21.5.2019 klo 10:07
Uutinen

Maxin Kala on kasvava intohimoyritys – Laajentuminen tuo uusia mahdollisuuksia

Vuoden Nuori Yrittäjä -kilpailu ratkeaa viikonloppuna. Juttusarjassamme esitellään viisi finalistia. Espoolainen Max Grönholm on todistanut, että perinteinen kalakauppa voi olla menestyksekäs konsepti edelleen.

Espoon Kauklahdessa sijaitseva kalakauppa Maxin Kala on noussut jo omanlaiseksi ilmiökseen. Tuoretta kalaa keskiviikosta lauantaihin myyvä perinteinen kalakauppa toimii Kauklahdessa 100-vuotiaassa puutalossa, mutta vain keskiviikosta lauantaihin. Sunnuntaisin kalastajat eivät kalasta, joten keskiviikko on varmuudella päivä, jolloin tiskiin saadaan tuoretta kalaa. Kauppa aukeaa klo 11, jolloin päivän kuorma ehtii kauppaan ennen avaamista.

Maxin Kalan valtti on tinkimätön tuoreus ja kalan laatu. Siksi asiakkaat tulevat kalakaupoille kauempaakin.

– Lähdin toteuttamaan kalakauppaa opinnäytetyönä. Lähtöajatus oli se, että kuinka vaikeaa voisi olla tehdä asiat niin kuin itse näkee parhaaksi. Alkustressiä purki se, että saisin edes jotain hyötyä opinnoissa kaupasta, jos se ei menestyisikään, yrittäjä Max Grönholm kertoo.

Vuonna 2011 aloitetut restonomiopinnot ovat kuitenkin jääneet opinnäytetyötä vaille valmiiksi, sillä Maxin Kala on yllättänyt suosiollaan kaikki, hieman jopa kanta-asiakkaat.

– Osalla ensimmäiset käynnit olivat paikallisen yrittäjän tukemista, mutta nykyään he päivittelevät, että eivät voi enää hakea kalaa muualta, Grönholm kertoo.

Eväät uralle lapsuudesta

Max Grönholm on kalastanut lapsesta asti. Hänen perheellään on valokuvia, joissa Grönholm pitelee onkivapaa pian sen jälkeen, kun hän on oppinut kävelemään.

Perhe on kalastanut Espoossa lähivesistöissä, Ahvenanmaalla ja Suomen sisävesillä ja pohjoista myöten. Kun ikää on karttunut, Grönholm on tehnyt kalastusreissuja muun muassa Norjaan.

Kotoa tulee myös rakkaus ruoan laittoon, sillä maustamisen ja kokkaamisen hän on opetellut kotona äidin kanssa, missä ruokana oli usein itse kalastettua kalaa.

Työkokemusta ennen omaa kalakauppaa kertyi kauppojen palvelutiskeiltä ja ravintolamaailmasta.

– Näin paljon asioita, joita voisi tehdä paremmin sekä kuluttajan että ravintolan näkökulmasta. Toivottavasti voimme palvella ravintoloitakin tulevaisuudessa. Kyselyitä on tullut, Grönholm kertoo.

Yrittäjyys on ollut Grönholmille selkeä vaihtoehto jo pitkään. Hänen mukaansa Suomessa on hyvät mahdollisuudet yrittämiselle. Hän sai paljon apua ja tukea esimerkiksi Yritys Espoosta alkuvaiheessa.

Monet epäilivät Grönholmin suunnitelmia, ja yksi, minkä epäiltiin viimeistään kaatavan kalakaupan, oli terveysviranomaiset ja 100-vuotiaan suojellun rakennuksen olosuhteet kalakaupalle.

– Terveysviranomaiset ovat olleet avuliaita ja he sanoivatkin, ettei heidän tarkoituksensa ole hankaloittaa yrittäjyyttä. Tiesin talon haasteet, ja mietimme useita ratkaisuja yhdessä terveysviranomaisten kanssa, Grönholm kertoo.

Laajenemissuunnitelmia

Maxin kala perustettiin marraskuussa 2016. Kauppa on sittemmin jäänyt nykyisiltä tiloiltaan auttamatta pieneksi. Juhannuksena kauppa sulkee ovensa ja avaa heinäkuun puolivälissä uusissa tiloissa Kauklahden väylän tuntumassa K-Supermarketin kanssa. Maxin Kala jatkaa kuitenkin itsenäisenä toimijana ja vuokralaisena.

– Muutto oli pakon sanelema. Olen etsinyt uusia tiloja kaksi vuotta ja luvannut asiakkaille, että en lähde Kauklahdesta. Olen miettinyt, mitä haluan tuoda asiakkaille. Olen myös miettinyt itseäni työnantajana ja yrittäjänä. Vanhan myymälän kapasiteetti ja oman intohimon toteuttaminen vaatii muutoksia, Grönholm kertoo.

Kolme vakituista sekä kausityöläisiä työllistävä yritys tuplaa tiskitilan ja kasvattaa henkilöstön määrää tuntuvasti. Tiloihin tulee ravintolatason keittiö, mikä mahdollistaa lämpimien ruokien, kuten kalapihvien valmistuksen.

– Laajentumisen jälkeen suunnitteilla on reseptikirja, jolle on jo kiinnostunut kustantajakin, Grönholm kertoo.

Laajentumisen jälkeen hän aikoo ottaa myös aikaa perheelle ja puolisolleen. Yrittäjyys on opettanut, että myös itsestään on pidettävä huolta ja luottamusta pitää jakaa työntekijöiden kanssa.

Grönholmin yrittäjäura on ollut menestyksekästä tähän asti. Nyt hän myöntää, että ensimmäistä kertaa vähän pelottaa.

– Uuden myymälän rakentaminen on pakottanut menemään tuntemattomaan, kun on käynyt läpi neuvotteluita ja rakennussuunnitelmia. Kannustan kuitenkin kaikkia yrittämään, jos paloa ja tilaa markkinalla on, vaikka pelottaisikin. Itse olen tiennyt nuoresta pitäen, että tätä haluan tehdä, hän sanoo.

Kuka: Max Grönholm

Yritys: Maxin Kala Oy

Toimiala: Kalakauppa

Perustettu: 2016

Työllistää: 3 + kausityöntekijät

Liikevaihto 2018: 760 670 euroa

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi