10.7.2018 klo 11:24
Uutinen

Olisiko robotista apua yrittäjälle? Raportti: Näillä aloilla se voisi onnistua

Tuoreen tutkimuksen mukaan roboteista on apua yrityksissä, jos niiden tehtävät vain ovat hyvin määriteltyjä.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta on selvittänyt tekoälyä robotiikassa ja palvelurobotiikkaa Suomessa.

Raportin mukaan palvelu- ja ohjelmistorobotiikka voivat tarjota henkilöstön työtä tukevia ratkaisuja ei pelkästään sote-aloilla vaan myös muualla mikäli tehtävät ovat hyvin määriteltyjä.

– Hoitotyöntekijän viisipäiväisestä työviikosta välitöntä potilastyötä on nykyisin arviolta alle kolme päivää. Jo käytettävissä olevan robotiikan avulla se voitaisiin nostaa liki neljään työpäivään viikossa, arvioitiin aiemmin Elinkeinoelämän valtuuskunnan Robotit töihin -julkaisussa.

Sote-alalla palvelurobotteja ovat omahoidon robotit (robotisoidut proteesit, eksoluurangot, kävelyrobotit ja kuntoutusrobotit), kotiapu-, opetus- ja ohjelmistorobotit. Lisäksi palvelurobotteja löytyy leikkausalista sekä hoiva- ja hoitotyöstä (hoitajarobotit ja sosiaaliset robotit).

– Tulevaisuudessa älykodit ja kotiapurobotit muodostavat yhdessä kokonaisuuden, joka kerää ja ohjautuu pilvipalveluun kerätyn datan perusteella. Tällöin kotiapurobotti voi tarjota automaattisesti tarpeenmukaisia palveluita asukkaille, mahdollistaen iäkkäille ja vammaisille sekä itsenäisemmän kotona asumisen että itsenäisemmän elämän, Jyväskylän yliopiston raportissa todetaan.

Robotiikkaa voisi hyödyntää myös muissa yrityksissä, esimerkiksi logistiikassa – niin ruoka-, lääke-, jäte- ja vaatekuljetuksissa sekä jakelussa, työvuorolistojen suunnittelua unohtamatta.

Teollisuudessa robotteja käytetään jo mm. auto-, elektroniikka-, kemian-, metalli- ja ruokateollisuudessa.

– Tulevaisuuden mahdollisuuksia teollisuuden kentällä ovat esimerkiksi yhteistoiminnallisten robottien, IoT-laitteiden ja koneoppimisen hyödyntäminen tuotannon tehostamiseksi. Älykkäät robotit voisivat hyödyntää pilviteknologioita ohjelmistojen joustavassa käytössä. Ihmisen kanssa myös yhteistyötä tekevät kevyet apurobotit tulevat osaksi arkea, raportissa luonnehditaan.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto