Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Keski-Suomen vuoden yksinyrittäjä 2021
23.4.2022 klo 21:31
Uutinen

Maakunnallinen vuoden yksinyrittäjä 2021: Salla Joutsen, Tmi Rinnalla

Maakunnallinen vuoden yksinyrittäjä -palkinto ojennettiin Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa 23. huhtikuuta Salla Joutsenelle.

Jyväskylän Vaajakoskella toimipaikkaansa pitävä Tmi Rinnalla edustaa uudentyyppistä sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyttä. Perinteisesti Suomessa on nähty, että julkisen sektorin neuvolat huolehtivat odottavista äideistä, vauvoista ja perheistä. Neuvoloiden palveluita täydentämään on alkanut nousta yksityisiä yrityksiä.

– Tmi Rinnalla on toiminut 10 vuotta. Yrittäjävuodet ovat osoittaneet, että yksityinen palveluntarjoaja voi hyvin täydentää julkista terveydenhuoltoa. Palveluille on riittänyt kysyntää myös Keski-Suomen rajojen ulkopuolella, yrittäjä Salla Joutsen kertoo.

Joutsen on valmistunut terveydenhoitajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2000. Sen jälkeen hän on pätevöitynyt muun muassa työterveyshoitajaksi ja imetysohjaajakouluttajaksi.

– En JAMKista valmistuessani ajatellut, että jonain päivänä perustaisin oman yrityksen. Idea kuitenkin alkoi itää esikoisen syntymän myötä, kun itse sain vertaistukea imetyksen haasteisiin.

– Maakunnallinen yksinyrittäjäpalkinto on hieno tunnustus näistä vuosista. Palkinto on osoitus siitä, että työni vauva- ja perhemyönteisyyden lisäämiseksi omalla yrittäjyydelläni on tärkeää.

Vuonna 2012 perustetun yrityksen palveluihin kuuluvat synnytys- ja imetysvalmennus, imetysohjaus, doulapalvelut, odotusajan hoidot sekä vauvahieronta.

– Alkuvaiheessa ajatuksena oli tarjota tukea ja valmennusta nimenomaan imetykseen. Otin alusta lähtien palveluihini mukaan myös vauvahieronnan. Olen tehnyt 10 vuoden aikana yli 4 000 vauvahierontaa, Joutsen kertoo

Yrityksen viime vuoden liikevaihto kasvoi 30 prosenttia, mikä kertoo Joutsenen mukaan paitsi palveluiden tarpeista myös siitä, että julkinen sektori vähensi palveluitaan koronan vuoksi.

– Vaikka työni painottuu usein ongelmatilanteisiin, on palkitsevaa nähdä tilanteen helpottuvan oikeiden ratkaisujen myötä. Vauvat ovat siitä kiitollisia asiakkaita, että ne ilmaisevat heti, kun olo on parempi.

Hankasalmella asuva Joutsen kokee toisinaan olevansa myös eräänlainen tulkki vanhemman ja vauvan välillä: on ymmärrettävä, miksi vauva kokee olonsa hankalaksi. Yksinyrittäjyyden parhaana puolena Joutsen pitää sitä, että hän on voinut tehdä itselleen mieluista työtä.

– Haastavaa tietenkin yksinyrittäjälle on se, että tukena ei ole työyhteisöä, vaan monissa tilanteissa päätökset pitää tehdä yksin. Olen Keski-Suomessa alan ensimmäisiä yrittäjiä, joten olen tehnyt pohjatyötä myös muille alan yrittäjille.

Ajankäytön hallinta voi olla hankalaa yksinyrittäjälle. Esimerkiksi synnytysvalmennuksia pidetään yleensä iltaisin ja viikonloppuisin, mikä pitää kolmen kouluikäisen lapsen äidin usein tien päällä.

– Viime aikoina olen vähentänyt ilta- ja viikonlopputyötä, sillä olen halunnut pyhittää enemmän aikaa omalle perheelle. Näen, että yrittäjän täytyy pitää itsestään huolta.

Maakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon 2021 valitsi raati, johon kuuluivat maakuntajohtaja Pekka Hokkanen, OP Keski-Suomen toimitusjohtaja Pasi Sorri, Fennian yrittäjäpalvelun myyntiryhmän päällikkö Juha Herrainsilta, Keski-Suomen ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Pirkko Melville, Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian talous- ja hallintojohtaja Vesa Voutilainen sekä Keski-Suomen Yrittäjät ry:stä puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen, varapuheenjohtajat Johanna Soilu ja Kimmo Valkeinen ja toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

Suomen Yrittäjät ja sen jäsenjärjestöt palkitsevat vuosittain valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti menestyneitä yrityksiä. Näin halutaan korostaa yrittäjyyden merkitystä ja arvostusta sekä tuoda esille yrittäjän työtä. Yrittäjäpalkinto on vastaanottajalleen arvokas — se on yrittäjäkollegoiden tunnustus.

Lisätietoja:

Tmi Rinnalla:
Salla Joutsen p. 045 101 5322, salla.joutsen@rinnalla.fi

Keski-Suomen Yrittäjät:
Toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski, p. 050 563 7780, sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi
Puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen, p. 0400 833 211, jari-pekka@jari-pekka.fi