20.8.2020 klo 13:43
Uutinen

Matkailuyrittäjä: ”Suomen matkustusrajoitukset ovat liian tiukkoja – Ennakkovarauksia peruttu jo ja konkursseja tulee”

Matkailuyrittäjä lähetti elokuun alussa laskut ennakkovarauksista kansainvälisille matkanjärjestäjille. Seuraavana päivänä ne olivat peruneet kaikki varaukset. Samaa pelkäävät nyt muutkin Lapin matkailuyrittäjät.

– Lapissa on kohta konkursseja matkailualalla ja 10 000 työtöntä lisää. Viidessä kuukaudessa tuhoutuu viidenkymmenen vuoden työ, sanoo matkailuyrittäjä Ilkka Länkinen erittäin huolestuneena ja vihaisena.

Ilkka Länkinen pyörittää Rovaniemellä muun muassa Santa Parkia, hotellia ja ravintolaa yhdessä vaimonsa Katja Ikäheimo-Länkisen kanssa. Normaalina sesonkiaikana he työllistävät noin 400 ihmistä. Nyt pahimman skenaarion mukaan määrä jää alle neljäänkymmeneen. Santapark Oy:n liikevaihto tilikaudella 1.5.2018- 30.4.2019 oli noin 7,7 miljoonaa euroa.

– Ennakkovarauksia on viime jouluun verrattuna 70 prosenttia. Jos vain viidestä maasta voi tulla tänne matkailijoita, niin voimme toteuttaa vain 13,5 % jo tehdyistä ennakkovarauksista. Niitä menee syyskuun alussa laskutukseen, mutta peruuntuvatko ne kaikki? Jos Suomen matkustusrajoitukset ovat näin tiukkoja, ei hyvin käy. Pitääkö meidän laittaa lappu luukulle, kysyy Länkinen.

Santapark Oy on saanut Valtiokonttorilta kustannustukea noin 259 000 euroa. Tuesta on apua, mutta se ei ratkaise peliä.

Valtiokonttori on myöntänyt Lappiin maksimimäärän eli 500 000 euroa kustannustukea Levin hiihtokeskusyhtiölle Levi Ski Resortille Kittilään, samoin majoitus- ja ravintolayhtiö Hullu Porolle sekä hotelliketju Lapland Hotelsille Muonioon. Hotel Santa Claus Rovaniemellä on saanut tukea 442 110 euroa.

Yksityisiä koronatestauksia nopeasti

Ilkka Länkinen arvostelee rankasti valtiovallan toimia ja niiden seurauksia yrityksille.

– Suomen matkustusrajoitukset ovat liian tiukkoja, jos vain Vatikaanista ja muutamasta maasta saa tulla tänne, Länkinen painottaa.

Hän kertoi kuulleensa yrittäjäkollegalta, että ministeri Krista Kiurun testi- ja karanteenilausuntojen jälkeen kyseiseltä yrittäjältä peruuntui ulkomailta 45 revontuliryhmää.

– Pitäisi tehdä niin, että tänne tuleville matkailijoille tehdään testi lähtömaassa ja me olemme valmiita tekemään yksityisesti testit täällä päässä. Henkilökuntamme ohjaisi matkailijat testiin, antaisi heille maskit ja matkailijat pitäisivät maskit päällä noin vuorokauden ajan kunnes saavat testitulokset, Ilkka Länkinen ehdottaa.

Heidän yrityksensä ovat olleet kiinni koronan vuoksi ja aika on käytetty muun muassa paikkojen kunnostamiseen ja uuden toiminnan suunnitteluun.

– Työntekijöitä on ollut lomautettuina. Heitä on alkanut hiljalleen palata töihin tulevaa sesonkia ajatellen, mutta pitääkö heidät lomauttaa taas kohta, Länkinen sanoo.

– Terveisiä valtiovallalle, että matkustusrajoituksia pitää lieventää ja laaja yksityinen testaus pitää tehdä mahdolliseksi, mitä pikemmin sen parempi. Leikitään ideologioilla sitten kun on rauhallisempi tilanne. Nyt pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, matkailuyrittäjä Ilkka Länkinen korostaa.

Varaukset peruuntuivat Ylä-Lapissa

– Meiltä lähti 1. elokuuta kansainvälisille matkanjärjestäjille laskut ennakkovarausten maksamisesta. Seuraavana päivänä he olivat peruuttaneet kaikki varauksensa, lappilainen matkailuyrittäjä Jussi Eiramo kuvaa konkreettisesti tilanteen vakavuutta.

– Pahin on vasta edessä. Minulla on tunne, että tilanne ei parane ennen kuin koronarokote on käytössä. Suomi on asettanut tiukat matkustusrajoitukset ja ihmiset eivät uskalla nyt muutenkaan matkustaa, sanoo Eiramo.

Hänellä on 700 vuodepaikkaa Saariselän kupeessa Kakslauttanen Arctic Resortissa. Kuvat lasikattoisista igluista ja revontulista ovat levinneet netissä ympäri maailman.

– Yli 90 prosenttia asiakkaistamme on ulkomaisia lentomatkustajia, Jussi Eiramo kertoo.

– Meillä on paikat muuten kiinni nyt, mutta muutamaa kelomökkiä on kesän aikana vuokrattu. Toimistolla on neljä ihmistä osa-aikaisesti töissä.

Lasi-iglujen ja mökkien lisäksi Kakslauttasessa on muun muassa ravintola, planetaario, näkötorni ja taidegalleria.

Sesonkiaikana Eiramon yritys työllistää normaalioloissa noin 150 henkilöä. Liikevaihto oli noin 25 miljoonaa viime tilikaudella.

”Selvittiinhän sitä espanjantaudistakin”

Paraikaa Jussi Eiramo työllistää rakennusalan ammattilaisia. Hän rakennuttaa noin 70 vuodepaikan iglukylää Utsjoelle.

– Rahoittajien kanssa on asiat sovittu ja rakennustyöt jatkuvat. Kalliimmaksi tulisi keskeyttää ja aloittaa sitten myöhemmin uudestaan, Eiramo sanoo.

– Kun se ensi vuoden alkupuolella valmistuu, arviolta maaliskuussa, voi olla että ei ole asiakkaita, Eiramo toteaa.

Hän laittoi viime perjantaina Valtiokonttorille hakemuksen kustannustuesta, mutta ei ole saanut vielä päätöstä.

– Tuesta on apua, mutta eihän se mitään ratkaise, Jussi Eiramo toteaa.

Jussi Eiramo on Lapin matkailubisneksen grand old man. Hän aloitti Kakslauttasessa jo vuonna 1973, jolloin hän avasi turvekattoisen kahvilan. Monia vaiheita pitkällä urallaan nähnyt konkari toteaa:

– Kyllä tästäkin selvitään, tavalla tai toisella. Selvittiinhän sitä espanjantaudistakin.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi