Kuva: Pixhill
10.2.2023 klo 14:00
Uutinen

Oletko lähdössä ulkomaille työ- tai koulutusmatkalle? – Moni maa vaatii A1-todistuksen päivänkin reissulle

A1-todistusta on jatkossa haettava myös lyhyille ulkomaan työmatkoille, kertoo Eläketurvakeskus.

Työnantajan on haettava A1-todistusta Eläketurvakeskukselta, kun työntekijä lähtee Suomesta työskentelemään EU- tai sosiaaliturvasopimusmaihin. Todistusta on haettava riippumatta työskentelyn pituudesta. A1-todistuksella työntekijä osoittaa kuuluvansa Suomen sosiaaliturvaan.

Taustalla on kasvanut ulkomaantyöskentely, ja sen myötä tarve selkeyttää A1-hakemista koskevaa ohjeistusta, tiedottaa Eläketurvakeskus.

– Eläketurvakeskuksen uudesta ohjeistuksesta on hyvä olla tietoinen. A1-todistuksen hakeminen ei ole suuri vaiva, mutta sairauden tai tapaturman sattuessa työmatkalla se helpottaa byrokratiaa. Etenkin paljon matkustaville A1-todistus kannattaa ehdottomasti hakea, sanoo asiantuntija Albert Mäkelä Suomen Yrittäjistä.

Eläketurvakeskuksen mukaan EU:n sosiaaliturva-asetus ei suoraan määrittele aikarajoja A1-todistuksen hakemiselle. Asetus lähtee kuitenkin siitä, että todistuksen puuttuessa työ tulee vakuuttaa työskentelymaassa.

– Kasvaneen ulkomaantyöskentelyn ja varsinkin lisääntyneen ulkomailla tapahtuvan etätyön ja työmatkojen vuoksi Eläketurvakeskus huomasi tarpeen selkeyttää sitä, milloin A1-todistusta on haettava. Selkiytimme ohjeitamme, jotta asiakkaamme välttäisivät mahdolliset hankaluudet ulkomailla, yksikön päällikkö Noora Allenius Eläketurvakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

Moni maa vaatii todistusta jo yhdestä työskentelypäivästä, ja joukkoon on viime aikoina liittynyt yhä useampi maa.

– Tämän vuoksi ohjeemme on, että A1-todistus tulee hakea myös lyhyille ulkomaantyöskentelyille, kuten työ- ja koulutusmatkoille sekä lyhyille etätyöskentelyjaksoille. A1-todistusta tulee siis aina hakea yksittäiselle ulkomaan työskentelyjaksolle, kestosta riippumatta, esimerkiksi vuoden työkomennukselle tai viikon työmatkalle.

A1-todistusta ei kuitenkaan tarvitse hakea joka kerta erikseen. Jos työntekijällä on useita lyhyitä työ- tai koulutusmatkoja vuoden aikana, riittää yhden todistuksen hakeminen.

– Tällöin A1-todistus voidaan myöntää yhdellä hakemuksella kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Siten yksi todistus kattaa tänä aikana kaikki ulkomailla tapahtuvat työskentelyjaksot, ja näin jokaisesta esimerkiksi lyhyestä kokousmatkasta ei tarvitse hakea A1-todistusta erikseen, Eläketurvakeskus kertoo tiedotteessaan.

– Jos yritys ei ole aiemmin hakenut työntekijälleen A1-todistusta lyhyille ulkomaan työmatkoille niin ei ole syytä huoleen: A1-todistuksen voi aina tarvittaessa hakea myös takautuvasti, esimerkiksi työskentelymaan vaatiessa. Työmatkojen osalta A1-todistuksen hakeminen kuitenkin ajassa eteenpäin riittää, jos todistukselle ei ole takautuvasti ilmennyt tarvetta, yksikön päällikkö Allenius summaa.

Näin haet A1-todistusta sähköisesti

  • Sähköinen hakemus voi nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.
  • Hakemuspalvelu ohjaa hakemuksen teossa.
  • Asiointipalvelussa voi tulostaa todistuksen hakemusasian vireilläolosta sekä seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä.
  • Asiointipalvelussa on nähtävissä käsittelyssä olevat, voimassa olevat, päättyneet ja luonnoksena olevat hakemukset.
  • Voit hakea A1-todistusta sähköisessä asiointipalvelussa

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus