Rizh Veseli palkittiin vuoden maahan muuttaneena yrittäjänä. Kuva: Satu Mali
14.12.2023 klo 19:41
Uutinen

Muutaman kuukauden visiitti Suomeen on venynyt yli 30-vuotiseksi – Rizah Veseli on vuoden maahan muuttanut yrittäjä

Perniön Rullakebabtehdas Oy:n perustaja Rizah Veseli on valittu vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailun voittajaksi.

Rizah Veselin toi Suomeen yhdeksän päivää kestänyt bussimatka Kosovon levottomuuksista vuoden 1992 alussa. Silloin 23-vuotiaan Veselin tarkoitus oli olla Suomessa muutama kuukausi ja palata Kosovoon, mutta reissu on nyt venynyt yli 30-vuotiseksi.

Veselillä on ollut vuodesta 1996 yritys Suomessa, aluksi Perniön keskustassa kebab-ravintola ja vuodesta 2008 ravintolan lisäksi myös Perniön Rullakebabtehdas Oy. Viime vuonna yritys teki noin 1,5 miljoonan euron liikevaihdon ja se työllistää tällä hetkellä 15 henkilöä viidestä eri kulttuurista. 

Suomen Yrittäjät ja työeläkeyhtiö Elo palkitsivat torstaina Veselin vuoden 2023 maahan muuttaneena yrittäjänä. Palkinto myönnetään yrittäjän sinnikkyydestä ja kyvystä ottaa mukaan liiketoimintaansa uusia tulo- ja edistämisalueita. Kilpailun tavoitteena on tuoda esille maahan muuttaneita yrittäjiä sekä heidän merkitystään elinkeinoelämälle ja suomalaiselle yhteiskunnalle. Voittaja julkistettiin torstaina Business Unplugged -tapahtumassa Helsingissä. 

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailu järjestettiin nyt viidettä kertaa. Työeläkeyhtiö Elo palkitsi voittajan 5 000 eurolla. Kisaan ilmoitettiin yhteensä 25 eri ehdokasta eri puolilta Suomea. 

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä

Kuka: Rizah Veseli, 55
Mitä: Yrittäjä, Perniön Rullakebabtehdas Oy:n toimitusjohtaja
Perhe: Vaimo, neljä lasta, neljä lastenlasta
Harrastukset: Pöytätennis
Yritys: Perniön Rullakebab tehdas Oy
Perustettu: Ravintola 1996 ja tehdas 2008
Mitä seuraavaksi: Perniön Rullakebabtehtaan kasvattaminen, ravintolatoiminnan jatkon pohtiminen

27 vuotta töistä kotiin ja takaisin

– Elämä on ollut 27 vuotta sitä, että lähden kotoota töihin ja tulen töistä kotiin nukkumaan ja taas töihin. Perniön Rullakebab kasvaa, mutta siihen tarvitaan paljon investointeja. En ole juuri itselleni maksanut palkkaa. Kaikki tulot ovat menneet aina investointeihin. Mietin jatkuvasti sitä, kuinka yritys saadaan kasvamaan, Rizah Veseli kertoo yrittäjyydestään.

Perniön Rullakebab tehdas toimii noin 800 neliön tiloissa ja valmistaa Veselin kehittämiä rullakebabeja. Se poikkeaa muista kebab-tuotteista muun muassa muotonsa ja leipänsä osalta, ja sitä menee myyntiin vähittäiskauppoihin ympäri Suomen. Perheellä, johon kuuluvat Rizah-isän lisäksi Adlije-äiti ja neljä lasta, on edelleen myös kebabravintola Perniössä.

Kaksi aikuisista lapsista on yrityksessä töissä. Kova työnteon asenne periytyy.

– Kolmetoistavuotiaasta asti myin torilla munia, paprikoita ja tomaatteja. Kun koulusta oli lomaa, minä toimin torimyyjänä.

Veseli asui Suomeen tultuaan Perniön vastaanottokeskuksessa 1,5 vuotta. Suomi myönsi hänelle pysyvän turvapaikan, hän sai asunnon ja myös koulutusta.

Idea omasta kebab-paikasta tuli alun perin siitä, että Veseli pääsi turkkilaiseen ravintolaan harjoittelemaan ja oppi siellä leikkaamaan kebab-lihaa.

Ennen Suomeen tuloa Kosovossa Veselillä oli pieni baari kotikylässään, jonka hän jätti taakseen. Kosovoon jäivät myös vanhemmat ja muut läheiset.

– Ajatuksissa oli palata pitämään baaria Kosovoon, mutta vanhempani kertoivat, että heitä käytiin jatkuvasti piinaamassa ja kyselemässä minun mahdollisista poliittisista ajatuksistani ja esitettiin paikkansa pitämättömiä syytöksiä, joita en halunnut enää kuunnella, Veseli kertoo.

Katso video voittajasta tästä.

Kaksi kunniamainintaa

Tänä vuonna vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailussa jaettiin myös kunniamaininta kahdessa kategoriassa. 
One to watchkunniamaininnan sai Bambi Dang. Vietnamista lähtöisin oleva Bambi Dang on sarjayrittäjä sekä Finest Future Oy:n toimitusjohtaja.  
Family entrepreneurial spirit -kunniamaininnan sai puolestaan Myrskylän Savu. Virosta Suomeen saapunut Lilia Leps perusti vuonna 2011 kalansavustamon, joka on menestyksekkäästi mahdollistanut savustusperinteen jatkumisen Myrskylässä. Kunniamaininta on tunnustus perheen pitkäjänteisyydestä ja sitoutumisesta. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen