8.12.2018 klo 11:04
Uutinen

Oletko harkinnut oppisopimusta? Näin hyödynnät ammatillista koulutusta yrityksessäsi

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrittäjälle mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan aikaisempaa joustavammin.

Syyskuussa tehdyn Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät suhtautuvat myönteisesti yhteistyöhön ammatillisten oppilaitosten kanssa.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 28 prosenttia tekee yhteistyötä ammattioppilaitoksen kanssa. Yli 10 henkeä työllistävistä yrityksistä 61 prosenttia kertoo tekevänsä yhteistyötä. Yhteistyöhön erittäin tyytyväisiä oli 16 prosenttia ja melko tyytyväisiä 65 prosenttia yrityksistä. Tulosten perusteella 12 prosenttia oli tyytymätön yhteistyöhön. Kantar TNS:n tekemään kyselyyn vastasi 1056 yrittäjää.

– Vaikka yrittäjät ovat keskimäärin tyytyväisiä yhteistyöhön, on joukossa myös kriittisiä ääniä. On tärkeätä, että oppilaitokset puuttuvat yritysten havaitsemiin ongelmiin. Samalla oppilaitosten ja yritysten on jaettava aktiivisemmin kokemuksia myös yhteisistä onnistumisista, joita kentältä kyllä löytyy, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Myös tutkinnon osan suorittaminen onnistuu

Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä muistuttaa, että uudistus palvelee myös yrittäjän oman osaamisen kehittämistä.

– Työssä oppiminen on aikaisempaa joustavampaa ja oppisopimuksen voi solmia myös kokonaista tutkintoa lyhyempään jaksoon eli yhteen tutkinnon osaan. Toisin sanoen yrittäjä voi poimia tutkinnon sisältä jonkin osan ja suorittaa sen yritystoiminnan yhteydessä. Aikaisemmin oppisopimus on pitänyt solmia koko tutkintoon, Mikkilä selvittää.

Hän pitää hyvänä uudistuksena myös sitä, että esimerkiksi yrityksen kesätyöntekijä voi hyödyntää kesätyön oppimismielessä niin, että kesätyön aikana suoritetaan jokin tutkinnon osa oppisopimuksella. Riittää, että asiasta sovitaan oppilaitoksen kanssa.

– Näin yrittäjä saa koulutettua sellaista työvoimaa, joka palvelee hänen yritystään. Uusi ammatillinen koulutus tarjoaa mahdollisuuden koulutuksen räätälöintiin aikaisempaa enemmän yrityksen tarpeisiin. Tulevaisuudessa henkilökunnan osaamista pitää kehittää yhä enemmän. Yritys voi esimerkiksi päättää, että osa henkilökunnasta suorittaa jonkin osan tutkinnosta oppisopimuksella.

Nykyisin kaikista ammatillisen koulutuksen opiskelijoista kaksi kolmesta on aikuisia.

”Yritysten tietoisuutta lisättävä”

Yrittäjägallupin mukaan 39 prosenttia yrityksistä tietää ammatillisen koulutuksen uudistuksesta. Yli 10 henkilöä työllistävistä yrityksistä liki puolet kertoo tietävänsä uudistuksesta.

– Tietoa reformista on jaettava aktiivisemmin ja selkokielisemmin varsinkin paikallisella tasolla. Oppilaitosten edustajien on jalkauduttava yrityksiin, Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on kuluvan vuoden ajan opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana kiertänyt kahden asiantuntijan voimin informoimassa yrityksiä ja yrittäjiä uudistuksesta.

Oppilaitosyhteistyötä tehneistä yrityksistä 56 prosenttia on tehnyt koulutussopimuksen oppilaitoksen kanssa ja ottanut tai ottamassa sen kautta opiskelijan oppimaan yritykseen. Osuus vastaa 16 prosenttia kaikista yrityksistä. Saman verran yrityksiä kertoo tehneensä oppisopimuksen ja ottanut tai ottamassa sen kautta työntekijän yritykseen. Yli 10 henkilön yrityksistä 36 prosenttia on käyttänyt oppisopimusta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi