15.4.2020 klo 10:02
Uutinen

Mielipide: Työpaikat säilyvät tukemalla yrityksiä

Suurin osa uusista työpaikoista on tällä vuosituhannella syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Nyt koronaviruksen aiheuttama kriisi uhkaa vakavasti juuri pk-yrityksiä.

Työpaikkojen säilyttämiseksi onkin aivan oleellisen tärkeätä, että yritykset selviävät tämän uhkaavan tilanteen ylitse. Jos ja kun menetämme yrityksiä, menetämme samalla myös työpaikkoja.

Jos yritykset ja niiden työllistämiskyky romahtavat, eivät vaikeuksissa ole vain yrittäjät ja työntekijät läheisineen. Silloin on hätä koko yhteiskunnalla.

Yritykset ovat oman kotiseutunsa tärkein voimavara. Ne maksavat itse veroja ja niiden työntekijöilleen maksama palkkatulo kerryttää verotuloja. Myös liiketoiminta ja kaupankäynti itsessään tuottavat yhteiskunnalle tuloja. Niillä yhteiskunta pystyy tärkeät tehtävänsä hoitamaan.

Koronakriisi koskettaa nyt jokaista pohjalaista yrittäjää. Toimialakohtaiset erot ovat hyvin suuria. Ne alat, jotka toimivat lähellä ihmistä tai liikuttelevat ihmisryhmiä, ovat pahimmassa tapauksessa menettäneet koko tilauskantansa. Muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki yrityksemme kärsivät hyvin merkittävästi tästä tilanteesta.

On täysin varmaa, etteivät yritykset selviä tästä kriisistä ilman valtion tuntuvaa tukea. Sellaista on jo saatavissa ja lisää on ehkä tulossa. Parhaassakin tapauksessa niillä pystytään vain pieniltä osin paikkamaan mittavia menetyksiä.

Nyt tarvitaan apua jokaiselta, jolla on mahdollisuus auttaa. Voit tukea omaa kotiseutuasi parhaiten tukemalla alueesi pk-yritystä.

Jokainen meistä voi auttaa tavallaan. Jokainen noutoruoka, vaateostos, hiustenleikkaus, taksimatka, kotisiivous, hieronta tai vaikkapa lahjakortti mihin tahansa ostokseen ovat nyt tärkeitä.

Jokainen tilattu palvelu ja tehty ostos auttavat yrittäjää. Kaikki te, joilla on siihen mahdollisuus, tehkää se nyt. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka niin olette jo tehneet.

Lopuksi: tästäkin koettelemuksesta noustaan. Juuri nyt on se hetki, jolloin pystymme yhteisillä toimillamme helpottamaan kriisistä toipumista.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
Anne Niemi, puheenjohtaja
Heikki Risikko, toimitusjohtaja