29.10.2020 klo 09:50
Uutinen

Makrameelankoja verkkokaupasta

-Olen ollut yrittäjähenkinen aina. Tiesin jo kymmenen vuotta sitten, että minusta tulee joku päivä yrittäjä, vain itse tuote ja yritys oli kysymysmerkki, kertoo Sofia Knotterin yrittäjä Aino Nikulainen.

Vuonna 2017 tutustuin makrameehen Pinterestissä. Tuolloin moderni makramee oli Suomessa vielä aivan tuntematon käsityötekniikka. Alkuperäinen ideani oli valmistaa makrameetaideteoksia myyntiin, mutta kun vihdoin löysin oikeanlaiset langat suomalaisesta tehtaasta vuonna 2018, tajusin että siinä on parempi markkinarako. Vastaavia lankoja ei Suomesta tuolloin löytynyt makrameehen ja niillä oli selkeä, kasvava kysyntä.

Vuonna 2018 syksyllä perustin toiminimen, jota pyöritin päivätyöni sivussa. Aloin rakentamaan verkkokauppaa, koska lankojen myynti muuta kautta vei liikaa aikaa. Yrittäjyys hieman jännitti tuolloin: mielessäni yrittäjät olivat suuria vastuunkantajia, melkein superihmisiä ja nyt olin vihdoin “liittymässä” heihin!

Meni pitkä aika, että osasin kutsua itseäni verkkokauppiaaksi. Opettelin kaiken itse, verkkokaupan ylläpidosta, somemarkkinoinnista, logistiikasta ja kirjanpidosta lähtien. Ajattelen edelleen, että on hyvä opetella uusia asioita jatkuvasti, jotta sitten kun kasvun hetki koittaa ja joku asia kannattaa teettää toisella, tietää mistä kannattaa maksaa ja toisen työpanosta osaa myös tuolloin arvostaa.

Sivutoiminen yritykseni kasvoikin sen verran jo alle vuodessa, että sain palkata työttömän ystäväni apuun. Muiden työllistäminen oli yksi tavoitteistani, ja oli mahtavaa saavuttaa se nopeammin kuin olin suunnitellut. Olin suunnitellut kasvattavani Sofia Knotterin sen kokoiseksi, että voin jäädä täysipäiväiseksi yrittäjäksi syksyllä 2020. Koronakriisi vauhditti ihmisten intoa pitäytyä kotona ja keskittyä perusasioihin, kuten käsillä luomiseen. Päivätyössäni alkoivat yt:t kesällä 2020 ja päätin ilmoittautua vapaaehtoiseksi lähtijäksi.

Päätökseni lähteä päivätyöstä avasi hetkessä kokonaan uuden maailman. Näin yhä enemmän yrittäjyyden tarjoamia mahdollisuuksia sen sijaan, että olisin keskittynyt pelkäämään tai kaihtamaan riskejä. Realisti olen edelleen, mutta en murehdi liian pitkään asioita, joihin ei voi vaikuttaa, vaan keskityn mukautumaan tilanteeseen tai kehittämään sitä parempaan suuntaan.

Vielä 2018 ajattelin pessimistisesti, että tämä uusi buumi käsityöalalla kestää vain kaksi vuotta, ja tätä on mukava tehdä sivutoimisesti. Nyt se kaksi vuotta on kulunut ja makrameen harrastajia tulee jatkuvasti lisää. Makrameeta haluavat kokeilla myös ihmiset, jotka eivät ennen ole käsitöitä tehneet.

Olin pitkään halunnut “oppia osakeyhtiön salaisuudet” ja nyt lokakuun alussa, kun Sofia Knotter yritykseni täytti kaksi vuotta, siirsin liiketoimintani toiminimeltä osakeyhtiölle. Tähän asti olen pyörittänyt verkkokauppaani kotoa käsin. Nyt olen hankkimassa yritykselleni omaa työtilaa, jotta saisin kodistani taas kodin ja pystyisin edes tavaroiden puitteissa erottamaan työ- ja vapaa-ajan. Pyrkimykseni on kohdella itseäni yrittäjänä yhtä vastuullisesti kuin kohtelisin toista työntekijää, jotta työurani olisi pitkä ja laadukas. Työuupumuksesta kerran kärsineenä ja toipuneena pidän tätä erittäin tärkeänä.

Tyypillisenä työpäivänäni pakkaan verkkokaupan tilauksia, suunnittelen uusia tuotteita, kampanjoita ja somesisältöä, päivitän verkkokauppaa ja juttelen asiakkaiden kanssa somessa. Usein tähän liittyy jonkinasteinen uuden opiskelu ja tiedonhaku – mitä voisin tehdä paremmin, helpommin tai tehokkaammin. Verkkokauppaan ja markkinointiin liittyen on koko ajan uutta opittavaa. Yrittäjyydessä on erikoista se, että parhaat ja haasteellisimmat asiat yleensä nivoutuvat saman asian ympärille.

Olen yksinyrittäjä, mutta en ole yksinäinen, vaikka työskentelenkin mielelläni omissa oloissani. Sosiaalisena ihmisenä verkostoni ja ystäväpiirini ovat laajat ja koen itseni onnekkaaksi, että minulla on paljon osaavia ja inspiroivia ihmisiä ympärillä. Odotan, että maailman tilanne paranee ja pääsisin tutustumaan livenä myös Suomen Yrittäjien jäseniin! Innostavat ihmiset, yhteistyöt ja ihanat asiakkaat ovat yrittäjyyden parhaita puolia.

Tärkeätä yrittäjyydessä on se, että koen työni merkitykselliseksi. Pystyn tarjoamaan käsityöalalle makrameetuotteiden kautta jotain uutta ja erilaista kierrätetyistä materiaaleista. Oman yritykseni kautta saan työskennellä omien arvojeni mukaisesti: tukien suomalaista työtä ja tehden ekologisia, vastuullisia valintoja. Pidän yrittäjyyden moniosaamisesta, mutta samalla koen haasteita oman ajankäytön kanssa, että esimerkiksi saisin otettua aikaa itseni ja yritykseni pitkäjänteiselle kehitykselle. Markkinat muuttuvat jatkuvasti ja kilpailijoita tulee lisää, mikä tietysti tuo omat haasteensa. Yritykseni henkilöityy minuun, joten tärkeätä onkin pitää omasta ytimestä kiinni ja pysyä uskollisena itselleen.

Yrittäjyys on minulle vapautta ja vastuuta käsi kädessä. Tuntuu hienolta, että käytän aikani sellaisen asian parissa, joka tuntuu merkitykselliseltä, jonka tekemisestä nautin ja samalla työ haastaa minut oppiman uusia asioita jatkuvasti. Yrittäjänä pääsen käyttämään osaamistani laajemmin sekä hyödyntämään koko potentiaalini paremmin, kuin työntekijänä. Minulle on siis taloudellisesti kannattavampaa olla yrittäjä. Koen, että elämä on minun itseni näköistä, kun toimin yrittäjänä itse rakentamassani arjessa.