19.6.2017 klo 10:30
Uutinen

Muutos lainakattoon: Yrityksen rahoittaminen helpottuu lokakuussa

Oman asunnon käyttö yrityslainan vakuutena on aiheuttanut hankalia tilanteita. Suomen Yrittäjät ja Finanssivalvonta löysivät ratkaisun ongelmaan.

Viime vuoden heinäkuussa voimaan tullut asuntolainojen lainakattoa koskenut laki on aiheuttanut päänvaivaa yrityslaina-asiakkaille etenkin, jos lainan osavakuutena on ollut yrittäjän oma asunto.

Nykyisen ohjeen mukaan lainalaskelmassa ei saa ottaa huomioon yrityslainan todellista päävakuutta eli tavallisesti tuotanto- tai liiketilaa. Vallitsevan käytännön mukainen tulkinta on nostanut yrittäjän asunnon luototusasteen liian korkeaksi.

Suomen Yrittäjät aloitti keskustelut Finanssivalvonnan kanssa ongelman ratkaisemiseksi sen jälkeen, kun yrittäjät ilmaisivat huolensa asiasta. Lokakuun 1. päivästä lähtien pankit muuttavat lainaehtoja niin, että yrityslaina rasittaa pääasiassa muita vakuuksia kuin yrittäjän omaa asuntoa.

– Tämä poistaa nykyiset kohtuuttomat tilanteet, joita ei hahmotettu lain valmistelussa. Nykyisellään asuntolainan asunnon vakuusarvo on täyttynyt nopeasti eikä asuntoa ole enää voinut käyttää vakuutena missään muussa lainassa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kommentoi.

Malinen on erityisen tyytyväinen siihen, että ratkaisu löydettiin yhteistyössä Finanssivalvonnan kanssa ilman lainsäädännön muuttamista.

– Nyt lainassa otetaan huomioon ensisijaiset vakuudet, kuten tuotanto- tai liikekiinteistöt. Asunto on yleensä vain täydentävänä vakuutena.

Lokakuun alusta lähtien myös olemassaolevissa yrityslainoissa voidaan soveltaa uutta ohjetta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi