15.2.2023 klo 15:24
Uutinen

Monenlaisia työtehtäviä

Heinäveteläisessä Piika-Pipa Oy:ssä on tehty niin siivouksia, ajettu taksia kuin annettu jalkahoitojakin.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari

Vuonna 2002 Pirjo Saikkonen päätti perustaa yrityksen, kun työ Postissa ei enää innostanut, ja tuttu yrittäjä kertoi että pankissa tarvittaisiin siivoojaa. Muun muassa koulussa, vanhainkodissa ja terveyskeskuksessa laitoshuoltajana toiminut Saikkonen kertoo, että yritys keskittyy nykyisinkin siivoukseen, ja Henna-tyttären myötä mukaan on viimeisen vuoden aikana tulleet myös jalkojenhoitopalvelut. Vuosien mittaan on yrityksen palveluissa ollut erilaisia painopisteitä.

– Välillä ajettiin kummatkin taksiakin, mutta siihen ei ole viime aikoina enää tunnit riittäneet, Pirjo Saikkonen muistelee.

Henna Saikkonen kertoo, että vuonna 2011 hän luki lähihoitajaksi ajatuksena tarjota kotihoitoa yrityksen kautta. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat.

– Heinävedellä on kotihoitoa tarvitsevia, mutta nykyisin Siun sote pyrkii hoitamaan itse kaiken.

Niinpä kotihoidonasiakkaiden osalta Piika-Pipalle jäi lisä- ja tukipalvelujen tarjoajan rooli.

Ei vain siivousta

Pirjo Saikkonen kertoo, että Piika-Pipalla on siivouskohteita niin yksityisten kodeissa kuin yrityksissäkin. Henna Saikkonen keskittyy jalkahoitoihin, ja Pirjo puolestaan hoitaa hallinnolliset asiat ja kodinhoitopalvelut. Molemmat kyllä käyvät tekemässä siivouksia, joskin asiakkaat ovat selkeästi jakaantuneet.

– Osan asiakkaista tunnen pitkältä ajalta, ja asiakkaat ovat tottuneet minuun, Pirjo Saikkonen selventää.

– Siivous ei ole vain siivoamista. Useilla asiakkailla käy myös Siun soten kotihoito, mutta heillä ei ole aikaa käydä paikalla kuin muutama minuutti, joten me jatkamme siitä, Henna Saikkonen kuvailee.

– Ihmiset kun tilaavat siivouksen, siinä saattaa olla samalla kynnenleikkaus, saunotus ja kahvittelu. Pitää varata aikaa myös juttelulle, se on pääasia yksinäisille, Pirjo Saikkonen kertoo.

Henna Saikkonen harmittelee kiireen tuloa kotihoitoon, joka on vaikuttanut kotihoidon asiakkaiden elämään selkeästi.

– Kun kävin lähihoitajakoulun, silloin tehtiin kotihoidossa kaikkea: siivottiin, tehtiin ruokaa ja käytiin kylässä. Se oli kunnon kotihoitoa. Kun tehtävät vähenivät kotihoidossa pikkuhiljaa, lisäpalveluja lähdettiin tekemään yrityksenä.

Henna ja Pirjo Saikkonen kuvailevat itseään vaihtelusta tykkääviksi ihmisiksi, joten erilaisten palveluiden tuottaminen yrityksessä on ollut virkistävää. Uutta kehitellään sitä mukaa, kun entiset toiminnot saa rullaamaan hyvin tai jos jokin palvelu ei enää kanna leipää pöytään.

– Ei yrittäminen ole vaikeaa, kun ei ole liian korkeita tavoitteita. Tavoitteena tässä on jatkuvuus, Henna Saikkonen sanoo.

– Minulla on ollut periaate, että otan töitä sen verran mitä pystyn tekemään, Pirjo Saikkonen sanoo.