11.9.2020 klo 13:49
Uutinen

Matkustusrajoituksia lievennetään – SantaParkin yrittäjä: ”Puolet sesongistamme on tällä mallilla pelastettavissa”

Koronapandemiasta johtuvia matkustusrajoituksia höllennetään 19.syyskuuta. Rovaniemeläisen SantaParkin yrittäjä Ilkka Länkinen harkitsee ovien avaamista vasta sisärajavalvonnan vapauduttua 23. marraskuuta. Malli jättää kipupisteitä matkailulle.

Yhtenä osana hallituksen esittelemää toimintamallia kerrottiin, että sisärajarajoitukset ovat voimassa 23.11 asti muilta osin, kuin niin sanotuilta EU:n vihreiltä mailta. Sisärajavalvonnalla tarkoitetaan Suomen ja Euroopan muiden Schengen-maiden välisiä rajoja.

Jatkossa Suomeen voisi tulla ilman karanteenia maista, joissa on korkeintaan 25 tautitapausta 100 000 asukasta kohti edeltävän kahden viikon aikana. Tällöin ei myöskään edellytetä testaamista. Tähän asti raja on ollut kahdeksan tautitapausta.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo on tyytyväinen, että nyt hallituksen tekemä päätös selkeyttää viestiä maailmalle. Tosin kipupisteitä vielä on.

– Matkanjärjestäjät ja matkustajat pohtivat, voiko Suomeen matkustaa. Nyt viesti on, että jouluna ja talvisesonkina Suomeen pääsee. Toki korkeamman ilmaantuvuusrajan maista vaaditaan kaksivaiheinen testaus, jos olet yli kolme vuorokautta. Näistä maista tulijoille kynnys on korkeampi.

– Erityisesti tilauslentojen osalta jää kipupisteitä, kuten karanteenin ja toisen testin vaatimus yli kolme vuorokautta kestävillä matkoilla, hän huomauttaa.

Yrittäjät vetosi jo 3. syyskuuta hallitukseen, että se tekisi viipymättä ratkaisuja, jotka mahdollistavat Lapin ja muidenkin maakuntien matkailuelinkeinon tulevaisuuden.

Ministereiden tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että korkeamman ilmaantuvuuden maista maahan saapuvilta edellytettäisiin eräitä poikkeusryhmiä lukuun ottamatta todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä. Maahan saapuvat voidaan tartuntatautilain mukaisesti määrätä karanteeniin.

Karanteenin voisi päättää aikaisintaan 72 tuntia maahantulosta tehtävän toisen testin negatiivisella tuloksella. Mikäli maassa oleskelu kestää alle kolme vuorokautta, toista testiä ja karanteenia ei vaadita. Toimintamallissa siis oleskelun kesto vaikuttaa myös rajoitustoimiin.

SantaParkin yrittäjä: ”Jos avaus viivästyy, saatuja ennakkomaksuja palautetaan mahdollisesti 100 000 euroa”

Ilkka Länkinen pyörittää Rovaniemellä muun muassa teemapuisto SantaParkia, hotellia ja ravintolaa yhdessä vaimonsa Katja Ikäheimo-Länkisen kanssa. Teemaluola on päätetty pitää kiinni tänä talvena. Normaalina sesonkiaikana he työllistävät noin 400 ihmistä. Nyt Länkinen arvioi, että sesonkilaisia tulee toistasataa ja vakituisia työntekijöitä on 40 henkilöä.

– Päätös on positiivinen päänavaus matkailulle. Puolet sesongistamme on pelastettavissa, jos tässä hallituksen ilmoittamassa mallissa pysytään. Mutta vielä jäi monta kohtaa epäselväksi, eli mitä käytännössä tarkoittaa, Ilkka Länkinen kertoo.

– Tähän yli kolmen vuorokauden oleskeluun liittyy kysymyksiä: Missä vaadittava testaus tehdään, tehdäänkö lentokentällä ja millä mallilla? Joka tapauksessa päätös mahdollistaa meille työnteon ja elämysten tarjoamisen.

Santapark Oy on varaustilanteessa 70 prosenttia jäljessä viimevuotista varausmäärää.

– Viime vuoteen verrattuna liikevaihdossa on miinusta 30 pinnaa.

Lue lisää: Matkailuyrittäjä: ”Suomen matkustusrajoitukset ovat liian tiukkoja – Ennakkovarauksia peruttu jo ja konkursseja tulee”

Länkisen mukaan EU:n sisärajaliikennerajoitusten helpottaminen 23. marraskuuta alkaen vaikuttaa niin, että Arctic TreeHouse hotelli saattaa avata ovensa vasta silloin. Ministerit kertoivat siirtymäajasta, vielä ei ole täyttä varmuutta, milloin sisärajaliikennerajoitusten siirtymäaika päättyy.

– Tällöin joudumme mahdollisesti palauttamaan saatuja ennakkomaksuja 100 000 euroa, jotka ovat tuota edeltävälle ajalle. Ihan selvää tämä ei vielä ole.

SantaPark on pystynyt ottamaan jo sesonkityöntekijöitä töihin. Tuotanto-organisaatiota laitetaan parhaillaan pystyyn.

Hallituksen tänään kertoma toimintamalli mahdollistaa niin EU-maista ja Schengen-alueelta kuin EU:n vihreän listan maista myös charter- ja ryhmämatkat silloinkin, kun ilmaantuvuus ylittää raja-arvon 25, jos matka kestää enintään 72 tuntia. Jos matka kestää yli 72 tuntia, sovelletaan normaalia menettelyä karanteenista ja toisesta testistä.

Höllennyksen jälkeen matkustus Suomeen sallitaan muun muassa Ruotsista, Norjasta, Islannista, Kyprokselta, Saksasta ja Puolasta.

Toisen testin tarpeellisuuden pitäisi voida määritellä paikallinen tartuntatautiviranomainen.

– Ryhmämatkoja pitäisi voida järjestää myös korkean riskin maista, kun matkanjärjestäjä huolehtii, että matkustajat on testattu ennakkoon ja Suomen paikallisen tartuntatautiviranomaisen kanssa on sovittu erityistoimenpiteistä, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Pohjoisen rajan sekä Viron ja Ruotsin rajaliikenne mahdollistuu

Lapin Yrittäjien Pirkka Salo huomauttaa, että eri maissa on erilaisia käytäntöjä ja esimerkiksi Lapille tärkeässä Britanniassa julkisen puolen testaukseen pääse ainoastaan oireelliset. Tällöin kynnys matkustuspäätöksen nousee, kun testi pitää kustantaa itse.

– Työmatkaliikennettä tämä päätös tulee helpottamaan. Nyt voi matkustaa Suomeen kolmeksi vuorokaudeksi yhdellä testauksella.

Työssäkäynti ja muu rajayhteisöjen päivittäinen kanssakäynti mahdollistetaan pohjoisella maarajalla sekä Viron ja Ruotsin lautta- ja lentoliikenteessä ilman testaustodistusta ja karanteenia alueellisen tautitilanteen ollessa suurin piirtein toisiaan vastaava.

– Tämä edesauttaa rajakauppaa, sitä käydään Torniosta aina Nuorgamiin saakka, Salo toteaa.

Matkustuskäytävistä tietoa myöhemmin – Lapin kentille tarvitaan lisävoimaa testaukseen

Niin sanottuja matkustuskäytäviä koskeva lakiluonnos on lähtenyt eilen lausuntokierrokselle. Siitä kuullaan myöhemmin.

Pirkka Salo esittää lisävoimaa testaukseen Lapin kentille.

– Ryhmien testaaminen Lapin kentillä tai matkakohteissa edellyttää lisäresursseja ja pikatestejä. Suomeen saapuvien testaus on matkailuelinkeinon esittämä ratkaisu.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi alkuviikosta matkailukysynnän arvion. Vaikka kotimaanmatkailu oli aiempaa arviota vilkkaampaa kesällä 2020, se ei kuitenkaan riitä kattamaan kansainvälisen matkailun jättämää aukkoa. Matkailun tilanteeseen Suomessa vaikuttaa voimakkaasti kansainvälisen matkailun käynnistyminen. Vuonna 2020 matkailijoiden kulutus supistuu noin 40 prosenttia, arvioi TEM.

TEM arvioi, että koronakriisi leikkaa ulkomaisesta matkailukysynnästä lähes 70 prosenttia eli 3,3–3,5 miljardia euroa.

Lisää aiheesta: Erähotelliyrittäjä: ”Tietoa matkailusta tarvitaan, pian joulukuu on menetetty” – Sesonkityöntekijöitä ei uskalleta vielä palkata

Kuvassa: SantaParkin Ilkka Länkinen

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi