27.12.2019 klo 08:20
Uutinen

Nurmeksen Vuoden Yksinyrittäjä 2019 – Digiloikka alalla tapahtui yhdessä yössä

Vuoden yksinyrittäjänä palkittiin AV-Kärki Oy eli elokuvateatteritoimintaa Nurmeksessa pyörittävä Matti Kärki, jonka rinnalla yritystoiminnassa on itsekin yrittäjänä toimiva Helena Kärki.

AV-Kärki järjestää Kino Hannikaisen elokuvanäytöksiä, mutta varsinainen päätyö hänellä on Nurmeksen kaupungin palveluksessa. Tällä hetkellä yritys on evakossa Hyvärilässä, kunnes Nurmes-talo saadaan remontoitua.

Vaikka palkinto tuli Matti Kärjelle yllätykselle, niin somekeskustelujen perusteella paikkakuntalaisten mielestä se meni juuri oikealle miehelle. Ihmiset arvostavat miehen ystävällisistä, huumorintajuista ja leppoisaa otetta elämään.

– Tuntuu uskomattomalta tämä tunnustus, häkellyin aika tavalla. Hyvä, kun en mehtään ajanut, kun puhelimessa kuulin asiasta, Kärki naurahtaa.

Matti Kärki aloitti elokuva-alan taipaleensa vuonna 1993 Nurmes-talolla, jossa hän työskenteli ääni- ja valoteknikkona. Ensimmäinen yrittäjä elokuva-alalla Nurmeksessa oli Hannu Takala Siilinjärveltä ja Kärki oli aluksi hänen apulaisensa.

Elokuvatekniikka on muuttunut kovasti Kärjen yrittäjän aikana. Aluksi pyöritettiin filminauhaa ja kopioita oli rajallinen määrä. Yleensä filmit tulivat kuukauden myöhässä ensi-illasta. Filmi-kelat kulkivat linja-autojen kyydissä Nurmekseen. Nyt elokuvat tulevat bittinä serverille.

– Koko alan muuttui vuonna 2010, kun kaikki Suomen elokuvateatterit digitalisoitiin. Elokuvan kopiot tulivat samaan aikaan meille kuin muuallekin Suomeen. Elokuvat tulevat nykyään meille täysin nettijakeluna, Kärki kertoo.

Asiakkaita tulee Nurmeksen lisäksi lähikunnista Valtimolta, Juuasta ja Rautavaaralta. Joskus sali pullistelee liitoksistaan, ja joskus siellä saattaa istua kourallinen ihmisiä. Kun sama elokuva pyörii illasta toiseen, Kärki katsoo sen yhden kerran läpi. Muut kerrat hän tekee samalla yrityksen paperitöitä, lukee kirjaa tai soittaa kitaraa äänieristetyssä studiossa.

– Innostuin jo pienenä kitaran soitosta ja jo teininä soitin bändissä. Isä osti minulle ensimmäiseksi soittimeksi huuliharpun ja soitti sillä pari valssia. Kuuntelin sitä haltioituneena, Kärki muistelee.

Elokuvien esitykset ovat iltaisin ja viikonloppuisin, joten Kärjen työ on hyvin epäsäännöllistä.

– Minusta on mukava hiihtää pitkin Pielistä ja lenkkeilen tosi paljon koiran kanssa. Hyväkuntoisena jaksaa tehdä töitäkin.

Suurimman kiitoksen Kärki antaa omasta jaksamisestaan vaimolleen Helenalle.

– Helena on itsekin yrittäjä ja pyörittää Kolmea Sisarta. En lakkaa koskaan ihmettelemästä, miten Helena saa kaikki asiat käännettyä positiiviseksi. Hän jaksaa aina lohduttaa. Jos asiat ovat huonosti, Helena sanoo, että kyllä tästäkin selvitään, Kärki herkistyy miettimään rakasta vaimoaan.

Teksti ja kuva: Ulla Korkatsu