17.3.2023 klo 08:00
Uutinen

Markkinoita niin paljon kuin aurinko paistaa

Aurinkosähkö on energia-alan kasvavin haara tällä hetkellä. Riihimäkeläisen Ville Tiaisen Suomen Aurinkotekniikka Oy:n ja RAULI-kiinnikejärjestelmän kasvutarina lienee vasta alkuvaiheissa.

Alkuvuodesta 2016 Ville Tiainen perehtyi siihen, miten aurinkopaneeleilla olisi mahdollista hillitä pientaloasumisen sähkökustannuksia. Tästä muutaman kuukauden kuluttua Suomen Aurinkotekniikka Oy näki päivänvalon.
– Moni asia sopi omaan arvomaailmaani. Silloin markkinat olivat ainoastaan mahdollisuuksia täynnä, valottaa Ville.

Aurinkopaneelimarkkinoilla näyttää riittävän kasvupotentiaalia Suomessa vielä vuosikausiksi. Ville teki alkuvaiheessa silloisen yhtiökumppaninsa kanssa pioneerityötä, esimerkiksi tekemällä omaa asiakaslehteä alan parhaiden asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa.
– Vasta viime vuosina aurinkopaneelit ovat Suomessa yleistyneet. Suurin syy on energian hintojen nousu ja onhan ympäristöllisen arvomaailman yleistyminen maailmanlaajuinen megatrendi, joka ohjaa ihmisten ostokäyttäytymistä. Lisäksi aurinkopaneelit tarjoavat matalatuottoisia rahastoja paremman tuoton sijoitetulle rahalle, Ville selventää.

Henkilöstö kasvaa – taitavia käsiä tarvitaan

Vuoden 2022 liikevaihto oli 5,8 M€ ja Ville Tiainen ennustaa kasvun jatkuvan myös kuluvana vuonna. Hän kertoo yrityskulttuurin mahdollistavan kasvun.
– Olen löytänyt erittäin ammattitaitoisia ihmisiä ympärilleni. Henkilöstön osalta Aurinkotekniikan vaatimustaso on aina ollut korkea. Vertaan toimintaamme usein armeijan erikoisjoukkoihin; moni hakee, mutta vain osa jää ja he ovat hitsautuneet todella hyvin yhteen. Tälle porukalle kaikki on mahdollista, kuvailee Tiainen.

Koronanotkahdusten jälkeen viime vuonna henkilökunta kasvoi merkittävästi ja työntekijöitä on nyt yli kolmekymmentä. Kun uutta henkilöstöä tulee taloon paljon pienen ajan sisällä, se aiheuttaa omia paineitaan perehdytykseen.
– Aurinkopaneeliasennuksessa työskennellään talon sähköjärjestelmän ja vesikaton parissa, joista molemmat ovat hyvin herkkiä talotekniikan osa-alueita. Ammattitaidon on oltava priimaa. Lisäksi aurinkopaneeleiden käsittely katolla vaatii rautaista fyysistä kuntoa.

Ville Tiainen palasi juuri työmatkalta Norjasta, missä yhteistyökumppani perehdytettiin RAULI-kiinnikkeiden asennukseen.

Kiinnittyminen kansainvälisille kasvumarkkinoille

Vuonna 2019 Aurinkotekniikka toi markkinoille RAULI-kiinnitysjärjestelmän, jolla aurinkopaneelit kiinnitetään kattorakenteisiin.
– Tunnistimme omilla asennuksilla puutteita markkinoilla olevissa järjestelmissä ja halusimme korjata asian. Suunnittelimme aurinkopaneeleille asentajan lähtökohdista oman kiinnikejärjestelmän, joka on laadukas, pohjoismaisia sääolosuhteita kestävä ja sujuvasti asennettava, Tiainen kertoo.

Kiinnitysjärjestelmä on suunniteltu yhteistyössä Vesivek Oy:n kanssa, joka myös valmistaa tuotteet Orimattilan tehtaallaan. RAULIn tähtäin on ulkomailla ja kiinnitysjärjestelmää myydään jo nyt Pohjoismaihin ja useisiin Euroopan maihin.

Tämä juttu on lyhennelmä. Lue koko artikkeli 17.3. ilmestyvästä Hämeen Yrityssanomista. Lehti on luettavissa myös näköisjulkaisuna: