Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

4.9.2020 klo 17:01
Uutinen

Erähotelliyrittäjä: ”Tietoa matkailusta tarvitaan, pian joulukuu on menetetty” – Sesonkityöntekijöitä ei uskalleta vielä palkata

Lapin talvimatkailussa ulkomaisten matkailijoiden osuus on jopa 70 prosenttia. ”Matkanjärjestäjät katsovat kalentereissaan 9-10 viikkoa tästä eteenpäin aikaa. Syyskuun puolivälissä aletaan katsoa jo joulua”, erämaahotelliyrittäjä tuskailee.

Lappi elää talvesta, joten tieto matkailun mahdollistamisesta ei voi odottaa enää montaa päivää. Nellim Wilderness Hotels Oy majoittaa neljässä hotellissa normaalitalvena noin 10 000 asiakasta, joista 90 prosenttia on ulkomailta.

– Varaustilanne näyttää aika hyvältä, mutta vielä ei tiedä, montako varausta toteutuu. Varauksia tehdään vielä, mutta tällä viikolla on alkanut tulla peruutuksia, kertoo yrittäjä Jouko Lappalainen.

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korosti eilen torstaina, että jos matkailutalvi perutaan, se iskee laajalti aluetalouteen monessa maakunnassa.

– Suomen matkailurajoitukset eivät voi olla Euroopan kireimmät.

Tuleeko matkustuskäytäviä? Yrittäjä: ”Olisi hyvä, jos isoista lähtömaista saadaan edes joku maa auki”

Hetta Huskiesin yrittäjä Pasi Ikonen Enontekiöltä odottaa maan hallituksen päätöstä matkustuksen mahdollistamisesta esimerkiksi matkustuskäytävien avulla.

– Olisi hyvä, jos isoista lähtömaista saadaan edes joku maa auki. Meidän asiakkaamme ovat pääosin Ranskasta, Hollannista, Britanniasta, Saksasta, Sveitsistä ja Belgiasta. Ja jos turvallisen matkustamisen malli on sellainen, että se käy vielä lomasta matkailijoille, silloin kaikki on plussaa. Ja pystyisimme edes kulumme peittämään.

Ikonen omistaa Hetta Huskiesin vaimonsa Anna Mc Cormackin kanssa.

Hotelliyrittäjä Jouko Lappalaista hallituksen viivyttely matkailurajoitusten jatkon suhteen harmittaa.

– Nyt tiedämme maittaiset matkustusrajoitukset liikennevalomallin avulla kahdeksi viikoksi. Me tarvitsemme näkymän puoli vuotta eteenpäin. Ymmärrän senkin, että päättävät päättäjät mitä vain, joku on varmasti aina eri mieltä, silti on pystyttävä päätös tekemään.

Suomen matkailutulo – kotimainen ja vientitulo – on noin 16 miljardia. Ala työllistää 140000 henkeä ja tuottaa lähes kolme prosenttia Suomen viennistä. Talvimatkailu tuo Lappiin kaksi kolmasosaa vuoden liikevaihdosta.

Lomalentoja varten alan toimijat ovat kehittäneet viranomaisten kanssa malleja, joilla voidaan turvata terveysturvallinen matkailu. Matkustajille voidaan rakentaa niin sanottu matkustajakäytävä, jossa tulijat massatestataan lentokentillä, heiltä edellytetään suojainten käyttöä ja heitä pidetään omissa ryhmissään välttäen kontakteja paikallisiin. Samoja käytäntöjä voidaan hyödyntää reittiliikenteessä.

Sesonkityöpaikat vähenevät tulevana talvena Lapin yrityksissä

Yrittäjäpariskunta Jouko ja Mari Lappalainen työllistävät vakituisesti noin 50 ihmistä ja talvella kokonaisuudessaan 180 työntekijää. Lisäksi he ostavat palveluita husky-yrittäjiltä ja poroyrittäjiltä sekä kuljetusliikkeiltä. Nellim Wilderness Hotelsin henkilökunnasta yli puolet ovat paikallisia, inarilaisia työntekijöitä.

– Emme ole solmineet sesonkityöntekijöiden kanssa vielä sopimuksia, odotamme [maan hallituksen] päätöksiä. Tarvitsemme tiedon viimeistään syyskuun puolessavälissä, muutoin joulukuu on myynnillisesti menetetty kokonaan, Lappalainen kertoo.

Kolmen kuukauden päätalvisesonkina Lappalaisten hotelleissa Nellimissä, Muotkassa, Inarissa ja Ivalossa on noin 40 000 majoitusvuorokautta. Matkailijat viipyvät keskimäärin neljä vuorokautta. Tänä vuonna normaalikysyntään ei päästä.

– Matkanjärjestäjät katsovat kalentereissaan 9-10 viikkoa tästä eteenpäin aikaa. He tutkivat jo marraskuun puoltaväliä, koska heillä matkat menevät maksuun useita viikkoja etukäteen. Syyskuun puolessavälissä aletaan katsoa jo joulua.

Lehtitietojen mukaan hallitus ilmoittaa matkailurajoitusten mahdollisesta lieventämisestä ja matkailurajoituksista ylipäätään viikon päästä perjantaina.

Jos ulkomaiset matkaajat jäävät tulematta, mitä sinun yrityksellesi tapahtuu?

– Meillä on eri skenaarioita, jos jonkun verran turisteja pääsee tulemaan, emme ehkä avaa kaikkia neljää kohdettamme. Jos matkailijamäärä vähenee radikaalisti, kaikkia hotelleja ei kannata pitää silloin auki, toivomme, että siihen ei tarvitse mennä. Jos matkailijamäärä vähenisi radikaalisti, joutuisimme miettimään rahoitusjärjestelyjä. Se ei olisi helppoa, ei puskurit loputtomiin riitä.

Jos sesonki jää tulematta, ei matkailuyritykset pysty investoimaan.

– Se tarkoittaisi, että kaikki investoinnit lykkääntyisivät. Se viepi ketjua toisessa päässä, alihankintafirmat eivät työllisty. Tässä on pitkä ketju.

Erähotelliyrittäjä: ”Kesä oli kohtuuhyvä, mutta se ei ole liikevaihdollisesti merkittävä” – Koiravaljakkoyrittäjä tuskailee epätietoisuuden kanssa

Kesällä kotimaiset matkailijat löysivät myös Lapin luonnon runsain mitoin. Lappalaisen mukaan myös nyt ruska-ajan alkaessa suomalaisia on ollut liikkeellä.

– Jos poikkeusajasta jotakin iloa hakee, niin saimme kesällä suomalaisia liikkeelle pohjoiseen. Mutta meillä on talvella niin paljon isommat volyymit, ettei kesä ollut liikevaihdollisesti merkittävä.

Lappalainen vinkkaa ruskaa halajaville, että tästä kolme viikkoa eteenpäin on paras ruska.

– Saariselällä alkaa jo olla keltaiset lehdet. Ruska on pikkuisen myöhemmässä kuin viime vuonna.

Koiravaljakkoajeluita ja retkeilyvarusteiden vuokrausta tarjoavan Hetta Huskiesin Pasi Ikonen tuskailee paraikaa sesonkityöntekijöiden tarpeen kanssa. Yritys työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi kaksi vakituista opasta. Viime kaudella oppaita oli yrittäjien lisäksi seitsemän.

– Pidämme vakituiset työntekijät, sillä koirat tarvitsevat huolenpitoa olipa asiakkaita tai ei. Jos hyvin huonolta näyttää, emme välttämättä pysty ottamaan yhtään sesonkityöntekijää.

Ikosen mukaan yleensä talvisesongin rekrytoinnit on tehty jo edelliskeväänä. Yritys tekee joulu-huhtikuussa 90 prosenttia vuoden liikevaihdosta.

– Talvella tehdään tulos. Kesällä tarjoamme maastopyöräilyä, huskykärryajelua ja melontaa.

– Jos ulkomaiset matkailijat jäävät tulematta, käytännössä koko talvikausi on pilalla. Toki sitten suuntaamme enemmän kotimaiseen asiakaskuntaan, ja teemme muun muassa maastokuljetuksia, eli viemme ihmisiä kalaan.

Sisältösivun kuva: Pasi Ikonen, aloituskuvassa Jouko ja Mari Lappalainen

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi