19.3.2017 klo 08:12
Uutinen

Oma polku löytyy kokeilemalla

Tampereella asuvalta Kerttu Tahvanaiselta ei puutu päättäväisyyttä. Hän perusti oman yrityksen kesällä 2015, kun ei saanut kesätöitä monista hakemuksista huolimatta.

Tuolloin Kerttu Tahvanainen oli 18-vuotias, eikä hänen vanhemmillaan ollut yritystaustaa.

– Ajattelin, että jos työpanos ei kelpaa kenellekään muulle, niin tehdään itse. Siinä tuli kyllä kaikki ideat autokaupasta smoothiebaariin.

Oivallus luonnonkosmetiikkayrityksestä syntyi kotona kasvoja pestessä, kun Virosta tuodut luonnonkosmetiikkatuotteet alkoivat olla loppumassa. Tiedonhaku verkossa osoitti, ettei Suomessa ole juurikaan kyseisiä tuotteita myyviä yrityksiä.

Tahvanainen sai virolaisen Ingli Pain kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin yksinoikeuden, ja parissa viikossa kaikki oli valmista ja liikkeen avajaisia odoteltiin.

Reilu vuosi on opettanut Tahvanaiselle paljon yrittäjyydestä. Sinä aikana hän on saanut toiminnan kannattavaksi ja palkannut työntekijän.

Se on myös opettanut pysähtymään ja miettimään, mitä yritystoiminnalta oikeasti haluaa. Työ oli paitsi palkitsevaa myös vaativaa. Kivijalkakauppa oli auki kuutena päivänä viikossa, eikä vapaa-aikaa juurikaan jäänyt.

Joulukuun lopussa Tahvanainen teki päätöksen ohjata toimintaa uudelleen. Hän lopetti kivijalan, siirsi toiminnan verkkoon ja keskittyi Ingli Pain tuotteiden maahantuontiin ja jälleenmyyntiin yrityksille.

– Se osoittautui mielekkäämmäksi ja kannattavammaksi. Haluan tehdä sellaisia päätöksiä, joista on myös itselle iloa.

Uskaltava yrittäjyys on tuonut Tahvanaiselle myös puhekeikkoja useisiin oppilaitoksiin. Niissä hän on kertonut päättäjille sekä opiskelijoille yrittäjyydestä ja uskalluksesta.

– Ei aina tarvitse mennä tavallista polkua, jotta on oikeasti mahdollisuuksia. Siitä, että pystyy rohkaisemaan toista kohti omia unelmia, tulee itselle todella hyvä mieli.

Kimpure

Kuka: Yrittäjä Kerttu Tahvanainen.

Mitä: Luonnonkosmetiikkaketjun Ingli Pain maahantuonti ja jälleenmyynti.

Kotipaikka: Perustettu Tampereella 2015.

Mitä seuraavaksi: Tavoitteena saada Ingli Pai mahdollisimman usean kaupan hyllylle. Puhekeikat yrittäjyydestä ja omien haaveiden tavoittelemisesta jatkuvat.

Kuva: Mika Kanerva

Teksti: Silja Eisto

silja.eisto@yrittajat.fi