Suomen paras peruskoulu- ja toisen asteen yritys on VAPU NY. Sen nuoret osakkaat tulevat Ammattiopisto Tavastiasta Hämeenlinnasta. Yritys järjestää aktiviteettejä vanhuksille palvelukodeissa. Kuva: Nuori Yrittäjyys
19.4.2023 klo 16:39
Uutinen

Nuorten yrityskilpailussa voiton veivät Vapu Hämeenlinnasta ja Toteuma Jyväskylästä – Voittajat aktivoivat vanhuksia palvelutaloissa ja tarjoavat maanalaisen infran paikannusta

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) järjestämässä Uskalla Yrittää -finaalin voiton veivät VAPU NY Hämeenlinnasta ja Toteuma NY Jyväskylästä. Suomen suurin nuorten yrittäjyyskilpailu jakoi palkintoja yrityksille yhteensä 11 kategoriassa.

Suomen paras peruskoulu- ja toisen asteen yritys on VAPU NY. Sen nuoret osakkaat tulevat Ammattiopisto Tavastiasta Hämeenlinnasta. Yritys järjestää aktiviteettejä vanhuksille palvelukodeissa. 

–  Voittajan liikeidea aktivoi yhteiskuntamme iäkkäämpiä ikäluokkia. Yhtiön osakkaat ovat tarttuneet vahvasti ja intohimolla havaitsemaansa ongelmaan ja kehittäneet siihen ratkaisun, joka yhdistää teknologian ja ihmiskontaktin. Kohderyhmää ja konseptia on tarkoin tutkittu sekä työstetty. Yritys on tunnistanut kohderyhmänsä erityistarpeet. Liikeidean ympärille on muodostettu vahva sekä moniosaava tiimi sekä yhteistyöverkosto. Yhteiskunnallisesti merkittävää ongelmaa on lähdetty ratkaisemaan tuoreesta tulokulmasta, kommentoi kilpailun tuomaristo sarjan voittajaa. 

Palkittu NY-yritys edustaa Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Istanbulissa, Turkissa heinäkuussa 2023. 

Finaaliin osallistui lähes 200 nuorta eri puolilta Suomea. Palkintoja  jaettiin yrityksille yhteensä 11 kategoriassa. Voit katsoa kaikkien kategorioiden voittajayritykset ja tuomareiden perustelut tästä linkistä. Linkin takana on myös paljon kuvia voitokkaista yrittäjistä.

Vastuullisuus korostui finaalissa

Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Sami Suomela kiittää tapahtumaan osallistuneita nuoria innostuneisuudesta, sinnikkyydestä ja rohkeudesta. 

– Itsensä voittaminen, onnistumisen sekä yhteisöllisyyden kokemukset ovat tärkeitä ja vahvistavat uskoa tulevaan. Vastuullisuus on selvästi nuorille tärkeä lähtökohta: Finalistien yrityksissä korostuivat tänä keväänä vahvasti niin kiertotalouden kuin sosiaalisen vastuun näkökulmat, Suomela sanoo tiedotteessa.

Noin kahdestakymmenestä liike-elämän ammattilaisesta muodostunut tuomaristo haastatteli ja arvioi nuorten yrityksiä finaalitapahtumassa 18.–19.4. Helsingissä.

Finaaliin osallistuneet nuoret ovat opiskelleet kuluneella lukukaudella Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Opintojen aikana he ovat perustaneet oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen (NY-yrityksen) ja kasvattaneet osaamistaan yrittäjyys- ja työelämätaidoissa. Ennen finaalia he ovat kisanneet jo aluetapahtumissa eri puolilla Suomea.   

Korkea-asteen paras yritys Toteuma tarjoaa infran paikannusta

Korkea-asteen parhaana palkittu yritys Toteuma tarjoaa infran paikannusta. Sen osakkaat tulevat Jyväskylän yliopistosta. Yritys tarjoaa maanalaisen sähkö-, internet-, lämpö-, vesi- yms. infrastruktuurin paikannuspalvelua. 

– Voittajajoukkueen liikeidea, jossa kootaan maanalaisen infrastruktuurin paikkatietodataa, vastaa aitoon tarpeeseen yhteiskunnallisesti merkittävällä toimialalla. Yrityksen perustajat hyödyntävät yritystoiminnassa pitkältä ajalta kertynyttä kokemustaan. Liiketoimintamalli on pureksittu maallikolle ymmärrettävään muotoon, markkinaa on selkeästi tutkittu ja oma selkeä kohderyhmä on löytynyt. Suunnitelma on jo edennyt pitkälti käytäntöön, ja yritys on visioinut vakuuttavasti myös tulevaa. 

Myös korkea-asteen paras NY-yritys edustaa Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Istanbulissa, Turkissa heinäkuussa 2023. 

”Paras yksinyrittäjä” kehitti puolivalmisteen leivontaan

Paras yksinyrittäjä -sarjan voitti Kristinestads högstadieskola, Kristiinankaupungista. Do It Yourself UF -yritys myy kuiva-aineita kekseihin ja mutakakkuihin. 

– Yritys on kehittänyt puolivalmisteen, joka sekä helpottaa että nopeuttaa leivonnaisten kuten kuivakakkujen ja keksien valmistamista. Yksinyrittäjä on nähnyt suuren työmäärän tuotteensa kehittämisessä. Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana tämä nuori on oppinut hallitsemaan itse yrittäjän taloutta sekä markkinointia ja ottanut rohkeita askeleita yrittäjyyden alkutaipaleella, sanoo tuomaristo. 

Paras yksinyrittäjä -palkinnon jakoi OP. 

”Paras liikeidea” auttaa säilyttämään tölkkijuomien hiilihapon

Parhaan liikeidean kategoriassa tuomaristo valitsi voittajaksi Focap UF:n Jakobstads gymnasiumista Pietarsaaresta. Tämä yritys valmistaa tuotetta, joka auttaa säilyttämään hiilihappoisuuden ja maun juomatölkissä.  

– Tuomaristo kiittää dynaamista ja kunniahimoista tiimiä. Yrityksellä on innovatiivinen liikeidea, joka ratkaisee aidon ongelman. Yrityksen tuotekehitysprosessi on kattava, materiaalivalinta on vastuullinen, ja yritys on saanut oppeja yrityksen ja erehdyksen kautta. Yrityksellä on tuotantokumppaniverkosto valmiina. 

Paras liikeidea -palkinnon jakoi SEB. 

Yhdistyksen tapahtumassa palkittiin myös alakoululaisten pikkuyrityksiä. 

Vuoden paras ”Pikkuyritys” on Maaginen varuste ja se on kehitetty
Laajalahden koulussa Espoossa. 

Yritys valmistaa keppihevostarvikkeita. Tuomaristo kiitti erityisesti pikkuyrityksen suunnitelmallisuutta sekä käytännön toteutusta, mikä näkyi upeina tuotteina. 

Eeva Pesonen