16.4.2018 klo 13:44
Uutinen

Miten yrittäjä voi hyödyntää amisuudistusta?

Ammattikoulutuksen uudistuksen ansiosta yrittäjä voi saada opiskelijan joustavasti ilmaiseen työharjoitteluun (=koulutussopimus) tai oppisopimuksella vaikka kesätöihin.

1. KOULUTUSSOPIMUS

– Eniten yrittäjiä mietityttävä asia amisuudistuksessa on uusi koulutussopimus. Kyseessä on siis entinen työssäoppimisen jakso ja työharjoittelu, mutta koulutussopimus on joustavan mittainen. Sitä ei tarvitse järjestää tiettyä määrää tiettynä ajanjaksona, kertoo ammatillisen koulutuksen asiantuntija Terhi Haapaniemi Suomen Yrittäjistä oheisella videolla.

Koulutussopimuksessa opiskelijalle ei makseta palkkaa eikä työnantaja saa koulutuskorvauksia.

2. OPPISOPIMUS

– Uusi oppisopimus on myös aiempaa joustavampi ja lyhyempi tarvittaessa. Aiemmin oli niin, että yritys sitoutui oppisopimukseen puoleksitoista – pariksi vuodeksi, mutta nyt oppisopimus voidaan tehdä esimerkiksi vain johonkin tutkinnon osaan, havainnollistaa Terhi Haapaniemi.

Oppisopimuksessa opiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa ja töitä on tarjottavat vähintään 25 tuntia viikossa. Työnantaja voi saada koulutuskorvausta.

– Opiskelijan voi myös palkata vaikka kesätöihin oppisopimuksella, Haapaniemi neuvoo.

3. YRITTÄJÄN OPPISOPIMUS

Päätoimisen yrittäjän kannattaa muistaa myös se, että hän voi itse opiskella yrittäjän oppisopimuksella yleensä pienin kustannuksin tutkintoja tai tutkinnon osia.

– Monella yrittäjällä on tarvetta myynnin, markkinoinnin, hinnoittelun ja tuotteistamisen koulutukseen, Terhi Haapaniemi kertoo.

Mitä muuta ammatillisen koulutuksen uudistus merkitsee yrittäjille?

Katso vinkkejä oheiselta videolta tai osoitteista

yrittajat.fi/amis

minedu.fi/amisreformi

oppisopimus.fi