestaan Facebookissa eilen, jolloin ilmoittautumisaika päättyi. Hän sanoo Yrittäjäsanomille tehneensä päätöksen viime tingassa.

– Kun tieto levisi, etten vielä ole mukana, alkoi tulla joka puolelta yhteydenottoja. Se vaikutti [päätökseen] siinä kohtaa, ja onhan homma kiinnostavaa, mutta kyllä suurin syy [lähteä kuntavaaleihin ehdolle] on varmasti uuden kunnan rooli eli elinvoiman ylläpitäminen, Mäkynen perustelee ratkaisuaan.

Viime aikoina kolme kautta valtuutettuna vaikuttanutta Mäkystä on häirinnyt uuden kunnan roolin vähättely.

– Ihan kuin vain sote-tuotanto olisi kunnalle tärkeää ja nyt kun se poistuu, ei muka jää mitään päätettävää. Ei, kun nyt kunta voi oikeasti vaikuttaa menestykseensä.

Teemojensa osalta Mäkynen sanoo jatkavansa samoilla kuin aiemmilla kerroilla.

– Olen tiukasti sitä mieltä, että kunta on mahdollistaja ja edellytysten luoja. Kunta pysyköön poissa markkinoilta. Tässä meillä on todella paljon tekemistä.

Kampanjointia Mäkynen odottaa jo innolla.

– Makkarakojuilla ihmisten kanssa puhuminen näistä asioista on hemmetin mukavaa – kun vain saadaan ihmiset kiinnostumaan oikeista asioista.

Yrittäjäjärjestön paikallisyhdistykset järjestävät ympäri Suomen kuntavaali-iltoja kevään mittaan, jossa kuntavaaliehdokkaat ja yrittäjät pääsevät keskustelemaan oman alueen tulevaisuudesta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta 2017. Ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.—4.4.2017

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi