7.2.2022 klo 08:59
Uutinen

Olympiakiekkoa pelataan suomalaisissa kaukaloissa – ”Arvostavat osaamista”

Suomalaisten urheilijoiden suoritusten lisäksi Pekingin talviolympialaisissa nähdään suomalaista jäälajiosaamista myös rakenteissa. Tuusulalainen Vepe Oy on toimittanut olympialaisiin kuusi jääkiekkokaukaloa.

Vepe on urheilupiireissä tunnettu toimija. Teräsrakenteita valmistava yritys toimii rakentamisen turvatuotteiden ja aluesuojaamisen aitojen, porttien ja puomien valmistajana, mutta 40 prosenttia yrityksen 11 miljoonan euron liikevaihdosta tulee urheilurakentamisesta. Suosituimpia tuotteita ovat jääkiekkokaukalot, padel-kentät ja teräksiset uima-altaat. Esimerkiksi keväällä avautuvassa Espoon Matinkylän uudessa uimahallissa on Vepen teräksiset altaat.

– Vuosi sitten aloimme tehdä kotimaisia padel-kenttiä, sillä usein ne tilataan ulkomailta. Lisäksi teemme katsomorakenteita, toimitusjohtaja Antti Terkomaa kertoo.

20 kaukaloa Kiinaan

Tie olympialaisiin alkoi jo vuonna 2004, jolloin Vepe myi Kiinaan ensimmäiset jääkiekkokaukalonsa. Kiina on satsannut jääkiekkoon talviurheilulajina määrätietoisesti.

Vuonna 2016 Kiina sai talviolympialaiset, ja valmistelut Pekingin kisoihin alkoivat. Suomikin sai vieraita.

– Kiinan urheiluministeri tuli Suomeen delegaationsa kanssa. Hjallis Harkimo otti heitä vastaan. Kiinalaiset arvostavat suomalaista talviurheiluosaamista ja uskovat, että meillä on heille annettavaa, Terkomaa kertoo.

Myös Suomesta vierailtiin Kiinassa. Terkomaakin tutustui asiakkaisiin Kiinassa, ja kun Kiinassa pohdittiin KHL-joukkueen perustamista vuonna 2016, tarvittiin jääkiekkokaukalo. Aikataulu oli kuitenkin niin tiukka, että Vepe ei ensin ehtinyt siihen mukaan.

– Meillä ei ollut heti toimittaa kaukaloa, joten he valitsivat kiinalaisen kaukalon. Sen kanssa tuli kuitenkin ongelmia, joten teimme heille pikavauhtia uuden ja toimitimme sen Kiinaan, Terkomaa kertoo.

Yhteensä kaukaloita on toimitettu Vepeltä Kiinaan noin 20.

Olympialaisiin kaukaloita meni kuusi: kaksi miesten kiekkoiluun, kaksi naisten turnauksille sekä taitoluistelu- ja short track pikaluistelustadionille.

– Yksi kaukalo on tekeillä pikaluisteluareenalle, joka on yksi harvoia rakennuksia, joita olympialaisiin rakennetaan. Tämä kaukalo toimitetaan kisojen jälkeen, Terkomaa kertoo.

Kohti elämyksellisempiä kaukaloita

Pitkä yhteistyö oli todella suuressa roolissa siinä, että suomalaiset kaukalot päätyivät arvokisoihin. Kilpailu oli kovaa, sillä eurooppalaisten toimittajien lisäksi mukana olivat pohjoisamerikkalaiset toimijat.

– Kilpailutus oli pitkä projekti. Siinä auttoivat hyvät suhteet ja luottamus. On hyvä, että pääsimme markkinoille jo ennen kisoja. Meidän infraa on jo ympäri Kiinaa.

Jääkiekkokaukalot ovat nykyään kevyempirakenteisia kuin ennen. Joustokaukalot ovat myös laitataklaustilanteissa pelaajille turvallisempia.

Tulevaisuudessa kaukaloissa on entistä enemmän digitaalista pintaa, kuten led-näyttöjä laidoissa. Vepe on päässyt toimittamaan maailman ensimmäisen uuden sukupolven kaukalon Tampereen Nokia-Areenalle.

– Diginäyttöjen ansiosta laitoihin voi lisätä mainoksia ja elämyksellisyyttä, Terkomaa kertoo.

Elina Hakola