16.8.2018 klo 11:11
Uutinen

Neljäs murto Sarin kahvilaan vuoden sisällä – ”nyt riitti”

Yrittäjä Sari Liehu ei enää avaa kahvilaansa ennen kuin rikosten tekijät on saatu kiinni.

Sari Liehu perusti Sarin Kotikahvilan Kuhmoisiin, eteläiseen Keski-Suomeen, 12 vuotta sitten.

– Ravintolakoulun käyneenä pidin leipomisesta ja ruuanlaitosta. Anniskeluravintolasta en välittänyt. Olin ensin vuokralla, sitten ostin paikan itselleni, Liehu muistelee.

Kahvilatoiminnan ohessa hän toimitti tarjottavia yksityistilaisuuksiin, asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.

– Olen yrittänyt jaksaa ja venyä, Liehu huokaisee.

Vuosi sitten syksyllä Kotikahvila joutui ensimmäisen kerran murtautujen kohteeksi, kahtena perättäisenä yönä.

– Ensimmäisenä yönä joku ilmeisesti keskeytti puuhat, mutta seuraavana yönä tekijä tai tekijät tunkeutuivat sisälle saakka. Viereisestä ompelimosta he saivat saaliikseen pohjakassan, Liehu kertoo.

– Talvi meni kuitenkin ihan kivasti, kuntakin sai valaistuksen kuntoon.

”Poliisi otti sormenjäljet vasta kun sitä itse pyysin”

Sitten koitti uusi kesä ja kahvilamurrot saivat jatkoa.

Liehu ei ole tyytyväinen poliisin toimintaan.

– Tuntuu siltä, ettei mitään tutkita, jos en itse sitä pyydä. Viime syksyn pohjakassasta ottivat sormenjäljet vasta kun sitä ehdotimme. Pirulauta sentään, jos minun pitää olla poliisi, yrittäjä, leipoja, kokki, siivooja ja tukkurikin, hän puuskahtaa.

– Kesäkuun tapauksessa tuulikaapista löytyi meidän keittiöveitsi. Poliisi ilmoitti, ettei kahvilassa ole käyty sisällä saakka, mutta totesin, etteivät meidän veitset kävele itsestään. Siinä mahdollisesti olevat sormenjäljet ovat joko tiskaajan ja/tai epäillyn tekijän, Liehu kertoo.

Tuorein murto oli viime tiistain välisenä yönä. Kahvilan pohjakassa päätyi rikollisten käsiin. Liehun mukaan mahdollinen tekijä saattaa olla tallentunut naapuriliikkeen valvontakameraan.

– Nuukuuksissani en ole itse omia kameroita laittanut. Olen vanhoillisena ihmisenä opettanut omille lapsilleni, ettei toisen tavaraa sovi ottaa.

Tiistain jälkeen Sarin Kotikahvila on pitänyt ovensa suljettuna.

– No niin, paljon on 12 vuoden aikana keritty monenmoista touhuamaan, kiitos asiakkaille. Viimeisen vuoden aikana on henkistä puolta koeteltu moneen kertaan, murto on aina paljon muutakin kuin pelkkä ovien tai ikkunoiden rikkomista ja mahdollisten tavaroiden viemistä, se on aina kolaus ihmiseen ja loukkaa sekä luo epäluottamuksen kaikkeen. Nyt on aika laittaa lappu luukulle ja etsiä uutta jatkajaa, ei ole enää mielekästä tehdä työtä jos joku sitä on vähän väliä sabotoimassa. Näin ollen kahvila on toistaiseksi suljettu, luvatut tilaukset toimitetaan. Lämpimin kiitoksin Sari, yrittäjä kirjoitti Kotikahvilansa Facebook-sivuille.

– Kahvila on kiinni niin kauan kunnes murto saadaan selvitettyä ja tekijät ilmoittautuvat minulle tai poliisille. Tai sitten kahvilalle löytyy uusi omistaja. Nyt riitti, näin olen päättänyt, Liehu vahvistaa Yrittäjät.fi:lle.

Asiakkaat ovat toivottaneet yrittäjälle voimia ja jaksamista.

– Viimeisimmän tapauksen jälkeen en uskaltanut enää yksin mennä aamulla kahvilaan.

– Kuukausi sitten teippasin murtoreiän umpeen pahvilla, mutta jäin yöksi kahvilaan. En rohjennut jättää pahvista ovea yön ajaksi. Se oli aika pelottava yö, jokainen rasahdus havahdutti. Ihan hullua pelätä henkensä edestä, Liehu sanoo.

Vaikka kahvila sulkikin ovensa, ei Liehu aio lopettaa toiminimeään.

– On kiva valmistaa asiakkaille juhlia. Se on monipuolista työtä. Tänäänkin on kokoustarjoiluja ja viikonloppuna isommat syntymäpäivät, Liehu toteaa.

Kotikahvilan murroista uutisoi Kuhmoisten Sanomat.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuvat: Sarin Kotikahvilan Facebook-sivut