Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.9.2023 klo 10:49
Uutinen

Maakunnille lentoyhteydet ovat elinehto

Hallitusohjelmaan tehdyn kirjauksen mukaan maakuntien lentoliikenne turvataan. Nyt tilanne etenee vauhdilla päinvastaiseen suuntaan. Liikenneministeri Lulu Ranteelta ei ole kuultu selvää kannanottoa asiaan. Hänen johtamastaan ministeriöstä saatiin tällä viikolla selvitys, jonka perusteella lentoliikenneasiaa viedään kohta alkavaan budjettiriiheen. Virkamiestyönä tehty selvitys ei tue pitkäjänteistä maakuntien lentoliikenteen tukemista. Se ei ole yllätys, koska selvitystä valmisteltaessa ei kuultu maakuntien talouden vetureita, vientiyrityksiä, korkeakouluja jne. Jo aiemmin oli saatu budjettiesitys, jossa päinvastoin kuin hallitusohjelmassa on todettu, budjetissa ei lentoja tuettaisi käytännössä lainkaan. Tilanne ei hälvennä niitä huolia ja pelkoja, joita maakunnissa on herännyt budjettiriihipäätöksiä koskien.

Selvityksestä ilmenee, että esimerkiksi Joensuusta matkattaisiin ensin Kuopioon ja sieltä lennettäisiin Helsinkiin siten, että matkan kesto on 3h 25 minuuttia. Jokainen lentomatkustaja toki tietää, että todellinen matka-aika on näin toimien keskustasta keskustaan 5h, eli sama aika kuin henkilöautolla ajaen Joensuusta Helsinkiin. Tämä ratkaisuhan on käytännössä varma tapa tappaa kaikki lentoliikenteen edellytykset. Etäisyydet ja niistä seuraava matka-aika on fakta, joka pitäisi myös ottaa faktana. Asia olisi noussut esille, jos selvitystä tehdessä asiaa olisi kysytty näiden lentojen käyttäjiltä. Selvityksestä ei lainkaan käy ilmi se, millaisia vaikutuksia vuoroliikenteen lakkaaminen tarkoittaa lentokentille tai laajemmin maakuntien aluetalouksille. Tätäkin seikkaa eli aluetalouksien rakennetta ja vetovoimaa olisi kannattanut selvittää lentojen käyttäjiltä. Selvitys on tehty ajallisessa perspektiivissä tyhjiössä unohtaen kokonaan, että lentoliikenne on ollut kannattavaa kaupallista liiketoimintaa ennen koronaepidemiaa.

Lentojen kysynnän palauttaminen koronaepidemiaa edeltävälle ajalle on poliittinen kysymys, joka on ratkaistu myönteisesti jo hallitusohjelmassa. Ensimmäinen hallitusohjelmaan tehty budjettiesitys on kuitenkin hyvää vauhtia romuttamassa hallitusohjelman tärkeää linjanvetoa. Selvityksen olisi pitänyt tarjota käyttökelpoinen ratkaisu siihen, miten lentoliikenne turvataan pitkällä aikavälillä? Vastaus ei näin ollen voi olla, että se jätetään tekemättä. Nyt ei kannata tarrata kiinni siihen, mikä on selvityksessä mennyt pieleen, vaan tarttua tilaisuuteen ottaa tieto haltuun sieltä mistä sitä helposti on saatavilla. Tervetuloa Joensuuhun!

Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

Tuomo Turunen
puheenjohtaja

Jyrki Piiparinen
varapuheenjohtaja

Merja Blomberg
toimitusjohtaja