24.4.2020 klo 07:18
Uutinen

Miten ulos kriisistä? Eikö tää korona jo lopu…

– Virus on saanut valtion toimimaan, tekemään nopeita päätöksiä, yksilöitä on eristetty, sairaat karanteenissa ja koko Suomi suljettu. Mutta mitä tämä tekee Suomen taloudelle?

Onhan tämä kevät ollut kuin pahaa unta. Välillä toivoo, että joku tulisi, nipistäisi ja herättäisi koronaunesta. Kuukauden sisällä on tapahtunut valtavasti. Tässä on saanut paneutua COVID-19 virukseen kunnolla. Sen me tiedämme, että lääkäreillekin on ollut haastavaa hahmottaa tilannetta, eikä asiantuntijatkaan ole hallinneet kokonaiskuvaa. Korona on näyttänyt tuhovoimansa maailmalla ja Suomessa on vielä toistaiseksi säästytty isommilta vahingoilta.

Virus on saanut valtion toimimaan, tekemään nopeita päätöksiä, yksilöitä on eristetty, sairaat karanteenissa ja koko Suomi suljettu.

Mutta mitä tämä tekee Suomen taloudelle? Olen saanut yrittäjiltä yhteydenottoja, että eikö Pohjois-Karjala voisi olla ensimmäisten joukossa, jossa aloitettaisiin rajoitteita purkamaan. Tätä kirjoittaessani tartuntoja on todettu maakunnassamme 15 kappaletta. Ennusteet näyttää, että huippu Pohjois-Karjalassa olisi vasta viikolla 22, miten suuri huippu on, sitä on vaikea ennustaa.

Vaikuttaa kuitenkin tässä vaiheessa siltä, että Suomelta puuttuu suunnitelma, miten palaamme normaaliin elämään. Asiantuntijat ovat kertoneet omat näkemyksensä. Esim. elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas suosittaa testausten lisäämistä.

– Ne, jotka ovat terveitä, pitäisi päästää töihin. Jokainen viikko, jonka Suomi on kiinni, maksaa meille miljardin. Kaikki investoinnit tulisi laittaa siihen, miten pääsisimme palaamaan töihin, kauppoihin, kahviloihin, kuntosaleille. Julkisen sektorin silmissä on unohtunut, että Suomi on markkinatalousmaa. Testata, eristää ja jäljittää olisi parasta elvytystä, kommentoi Kullas.

Myös elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju, suosittaa testausta, että vältyttäisiin toiselta aallolta. Korona kurittaa nyt erityisesti Yhdysvaltoja. – Jos Yhdysvallat menee kovin sekaisin, vaikuttaa se meidän vientinäkymiin. Toinen viruksen aalto uhkaa syksyä. Pankkikriisiä, Euroopan romahtavista ei ole näkyvissä, joten syvällä v-käyrällä tästä voitaisiin selvitä, on Kangasharjun näkemys.

Maailman bruttokansantuote, bkt, pienenee ensimmäistä kertaa sitten 1940-luvun. Yhden kuukauden sulkeminen vie bkt:sta 2 %:a. Etlan arvio on, että bkt tippuu tänä vuonna noin 5 prosenttia. Suomen yritykset ja pankit ovat hyvässä kunnossa. Pankkien likviditeetti on hyvää, yritykset ovat olleet voitollisia, investoinnit ovat olleet vähäisiä, joten myös yritykset ovat vähän velkaisia. Suurin hätä on tällä hetkellä yksinyrittäjillä. Onneksi yksinyrittäjät saava tukea ja pääsiäisen jälkeen kunnissa avautuu haku, jossa yksinyrittäjä voi saada tukea 2000 euroa. Tuella yksinyrittäjä kattaa yritystoiminnan harjoittamisesta johtuvia menoja, kuten vuokra, sähkö, puhelinlaskut, ostolaskut jne. Lisäksi historiallinen päätös oli, että yrittäjä voi saada nyt myös työttömyyskorvausta, kun tulot ovat vähentyneet, mutta yritystä ei tarvitse lopettaa.

Toivon sinulle voimia tässä haastavassa tilanteessa! Ja muista, et ole yksin! Apua on tarjolla runsaasti maakunnassamme.

Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ja Suomen Uusyrityskeskukset ovat syventäneet yhteistyötään koronakriisin hoitamiseksi. Konkreettisena toimena on alueellisia yritysneuvontapalveluita koronakriisiin liittyen tarjolla.

Verkostossa on nyt yli 500 yritysneuvojaa. Kaikki yhteystiedot löydät yrittäjien nettisivuilta Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolta.

Merja Blomberg toimitusjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry