22.6.2020 klo 12:21
Uutinen

Matkailuautojen vuokraajat joutuneet myymään eioota – Yrittäjä: ”Keväällekin tuli yllättävä tilaus, kun poliisi otti yhteyttä”

Asuntoautojen vuokrauksessa kysyntää olisi enemmän kuin mitä on tarjontaa. Järvenpääläisyrityksessä kevään varauksista peruuntui lähes 100 prosenttia, mutta yrittäjällä kävi tuuri ja apu tuli yllättävästä paikasta.

– Meillä kävi tuuri, sillä poliisi käytti palveluitamme Uudenmaan saarron aikana. Poliisi vuokrasi meiltä matkailuautoja, jotka toimivat lähinnä taukotiloina, kertoo Asuntoautovuokraus Gyllenbergin yrittäjä Henry Gyllenberg.

Järvenpääläisyrityksessä kysyntää olisi ollut tuplamäärälle autoja heinäkuussa.

Asuntoautovuokraus Gyllenberg ei koronakeväästä huolimatta ole juurikaan budjetoitua liikevaihtoa menettänyt, vaan liikevaihto saattaa mennä jopa plussalle arvioidusta. Asuntoautojen vuokrabisnes alkaa normaalisti vilkastua keväisin, kun eläkeläispariskunnat lähtevät tekemään Euroopan reissuja. Tänä keväänä oli toisin. Huippusesonki alkaa kesäkuun alusta.

– Normaalina kesänä heinäkuun puolenvälin jälkeen kotimaisten ja ulkomaisten asiakkaiden jakauma on puolet ja puolet. Tänä vuonna kotimaisten osuus lähentelee 100 prosenttia. Heinäkuulle on muutamia varauksia muualta Euroopasta.

”Tänä päivänä ensikertalaisenkin on helppo lähteä asuntoautolla matkaamaan”

Ulkomaan matkailun seisahtuminen on saanut suomalaiset matkailemaan kotimaassa. Henry Gyllenberg investoi uuteen asuntoautoon vielä toukokuun lopussa, kun kysyntä oli niin hyvää.

Lähes 10-vuotias firma työllistää yrittäjän lisäksi Gyllenbergin puolison Mirjami Gyllenbergin.

Millaisia vinkkejä antaisit kotimaan matkailuun ensi kertalaisille karavaanareille?

– Tänä päivänä ensikertalaisenkin on helppo lähteä asuntoautolla liikenteeseen, kun kaikki löytyy netistä. On olemassa mobiilisovelluksia, joissa listataan majoituspaikat ja harmaavesisäiliön tyhjennyspaikat. Se on aika helppoa, kun pikkaisen näkee vaivaa.

Gyllenbergit ovat yritykseen sidottuja puolet vuodesta, juuri parhaimman asuntoautosesongin.

– Tänä kesänä olen kuullut useilta asiakkailta kehuja Sysmän leirintäalueesta. Itse olen käynyt useamman kerran Messilän leirintäalueella, missä on hieno ranta ja kivat palvelut.

Gyllenbergin vuokra-autoissa on asiakkaille tarjolla SF-Caravan ry:n oppaat.

– Viime talvena lanseerasimme etäpisteen Orihuela Costaan, Espanjaan. Meiltä voi vuokrata matkailuauton yhteen suuntaan Espanjaan tai Espanjasta takaisin Suomeen. Tämä tulee jatkumaan, kun koronatilanne normalisoituu.

Keskieurooppalaisten tyypillinen reissu kulkee Nordkappiin – Nyt reitti Suomen kautta todennäköinen

Leirintäalueiden kesä näyttää valoisalta. Leirintäalueille ei tehdä varauksia pitkälle etukäteen, vaan karavaanarit tekevät usein matkasuunnitelmaa kulkiessaan eteenpäin.

– Eri maakunnista, useilta leirintäalueilta, joilla on rantaa, on tullut kommenttia, että tämä on vilkkaimpia kesäkuun alkuja muutamaan vuoteen. Leirintäalueiden mökkejä varataan etukäteen, ja niiden osalta alkukesä näyttää kohtuulliselta.

Suomen Leirintäalueyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Antti Saukkosen mukaan on selvä, että matkustusrajoitusten voimassaolo lisää leirintämatkailua Suomessa.

– Kotimaan matkailun kasvu alkoi jo kaksi vuotta sitten. Matkailuajoneuvojen vuokrauksessa kysyntää olisi enemmän kuin mitä on tarjontaa. Jo viime kesänä oli havaittavissa, että kalusto loppui.

Moni leirintäalueista avaa perinteisesti kesän korvilla. On myös ympärivuotisia kohteita, joilla koronan vaikutukset näkyvät enemmän.

– Saksankielisellä alueella on Pohjoismainen camping-trendi nähtävissä. Ikävä Ruotsille, mutta tulemme hyötymään Ruotsin huonosta koronatilanteesta. Matkaajat haluavat Pohjois-Norjan Nordkappiin, ja varmasti valitsevat nyt reissun Suomen kautta. Se on tyypillinen reissu keskieurooppalaisille. He yleensä menevät jompaakumpaa puolta ylös ja toista alas.

Suomen Tilastokeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna 19 prosenttia yöpyjistä oli ulkomailta ja loput Suomesta.

Kuvassa Henry Gyllenberg ja jälkimmäisessä kuvassa Antti Saukkonen.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi